1944: Battle of the Bulge (PC) – Ardenneilla, jälleen kerran

Tarjolla on harvinaista herkkua: toista maailmansotaa tosiaikanaksutteluna!

Monte Criston 1944: Battle of the Bulgessa paimennetaan pieniä tietokonesotilaita kunnian kentillä. Peli on melko suoraa jatkoa vuoden takaiselle Desert Rats vs Afrika Korpsille (Pelit 5/2004, 79 pistettä), ja sitä seuranneelle D-Daylle.

Kahdestakymmenestä yksittäisestä skenaariosta koostuva kampanja on jaettu kolmeen osaan, joista selkeästi pisin sijoittuu Ardennien taisteluihin. Kampanjassa pelattava osapuoli vaihtuu melkeinpä skenaarion välein - ensin komennetaan saksalaisten hyökkäystä tärkeälle risteysalueelle, seuraavaksi puolustetaan kylää panssarikrenatöörien hyökkäykseltä. Kampanja etenee tiukan lineaarisesti skenaario kerrallaan. Lopputulos ei vaikuta seuraavaan tehtävään, joten tunneyhteyttä "omiin" joukkoihin ei synny.

Perusyksikkö on yksinäinen kiväärimies, jonka voi käskeä poterostaan tankkien, jeeppien tai vihollisen tyhjän pst-tykin kahvoihin. Erikoissotilaiden, kuten lääkintämiesten ja upseereiden, kykyjä on syytä osata käyttää. Oikean miehen on oltava oikeassa paikassa, sillä Tiikerin ärjyessä tulee äitiä ikävä, jos sinkomies on määrätty hoitamaan miehistönkuljetusajoneuvon konekivääriä.

Peli on normaalia tosiaikaräiskintää taktisempi, esimerkiksi se, mistä suunnasta panssaria ampuu, vaikuttaa vahingon määrään. Tykkien kantama on usein paljon pidempi kuin yksikön näkökyky, joten pieniä partioita pitää viljellä etumaastoon tankkien ja tykistön tulenjohtajiksi.

Sturm und Blitz!

Battle of the Bulge on graafisesti lähinnä keskitasoa. Sen paras puoli on maasto, joka rytisee ja paukkuu telaketjujen alla. Melkein kaiken, taloista puustoon, voi tuhota. Isoissa yhteenotoissa, lentokoneiden ja tykistön jakaessa kuoleman kortteja, tunnelma on kiitettävän sotaisa.

Käyttöliittymä on pääasiassa ihan kelvollinen. Eniten kaipaan helppoa tapaa korostaa yksiköt maastosta, koska ne asianmukaisine maastopukuineen sinne helposti hukkuvat. Saiputtaa saa yksiköiden reitinhaku: jeeppi saattaa täysin suoralla reitillä alkaa kiertää rinkiä. Pelaamista helpottaa mahdollisuus pysäyttää peli koska vain käskyjen jakamista ja tilanteen tarkastelua varten.

Jos pienet ongelmat käyttöliittymässä ja yksikköjen reitinhaun ajoittaisen sekoilun antaa anteeksi, Battle of the Bulge on toimiva pieni sotanaksuttelu, joka viihdyttää kunnon paukkeella ja hyvin tuhoutuvalla maastolla. Melkein rautaristin arvoinen suoritus, jos nyt ritariristi tammenlehvillä jääkin odottamaan Monte Criston kunnostautumista tulevissa taisteluissa.

* * * * *

Wacht am Rhein - Saksan viimeinen hyökkäys

Pullistuman taistelu Ardennien metsissä talvella 1944 oli natsi-Saksan viimeinen todellinen hyökkäystoimi länsirintamalla ennen antautumista seuraavana keväänä. Liittoutuneiden hyökkäys Normandiasta murtautumisen jälkeen oli pitkälti pysähtynyt huoltoreittien pidentyessä. Liittoutuneiden sodanjohto ei uskonut Saksan enää kykenevän suurimuotoiseen hyökkäykseen, Hitler ja Saksan sodanjohto taas ajattelivat ainoan mahdollisuuden iskeä ja ehkä saavuttaa välirauhan lännessä olevan nyt.

16. joulukuuta 1944 vyöryivät Saksan 6. SS ja 5. panssariarmeija ja 7. armeija rintamalinjan yli vaikeakulkuisilla Ardenneilla. Hyökkäys tuli liittoutuneille yllätyksenä, mikä olikin ollut eräs Saksan sodanjohdon tavoitteista, ja alueella oli asemissa lähinnä kokemattomia ja lepäämässä olevia yksikköjä. Saksan tavoitteena oli halkaista liittoutuneiden linja kahtia ja iskeä maaston parantuessa pohjoiseen kohti Antwerpeniä, mikä katkaisisi liittoutuneiden huoltolinjat ja jättäisi useamman armeijan saarroksiin. Hyökkäys ei onnistunut, vaan pikemminkin kulutti sekä Saksan armeijan että ilmavoimien joukot ja reservit loppuun.

Juha Kerätär

81