Kymmenen kysymystä ja teoriaa Final Fantasysta

Final Fantasy-sarja on maineikkaan taipaleensa aikana kerännyt ympärilleen vankan kannattajakunnan ja jokainen uusi Square-Enixin lippulaivoista joutuu väistämättä suurennuslasin alle. Peleissä on poikkeuksetta eeppinen ja monisyinen tarina, joka ei anna pelaajalle kaikkia vastauksiaan valmiiksi pureskeltuna ja se jos mikä synnyttää aikojen saatossa roppakaupalla urbaaneja legendoja, faniteorioita ja juonianalyysejä. Tämänkertaiseen blogiin olenkin kerännyt kymmenen Final Fantasy-aiheista kysymystä ja teoriaa, jotka ovat kutkuttaneet omaa mieltäni. On sanomattakin selvää, että mukana on valtavia juonipaljastuksia!

1. Mikä Warmech on?

Alkuperäisessä Final Fantasyssa hankalin taistelu ei suinkaan ole viimeistä loppupomoa vastaan. Sen sijaan Sky Fortressin pitkällä sillalla noin 20% todennäköisyydellä vastaan asettuu Warmech, kävelevä tappokone, joka pyyhkii valmistautumattomalla joukkueella lattiaa. Aluksi pelaajien keskuudessa legendana elänyt sarjan ensimmäinen superpomo herätti pelkoa ja kunniotusta (Olipahan masiina myös osana Nintendo Powerin kisaa, jossa vihulaisen ensimmäisenä valokuvannut sai nimensä A Link to the Pastiin). Mutta mikä on tarina tämän kuolonkojeen takana? Liekö kyseessä Lufenian vapaaksi riistäytynyt asekoe vai kansan epätoivoinen yritys luoda vastavoima heidät kodistaan ajaneelle Tiamatille?

2. Final Fantasy III:n ja VIII:n maailma on sama

Jotkut ovat vakuuttuneita siitä, että FFVIII:n tarina tapahtuu samassa maailmassa, kuin FFIII, ainoastaan satoja vuosia myöhemmin. Todisteiksi tarjotaan mantereiden samankaltaisia sijainteja. Lisäksi FFVIII:ssä Trabian alueella oleva Lunar Cry-kraateri on suunnilleen samassa kohdassa, kuin FFIII:n Crystal Tower. Voisiko kuusta pudonneella Crystal Pillarilla ja tornilla olla jonkin yhteys? Ja onko sattumaa, että Floating Continent ja Deep Sea Research Facility sijaitsevat molemmat kartan lounaisosassa ja molempia asuttaa lohikäärmeiden kuningas Bahamut? Viimeinen niitti näyttäisi olevan Ultimecian linnassa oleva kellotaulu, jonka viisarit näyttävät numeroita III ja VIII! Myth confirmed!

3. Kuka on Final Fantasy VI:n päähenkilö?

Sarjan kuudennen osan alussa näyttäisi selvältä, että kyseessä on ennen kaikkea puoliesperi-Terran tarina. Maailmanlopun tultua ohjastetaan kuitenkin ensimmäisenä Celesiä, imperiumin entistä upseeria ja myös Locke, rakastettava renttu, on hyvä ehdokas pääosaan. Ongelman ytimessä on FFVI:n epälineaarinen loppupuolisko, jossa pelaaja saa valita ryhmänsä 14:stä hahmosta täysin mielivaltaisesti. Siinä, missä sarjan muut pelit sanelevat hahmokaartille selkeän johtajan, Kefkaa vastaan käytävän taistelun keulakuvana voi olla kuka tahansa. Dissidia ja Theatrhythm Final Fantasyn jälkeen tähänkin kysymykseen lienee kuitenkin (valitettavasti?) saatu virallinen vastaus.

4. FFVI:n Gogo on Kenraali Leo

Onko vähintäänkin hämäristä olosuhteista joukkueeseen liittyvä matkija Gogo Final Fantasy VI:ssä todellisuudessa Kefkan kynsissä pelin alkupuoliskolla menehtynyt Kenraali Leo? Hänet haudataan Thamasaan, joka sijaitsee Triangle Islandin eteläpuolella. Voisiko olla, että Zone Eater-mato nielaisee kuolleeksi luullun Leon ruumiin ja pedon mahalaukusta pelaajan joukkue sitten lopulta löytää muistinsa menettäneen kenraalin? Alitajuinen kauna Kefkaa kohtaan saa miehen liittymään mukaan taisteluun ilman suurempia selvittelyjä.

5. Cloud hukuttaa Aeriksen

Viimeistään Youtuben Game Theory-kanavan maailmalle tunnetuksi tekemän teorian mukaan Sephiroth ei FFVII:n kuuluisassa kohtauksessa suinkaan surmaa Aerista, vaan hänen Masamune-miekkansa väistää ihmeellisesti elintärkeät elimet ja vahingoittaa ainoastaan selkärangan hermoratoja juuri sen verran, että tyttö halvaantuu täysin. Tapauksesta järkyttyneenä Cloud ja kumppanit sitten upottavat kuolleeksi luullun toverinsa City of the Ancientsin lampeen ja tietämättään hukuttavat tämän. Teoriaa tukevat lävistyskohdan vähäinen veri ja Aeriksen nopea uppoaminen lampeen (koska kuolleet ruumiit kelluvat).

6. Squall on kuollut

Yksi suosituimmista FFVIII teorioista heti Rinoa = Ultimecia-teorian jälkeen on Squallin kuolema pelin ensimmäisen CD:n loppuhuipennuksessa. Teorian kannattajien mukaan velhotar Edean jääpiikki lävistää sankarin sydämen ja koko loppupeli katsellaan vain salamannopeasti silmien editse vilistävää houretta kuoleman lähestyessä. Todisteeksi riittää, että FFVIII:n meno on ennen kyseistä kohtausta verrattain normaalia, mutta sitten mukana alkavat pyöriä Moomba-leijonat, hämärä Shumi-heimo, lentävät sotilasakatemiat ynnä muut järkijättöiset konseptit. Pelin loppuanimaatiossa Squall sitten hyväksyy kohtalonsa pitkällisen kamppailun jälkeen ja katoaa sokaisevan valon keskelle.

7. Mikä Ozma on?

Final Fantasy IX:n superbossi Ozma on sateenkaaren väreissä kimalteleva valtava pallo, jonka pelaaja kohtaa Chocobo's Air Gardenissa, jos erehtyy tutkimaan pilvien keskellä sijaitsevaa Eidolon-luolaa. Ennen kohtaamista moogleystävä Mene varoittaa pahasta läsnäolosta, joka ei ole tästä maailmasta. Joidenkin mielestä kyseessä on eidoloni, jota on mahdoton kontrollida ja sen vuoksi se on Leviathanin lailla sinetöity kiveen. Koska eidolonien muoto perustuu kansan muistikuviin legendaarisista hirviöistä, myös kauan sitten unohtunut Ozma on lähinnä abstrakti taideteos. Superpomo mainitaan pelissä ainoastaan kahdessa muussa yhteydessä ja kummastakin jää selvä fiilis, että Ozman päihittäminen on todella suuri saavutus.

8. Zanarkandin Machina War on todellisuudessa FFVI:n War of the Magi

Sekä Final Fantasy VI:n, että Final Fantasy X:n maailma perustuu satoja vuosia sitten käydyn sodan jälkimaininkeihin. Fantasiaympäristössä voisi hyvinkin olla, että tarinat kertovat samasta tapahtumasta, mutta vuosien varrella legenda on saanut vain erilaisia piirteitä. Gestahlian imeriumin Magitek Armorit ja Zanarkandin Machinat muistuttavat kaiken lisäksi hyvin paljon toisiaan. FFX:stä on löydetty yhtäläisyyksiä myös muiden sarjan pelien kanssa, kuten Farplanen ja FFVII:n Lifestreamin samankaltaisuuksista.

9. Ivalicen Timeline

Final Fantasy XII ei suinkaan ole ensimmäinen, eikä myöskään viimeinen peli, joka on kertonut taianomaisesta Ivalicen maailmasta. Koska teokset ihan selkeästi sijoittuvat samaan universumiin, ovat aikalinjateoristit käyneet kuumia keskusteluja tapahtumien oikeasta järjestyksestä. Ilmeisesti vain Japanissa ilmestynyt Final Fantasy Ultimania-kirjasarja on tarjonnut seuraavanlaista ratkaisua: FFXII ja sen jatko-osa Revenant Wings ovat Ivalicen esihistoriaa, jossa muinaiset kehittyneet sivilisaatiot kukoistivat. Jossakin vaiheessa hirmuinen katastrofi kuitenkin vavahdutti maata ja syöksi sen keskiaikaa muistuttaviin oloihin, joissa taas War of the Lions ja Vagrant Story tapahtuvat. Molemmat Final Fantasy Tactics Advancet taas sijoitetaan vähän minne huvittaa, koska niiden tarinoihin siirrytään maagisen kirjan välityksellä.

10. Mikä on Final Fantasy XIII-2:n tarina???

Loppukevennykseksi tarkastellaan sitä sekamelskaa joka on FFXIII-2:n tarina. XIII-trilogian ensimmäinen osa saavutti kaikin tavoin tyydyttävän lopun, mutta Square-Enix päätteli pelin melko hyvistä myynneistä maailman kaipaavan jatko-osaa ja sen vuoksi XIII-2:n juoni on jotain aivan käsittämätöntä. Ilmeisesti alkuperäisen pelin hahmokaarti sai lopputaistelussa tietämättään apua ajan jumalatar Etrolta, eikä sen vuoksi joutunut kärsimään Focuksen täyttämättä jättämisestä seuraavaa rangaistusta. Tämä taas käynnisti paradoksin, joka lukitsi Lightningin ennen lopputekstejä Valhallaan, jossa hän kamppailee pahis Caiuksen ajantuhoamissuunnitelmaa vastaan. Avuksi Lightning värvää maailmanlopusta Noelin, joka nappaa siskokulta Serahin mukaan aikamatkustuksen pyörteisiin, jossa muutetaan tulevaisuutta, jotta voidaan muuttaa mennyttä. SIIS MITÄ?! Asiaa ei auta lainkaan, että myös trilogian viimeisessä osassa, Lightning Returnsissa, loppubosseja ja tapahtumia vedetään jälleen kerran hatusta ja kokonaisuus muistuttaa lähinnä sekamelskaa, johon kaikki ovat heittäneet omat ideansa ja ne on sitten kurottu ohuella villalangalla yhteen.

Listassa olevista teorioista ei valitettavasti ole tarjolla Let's Play-videota, mutta liitän mukaan kuitenkin viidennen ja kuudennen sisältävät tapahtumat. Laittakaa kommentteihin ihmeessä itseänne askarruttaneet Final Fantasy teoriat ja urbaanit legendat!