Ei mitään uutta Villi länsi -rintamalta

Mutta sitäkin parempaa vanhaa.

Legendaarinen tekijäkaksikko René Coscinny ja Albert Uderzo puski 60-luvun alkupuolella oikein urakalla tarinoita kahteenkin legendaariseen sarjakuvalehteen. Belgialainen Tintin-lehti julkaisi Joonatan Pistoolia ja Umpah-pahia, ranskalainen Pilote Haikaralaivuetta ja Asterixia. Kun Asterixista sitten tuli suurtakin suurempi hitti, tekijät keskittyivät Piloten sarjoihin ja Tintin-lehden sarjat saivat jäädä. Valitettavasti, sillä erityisesti intiaanisarja Umpah-pah oli jo noussut viiden albumin myötä hyvälle laukalle.

Veli Humma ja Olvin Janoisin

Umpah-pah, sarjan nimikkosankari, on Shava-shava-heimon soturi, jonka Pohjois-Amerikan itärannikolla sijaitsevaa kotiseutua uhkaa uusi aika vanhasta maailmasta saapuvien muukalaisten muodossa. Rantautuvista ranskalaisista esiin nousee nuori kreivi Olvin Janoisin, joka tarinan edetessä ystävystyy yllättävän tutun oloisen intiaaniheimon kanssa. Kuinka ollakaan Shava-shava-heimossa on paljon samoja piirteitä kuin siinä kuuluisammassa Atlantin toisella puolella sijainneessa gallialaisessa vastineessaan. Sarjan huumori muodostuu Asterixin tapaan keskinäisestä naljailusta, inhimillisistä väärinkäsityksistä, tarkan historiallisen materiaalin yhdistämisestä nykyaikaiseen ajatteluun sekä oikein ajoitetuista kuvallisista oivalluksista: Kun heimo miettii hevosen käyttömahdollisuuksia, joku keksii, että voihan sen aina syödä — ja samassa sivummalta kuuluu pyörtyvän hevosen mätkähdys. Umpah-pah kohtelee onnetonta luontokappaletta kuitenkin kunnioittavasti ja kutsuu sitä nimellä Veli Humma.

Käännöstyö on sarjassa kauttaaltaan parasta A-luokkaa, etenkin hahmojen nimeäminen on hersyvää: Laiva, jolla ranskikset saapuvat, on nimeltään Pyhä Yksinkertaisuus, vihollisheimoja ovat Latuskajalat ja Silmäpussit, intiaanipäälliköitä Yrmeä Biisoni ja Pieni Sappikivi, sotureita Viimeinen Hammas ja Tuikea Tohelo... Käännöksistä kiitos Mary A. Wuorio ja Outi Walli!

Suomessa Umpah-pahit on julkaistu ennen Egmontin kovakantista uutuutta kolmasti. Ensin jatkosarjoina Zoom-lehdessä, sitten kahteen kertaan Sanoma-alppareina. Aiemmista julkaisuista viimeisinkin on tuolta 80-luvun puolivälistä, joten uusi kooste on enemmän kuin tervetullut. Tupla Päänahka kiittää!

Nuori mies, lähde länteen!

Umpah-pahin lisäksi on viime aikoina ilmestynyt muitakin hyviä lännensarjoja. Hermannin ja Gregin Comanche kuuluu suuriin ranskalaisiin lännenklassikoihin ja iso stetsonin nosto Apollolle sarjan kahdeksannen albumin suomentamisesta. Seriffit-niminen juttu jatkaa Red Dustin tarinaa ja vie hänet Summerfieldin pikkukaupunkiin pelastamaan ystäväänsä Comanchea raakojen rosvojen kynsistä. Komeasti kuvitettu tarina on enemmän kuin kertalukemisen arvoinen. Sarjasta on tämän jälkeen suomentamatta vielä seitsemän kirjaa, joista kaksi Hermannin ja viisi Michel Rougen piirtämää. Ne kun vielä saisi!

Petri Hiltusen Kalkkaro jatkaa liuskalehtenä jo viidettä seikkailukokonaisuuttaan. Tämä Lempo Kustannuksen kulttuuriteko on varsinaista miespuolisten lukijoitten herkkua, sillä tilaajista kuulemma vain yksi sadasta on nainen. Länteen on menty siis miehissä, toivottavasti naiset seuraavat perässä.

Uusi pyssykuusikko

Tehdään villin lännen sarjoja toki Euroopan lisäksi myös alkuperäisillä tapahtumapaikoilla Amerikan Yhdysvalloissa. Viimeisin menestys tällä rintamalla on Cullen Bunnin ja Brian Hurttin The Sixth Gun.

Siinä missä eurooppalaiset pitävät huolta historiallisista faktoista samalla kuitenkin yhdistäen ne fiktiivisiin tarinoihin, amerikkalaisia vaivaa useimmiten outo jäykkyys villin lännen tekemisissä — pitäydytään niissä iänikuisissa Wyatt Earpeissa ja O.K. Corrallin taisteluissa laukauksen tarkkuudella. The Sixth Gun antaa onneksi palttua autenttisuudelle, vaikka kuudesta klassisesta rullarevolverista kertookin. Nämä aseet ovat kuitenkin jotakin normaalista poikkeavaa: yksi mädättää lihat, toinen polttaa helvetin liekillä ja niin edelleen. Eli kunkin aseen omistajalla on jotakin yliluonnollista aseessaan. Ja tietysti näitä aseita haluavat kaikki.

Tarina edistyy kuuden lehden kokonaisuuksina, mutta jos aikoo pysyä menossa mukana, on fiksuinta lukea sarja kokonaisuudessaan ilmestymisjärjestyksessä. Kokooma-alppareita on jo kuusi (plus yksi spin-off) ja lisää tulee, joten lukemista riittää!

 

- Goscinny, Uderzo: Umpah-pah, Egmont 2014, 188 sivua, hinta noin 40 euroa

- Hermann, Greg: Comanche — Seriffit, Apollo 2014, 48 sivua, hinta noin 15 euroa

- Hiltunen: Kalkkaro #1-, Lempo 2012-, 32 sivua, hinta 3 euroa

- Bunn, Hurtt: The Sixth Gun, Oni Press. Kokoelmat ilmestymisjärjestyksessä:

1. Gold Dead Fingers

2. Crossroads

3. Bound

4. A Town Called Penance

5. Winter Wolve

6. Ghost Dance

+ Sons Of The Gun

Lisää aiheesta