Edge 3240XL - Särmätön timantti

3D-kortit tulee ja tappaa, sanottiin. Pelikonsolit kyykkyyn, sanottiin. Diamond Edge, yksi ensinnä ehtineistä PC:n 3D-kiihdytinkorteista ei kyllä vakuuta muusta kuin insinöörien ajattelemattomuudesta, jos ei nyt suoraan typeryydestä. Tutkaimen alla oli Edgen tyyriimpi VRAM-malli, 3240XL.

Päällisin puolin on selvää, että Diamond on pyrkinyt tekemään yhden kortin korttien kalifiksi integroimalla siihen varsinaisen näytönohjaimen lisäksi digitaalisen 16-bittisen stereoäänen, MPU-401 MIDIn, joystick-portin ja jopa portit Sega Saturnin ohjaimille niitä PC-versioita varten, mitä Edgellä käy pelaaminen. MPEG-kompression purkukin hoituu softan kautta. Lisäksi on tietysti 3D-kiihdytinpiiri, joka rouskuttaa perspektiivikorjatut tekstuurit, gouraud-varjostukset, läpikuultavuusefektit ja polygonien pyöristykset prosessorin puolesta. Mutta tietenkin vain erikseen Edgeä varten suunnitelluissa sovelluksissa.

Karvas totuus on se, että Dos-käyttäjä on Edgessä unohdettu tyystin ja tykkänään. Kortin Dos-nopeus nimittäin imee pahemmin kuin vesikauhuinen remora ja on erinäisten testiohjelmien mukaan tasan puolet hitaampi kuin esimerkiksi Stealthin DRAM-perusmalli. Digitaalinen äänentoisto ei myöskään ole yhteensopiva minkään maailman standardin kanssa, joten Edgen omistaja saa kuunnella Dos-peleissä painostavaa hiljaisuutta, ellei kytke rinnalle jotain oikeaa äänikorttia. MIDI sentään toimii ja kuulostaakin ihan jykevältä.

Dos-pelaaja voi siis unohtaa Edgen suoraan, mutta entäpä jos Edgen Kytkee ja Käyttää Windowsin puolella? Kiitos erittäin puutteellisen ohjekirjan, Kytke ja Kärsi on lähempänä totuutta. Näyttötilat ja MIDIn saa kyllä toimimaan hirveällä virittelyllä yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta digitaaliääni onkin sitten luku sinänsä. Ja jos kaiken lopulta saa toimimaan, jää käteen kortti, joka pyörittää Win95:ttä normaalisti suunnilleen samaa vauhtia kuin rutkasti halvempi Stealth VRAM.

Edgeä tukevia pelejä on tällä hetkellä sormilla laskettava määrä, eikä ihan heti tule mieleen muita kuin kortin mukana tulleet Nascar, Virtua Fighter Remix ja Descent, jotka toki pyörivät ilman nylkytyksen häivää Edgellä ryyditetyssä P120:ssa.

Mutta jos ei Edgeä tukevia pelejä ala yllättäen tunkea esiin kuin sieniä sateella, jää dossiilille käteen pelkkä luu ja winbesillillekin kortti, joka ei ole sen kummempi kuin ihan eri hintaluokassa pyörivät Stealthit. Ikävä kyllä Edge ei siis ole aikaansa edellä vaan on tehty ennen aikojaan.