Balls of Steel – Neulapallo

Flipperi ei kuole koskaan. Balls of Steel on hyvin tavanomaisen näköinen, ylhäältä päin kuvattu 2D-flipperipeli yhdestä neljään pelaajalle rullaavalla näytöllä. Ainoa varsinainen erikoisuus: huippupisteensä voi lähettää nettiin WorldScores-palvelimelle muiden ihmeteltäksi. Huimaa, aaltoja!

Audiovisuaalisesti Ball of Steel on samalla viivalla Pinball Illusionsin kanssa. Totuttuun tapaan alla makaavan Win95:n ajoittainen levynkäyttö näkyy nykimisenä, mutta muuta vikaa ei löydy etsimälläkään.

Pelattavuutta ei voisi paremmaksi hioa. Pallo liikkuu aidon tuntuisesti ja pelipöytien design on onnistunutta. Kun normaalisti näissä peleissä on vain kolme tai neljä kenttää, Teräspallukoissa niitä on joka sormelle.

Duke Nukem on "yksinkertainen" flipperi, jossa kentällä paljon aakeaa laakeaa. Suosikissani Darksidessa ollaan avaruudessa muukalaisten hyökkäyksen kohteena kelluvalla tutkimusasemalla, Mutation-kentässä puolestaan koetetaan hallita pieleen mennyttä tieteellistä koetta teknoympäristössä.

Yliräikeästä ja epäselvästä grafiikasta kärsivässä Firestormissa teemana on hullun pommimiehen uhkaama suurkaupunki. Barbarianissa niin kuvitus kuin musiikkikin noudattavat Conan-linjaa, mutta jostain oudosta syystä kenttä ei iskenyt samalla tavalla kuin muut neljä. Ehkäpä syynä on se, että pallo tuntui karkaavan pelityylilläni liiankin helposti.

Grafiikka on hyvää, vaikka tältä osin Firestorm olikin pieni pettymys. Musiikinpätkät sopivat kenttien aihepiireihin ja ääniefektit ovat erinomaisia. Erilaisia pelimoodejakin on tarpeeksi, kolmen pallon arcademoodista helpotettuun peliin viidellä pallolla.

BoS:ssä on reilusti käytetty kikkoja, jotka reaalimaailmassa olisivat lähes mahdottomia toteuttaa, esimerkiksi räjähdyksiä tai kentälle lätäköksi leviäviä alieneja. Epätavallista, yllättävää ja hauskaa. Tuttu ledeistä rakennettu videoruutu elää koko ajan, näyttäen hienoja animaationpätkiä ja toimien pienten alipelien näyttämönä.

Balls of Steel on harvinaisen virheetön ja hauska kokonaisuus. Flipperit ovat tällä hetkellä vaipuneet kiinnostusasteikollani jo samaan kategoriaan kuin pölyimurioperaattorina toimiminen, mutta silti Balls of Steeliä pelasi mielellään. Vaikkei BoS uhkaakaan erittäin korkeatasoista Pro Pinball: Timeshockia, hakkaa se omassa sarjassaan 2D-pallotäryttimien vanhan kingin, Pinball Illusionsin.

88