Animal – Kanaalin tuolla puolen

On pormestarin vaalien aika, ja professori Pepereinstein on ties kuinka monennetta kertaa peräkkäin voittajasuosikki. Hämmästys onkin suuri, kun professori katoaa salaperäisesti kesken Peperaminmonistussession. Peperami ei moista sulata, ja alkaa etsiä isähahmoaan ja hänen sieppaajaansa kalorikaupungin syövereistä.

Animal on perinteinen seikkailupeli, jossa hahmot ovat renderoituja keksejä sun muita pikamurkinoita. Taustat näyttävät sekoitukselta käsin maalattua ja koneen laskemaa, ja tarinaa rytmitetään animaationpätkillä, jotka pääsääntöisesti näyttävät jonkun ensimmäisiltä "katso äiskä, mitä väänsin 3D Studiolla" -teoksilta.

Jeeves hoitaa

Käyttöliittymä on kikkailemalla saatu käyttökelvottomaksi. Esineiden valinta ja yleensä minkään tekeminen on hankalaa, koska hiiren osoitin PIILOTETAAN valikoissa. Käsittämätöntä. Vain valitun objektin korostettu reunus kertoo hiiren osoittimen summittaisen sijainnin, joten näkymättömän hiirenkursorin ollessa laatikoiden rajamailla hyppii valittu optio täysin satunnaisesti puolelta toiselle.

Joten kuten toimiva systeemi on valita toiminnot näppäimistöltä ja hiirellä toiminnan kohde. Näppäimistö ei kylläkään toimi inventaario-ikkunassa, joten esineiden valinta on hidasta ja virhealtista puuhaa.

Toimintoja on vain muutama. Paikkojen tutkimiselle, kävelylle, hyökkäykselle ja esineiden käyttämiselle on omat ikoninsa, ja muille hahmoille voi puhua monivalintatyyppisesti. Kerättävät esineet ovat selvästi esillä. Esineitä ei voi hävittää, mutta ne pääsääntöisesti katoavat, kun niitä on käyttänyt.

Ongelmanratkaisu on oikean esineen käyttämistä oikeassa paikassa. Sanalle "oikea" määritellään uudet normit Animalissa, sillä makkaramies ei osaa iskeä vasaralla lasia rikki tai edes avata sorkkaraudalla ovia. Ok, kaikissa seikkailupeleissä on rajoituksia, Animalissa ne vain hyppivät silmille ja nauravat niin tehdessään.

Matkustaminen onnistuu joko käyttämällä tv:n näköistä HITS-telesiirrinpäätettä tai hyödyntämällä taksipalvelua. Ajan kuluessa ilmestyy jo tutkittuihin paikkoihin maagisesti uusia tavaroita, lukitut ovet avautuvat ja vanhat sulkeutuvat, ja sitä rataa. Tuskastuttavalta ees-taas-vaeltamiselta ei siis voi välttyä.

Turhia väliruutuja, joissa ei voi varsinaisesti tehdä muuta kuin kävellä huoneen läpi, on tiuhassa. Näitä välianimaatioita ei voi nopeuttaa tai ohittaa, ja odotellessa korkkaa nopeasti toisenkin.

Parasta ennen: 1991

Huumori on surkeaa. Animalin vitsiniekoilla ei leikkaa senkään vertaa kuin kotimaan tv-koomikoilla. Vitsit ovat, paitsi ennalta-arvattavia, myös kuluneita tai hyvin lapsellisia. Huonosti ideoidut pissakakkavitsit eivät naurata, ja suuri osa sanaleikeistä ei toimi lainkaan Britannian ulkopuolella. Yksi animaatiopätkä kirvoitti hymyt Peperamin teloessa erilaisilla keittiökoneilla hengiltä joukon elintarvikkeita, ja se siitä.

Graafisesti Animal on vanhentunut. Tönkköjä renderointeja, haaleita taustoja ja kankeita animaationpätkiä. Taustamusiikkia ei ole, ja puhutut repliikit herättävät kauhua. Päähenkilön kapinallishenkinen korina onnistuu vain ärsyttämään, ja kertojan ääni on jäykkismäisen brittiläinen aksentteineen kaikkineen. Brr. Puheet voi myös tekstittää, mutta toiminto on rajallinen. Läheskään kaikkia juonen kannalta ei-oleellisia kommentteja ei ole tekstitetty.

Keksinmurut houkuttelevat hyönteisiä, ja niinpä bugit eivät ole Animalille vieras ilmiö. Testiversiolla oli selviä pystyssäpysymisvaikeuksia. "Aidon" Dossin alaisuudessa, QEMMin kanssa ja ilman, monilla viritetyillä käynnistystiedostoilla kokeiltuna peli jumittui aina ennemmin tai myöhemmin. Apu löytyi Win95:n Dos-ikkunasta. Kannattaa myös kokeilla vaihtaa Dos4GW:n versiota.

Pelissä pitäisi olla kaksi duumahtavaa 3D-osiota, mutten ikinä jaksanut pelata niin pitkälle. Se, mikä ei tapa, tekee vahvemmaksi, mutta johonkin on vedettävä raja. Jäin siihen käsitykseen, että Peperami on ihan oikeasti jonkin ruokalafkan rekisteröity tavaramerkki. Huonoa mainosta, jos mikä, sillä Animalin pelaaminen on itsekidutusta. (Peperami on vahvasti maustettu pikkumetwursti, ja pirun hyvää. _nn)

Väkivaltaan ei saisi yllyttää, mutta jos joku tyrkyttää sinulle uutuudenkiiltävää Animalia, saat lyödä helppoheikkiä nenään oikein luvan kanssa.

23