Futispelien MM-kisat – Koskettava futisjuhla

Futiksen MM-turnaus on kuukauden mittainen kestävyyslaji, joka vie miehestä mehut. Vieroitusoireisiin voi hakea apua mobiilifutispeleistä.

Kuningaslajin suosio näkyy mobiilifutiksien määrässä. Pelikaupat pursuavat kaikenkarvaisia pallonpotkiskeluja, joista vain harvat ovat lataamisen väärtejä. Seuloin kesän MM-kisojen kunniaksi ne raskassarjalaiset, joissa on mestariainesta. Esikarsinnasta lopputurnaukseen selvisi viisi peliä.

 

Dream League Soccer

Dream League Soccerissa pelikaverit tarjoavat fiksulla liikkumisellaan aktiivisesti syöttösuuntia.

First Touch

Versio: 1.57

Arvosteltu Android, saatavilla iOS

Moninpeli: Verkossa 2 pelaajaa (vain iOS)

Muuta: Free to play

Mielikuvituskisat

Dream League Soccer on osuvasti nimetty, sillä sen liigajärjestelmä on pelkkää kuvitelmaa. Tavoitteena on hinata mielikuvitusäijillä miehitetty mielikuvitusseura neljännen sarjatason pohjamudista eliittiliigan ykköseksi. Vastassa on sekalainen seurakunta oikeita seurajoukkueita aitoine pelaajineen.

Viheriöllä huhkimisen ohella managerin toimenkuvaan kuuluvat pelaajakaupat, joukkueharjoitukset ja stadionin kehittäminen. Siirtomarkkinat toimivat tosin äärimmäisen pelkistetysti: ukkoja voi ostaa, muttei myydä. Vaihtopenkkiläisistä pääsee eroon potkuilla, joista ei kilahda kassaan ropoakaan.

Kukkaronnyörejä on vartioitava huolella, sillä kotoisen kiekkoliigan tapaan pelkkä urheilullinen menestys ei takaa liiganousua. Ennen kuin seuraavan sarjatason portit aukeavat, stadion on remontoitava Brasilian MM-näyttämöitä turvallisempaan kuosiin. Rahaa palaa myös joukkueen treeneihin.

Kassa karttuu otteluista, seurajohdon asettamien tavoitteiden saavuttamisesta ja liigamenestyksestä. Tuloja kertyy sen verran hitaasti, että kiusaus maksullisten kolikkopakettien ostamiseen on suuri, mutta ilman luottokorttiakin pärjää, sillä pätäkkää voi ansaita myös katsomalla mainosvideoita.

Dream League Soccerin 3D-ottelutoteutus toimii kuin joulukuusi. Tapahtumia voi seurata kolmesta eri kuvakulmasta, ja kameraa säädellä mielensä mukaan. Selostuskopissa intoudutaan kommentoimaan pelitapahtumia vain silloin tällöin, mutta veikeät välianimaatiot nostattavat tunnelmaa.

Kontrollit ovat sopivan pelkistetyt. Kaikki sujuu kolmella virtuaalinapilla ja -padilla. Syöttöavun voi laskea minimiin, jolloin passeja saa ilahduttavasti heitellä tyhjään tilaan. Jäin kaipaamaan vain seinäsyöttöoptiota, jolla pallottoman ukon saisi säntäämään pystyjuoksuun.

Joustavan syöttelyn ja aktiivisesti tyhjään tilaan hakeutuvien pelikaverien ansiosta hyökkäyspeli soljuu yllättävän nautittavasti. Valitettavasti tekojärki ei leikkaa yhtä terävästi alakerrassa, sillä konepakit peruuttelevat helposti veskarin syliin ja jättävät puolustuslinjaan Pukin mentäviä aukkoja. Vastustajana tekoäly hyökkää jatkuvasti laitojen kautta.

Helposti lähestyttävää, ilmaista ja kausipelillä ryyditettyä 3D-futista kaipaavien kannattaa kääntyä Dream League Soccerin puoleen. Rutistus riittää mitalisijaan, mutta terävämpi tekoäly ja monipuolisemmat siirtomarkkinat tekisivät DLS:sta vakavasti otettavan mestariehdokkaan.

3 jalkapalloa

 

FIFA 14

Pallonmenetyksen jälkeen FIFA 14:n toimintanappeihin ilmestyvät puolustustoiminnot.

EA Sports

Versio: 1.3.4

Arvostelu Android, saatavilla iOS

Moninpeli: Verkossa 2 pelaajaa

Muuta:  Free to play

Aitoa tavaraa

FIFA-sarja tunnetaan konsolifutiksien runsaudensarvena, eikä mobiiliversio jää juuri huonommaksi. FIFA 14:ään on ahdettu niin paljon tavaraa, että pelkkä ilmaisversio syö tilaa lähes 1,3 gigan verran.

Lisensseissä ei ole pihistelty: 33 liigaa, yli 600 aitoa joukkuetta ja 16 000 futaria takaavat autenttisen futiselämyksen. Tunnelmaa piristävät aktiivisesti ottelutapahtumia puivat selostajat, joista ainakin brittikommentaattorit ovat TV-lähetyksistä tuttuja. FIFA 14 voi leveillä myös mobiilifutisten komeimmalla ulkoasulla.

Ilmaisversiossa palloilun makuun pääsee pelaajakorttien keräilyyn keskittyvässä Ultimate Teamissä ja nettimatseissa. Jos haluaa hypätä managerin kenkiin tai pelata turnauksia, rahaa kuluu vain 4,49 euroa. Be a Pro -urasimulaatiota ei mobiiliversioon sentään ole mahdutettu.

Laajuus näkyy myös kentällä. Perinteisten virtuaalikontrollien rinnalle on kosketusohjaus, joka toimii samalla periaatteella kuin konsoli-FIFA:n liikeohjain. Juoksusuunnat, syötöt ja vedot osoitetaan sormella, mikä on ottelun tiimellyksessä juuri niin kankeaa kuin miltä se kuulostaa. Padiuskovaisena palasin pikaisesti normiohjaukseen.

Mobiiliversiosta löytyy yllättävän paljon konsoli-FIFA:n pelillisiä hienouksia. Pelikaverit voi maanitella tyhjään tilaan joko seinäsyötöillä tai käskemällä ukot pystyjuoksuihin. Pakkeja hämätään valelaukauksilla ja harhautuksilla, joita varten on oma kikkatattinsa. Puolustuspäässä ei tarvitse huhkia yksin, sillä pallollisen vastustajan kimppuun voi usuttaa jonkun omista pakeista.

Kosketusruudulla ohjaus toimii selvästi huonommin kuin paperilla. Virtuaalinappeja on vain kolme, joten eri toimintojen välille tehdään ero pyyhkäisyliikkeiden avulla. Esimerkiksi läpisyötöissä pitää syöttönapin painamisen lisäksi sipaista namiskaa ylöspäin. Pyyhkäisyn on onnistuttava yhtä hyvin kuin Suomen EM-karsintalohkon arvonta, muuten kone ei tunnista toimintoa.

Kilpailijoitaan tekoälykkäämpää FIFA 14:ää pelaa mielellään, mutta mobiilialustan rajoitukset eivät tee oikeutta kaikille sen hienouksille, mikä syö armotta pelinautintoa. Monimutkaisten kontrollien aiheuttamaa tuskaa lisää vielä harjoitusosion puute.

FIFA 14 on laadukas kokonaisuus, mutta se yrittää suotta olla yhtä syvällinen ja lajiuskollinen futiselämys kuin konsoliveljensä. EA Sportsin kannattaisi muistaa, että mobiilipelirintamalla myös keveys ja helppous sopivat menestysreseptiin.

4 jalkapalloa

 

New Star Soccer

New Star Soccerissa joutuu puntaroimaan, kannattaako vetää ite vai syöttää paremmassa paikassa olevalle joukkuekaverille.

New Star Games/Thumbstar Games

Versio: 1.61

Arvosteltu Android, saatavilla iOS

Muuta: Free to play

Kuin roolipeli

Mobiiliversio on nostanut PC:llä jo vuosia ihastuttaneen New Star Soccer -indiefutissarjan profiilia huimasti. Englantilaisen Simon Readin luomus voitti vuonna 2013 parhaan urheilupelin BAFTA:n ja peittosi muun muassa FIFA 13:n.

Oman suojatin kehitykseen keskittyvässä urasimulaatiossa tehdään peliliikkeitä niin viheriöllä kuin siviilielämässä. Tie tähtiin alkaa 16-vuotiaana lupauksena. Aloitusseuran voi valita vajaan 80 maan liigoista, joiden joukossa on kotimaan kaksi ylintä sarjatasoa. Lisenssit puuttuvat, mutta seurat ovat tunnistettavia nimiväännöksiä.

Ottelut käydään pääosin tekstiselostuksena, sillä tositoimiin pääsee vain huippuhetkillä. Potkimisen ja puskemisen lisäksi nahkakuulaa voi myös kuljettaa, jolloin ohitettavana on aina neljä vastustajaa.

Pelimekaniikka on yksinkertainen, mutta toimiva. Potkuissa ja puskuissa määritetään ensin nuolella suunta ja voimakkuus, sitten valitaan osumakohta palloon. Kierteen laittaminen on haastavaa, sillä useimmiten nahkakuula pomppii näytöllä joko pysty- tai vaakasuoraan. Juoksutilanteissa ukkoa ohjastetaan kuljettamalla sormea näyttöä pitkin.

Pelikaverit kurottavat epätarkkoihin syöttöihin ja kyttäävät irtopalloja. Vastustajat yrittävät puolestaan katkoa syöttöjä ja peittää syöttösuuntia. Mitä parempi joukkue on vastassa, sitä nopeammin ratkaisut on tehtävä.

Kentän ulkopuolisesta elämästä kudotaan mielenkiintoinen syy- ja seuraussuhteiden verkko. Pelikavereihin on syytä pitää hyvät välit, jos haluaa koskea matseissa palloon. Fanien suosio houkuttelee sponsoreita ja jet set -elämäntyyli naisia, joiden huomio tuottaa onnellisuutta ja parantaa siten pelisuorituksia myös viheriöllä. Ihmissuhteet, sopimusneuvottelut ja TV-haastattelut hoidetaan minipeleillä.

Menestys näkyy pankkitilillä, mutta arjen pyörittäminen syö rahaa. Suurin menoerä on energiajuoma, jolla suojatti pidetään toimintakykyisenä. Lisätuloja voi yrittää hankkia kasinolta tai jopa sopupeleistä, mutta riskinotolla on hintansa. Mikäli pelin omaa valuuttaa ei kerry tarpeeksi taskun pohjalle, futarinsa elämänhallintakykyjä voi kohentaa myös oikealla rahalla.

New Star Soccer toimii mobiiliversiona huomattavasti paremmin kuin PC:llä. Erinomainen ottelutoteutus, yksityiskohtainen maailma ja selkeät syy- ja seuraussuhteet tekevät urasimulaatiosta armottoman koukuttavan kokonaisuuden. Kaiken kukkuraksi futisuraa saa luoda ilmaiseksi.

5 jalkapalloa

 

Real Football 2013

Gameloft

Versio: 1.6.4

Arvosteltu Android, saatavilla iOS

Muuta: Free to play

Tämä on ryöstö

Real Football -sarja kuuluu mobiilifutiksien veteraaneihin. Real Football 2013 on jo kahdeksas osa Gameloftin futiskatraaseen. Vaikka kilpailu on viime vuosina koventunut, messevien latausmäärien perusteella pelisarjalla on edelleen vankkumattomat faninsa.

Päällisin puolin 3D-ottelutoteutuksessa on kaikki kunnossa. Ohjaustuntuma vakuuttaa sulavuudellaan, eikä pelkistettyjen kontrollien opetteluun tarvitse uhrata aikaa MM-matsien katsomiselta. Kaunis ulkoasu ansaitsee kymmenen pistettä ja huuhkajamerkin.

Ensimetrien jälkeen karu totuus iskee päin näköä kuin Joey Barton. Jo äijän vaihtaminen raastaa hermoja. Jos sen jättää koneen vastuulle, ohjattava ukko vaihtuu kahden sekunnin välein. Manuaaliasetuksilla kursori vaihtuu näyttöä koskettamalla, mikä on epäkäytännöllistä. Toimivampaa olisi ollut piilottaa äijänvaihto toimintanapin alle.

Syöttöasetuksia ei voi säätää manuaalisiksi, joten summassakin heitetyt passit päätyvät yleensä osoitteeseensa. Se ei ärsytä yhtä paljon kuin pelikaverien kyvyttömyys hakeutua syöttöpaikkoihin. Puolustaminen on turhauttavaa, sillä tekoäly pitää palloa naurettavan taitavasti. Perässä juoksemisen lisäksi voi turvautua liukutaklauksiin, jotka tosin päättyvät useammin varoitukseen kuin pallonriistoon.

Kausipelissä oma joukkue valitaan joko Euroopan neljän huippumaan liigoista tai sekalaisesta joukosta eri maiden kärkiseuroja. FIFPron lisenssin ansiosta tietokannasta löytyy yli 3 000 aitoa futaria, mutta joukkueista vain osa on mukana oikeilla nimillään.

Vastuulla on seuran kokonaisvaltainen kehittäminen. Lisätuloja voi hankkia parantelemalla stadionia ja fanikauppaa. Pelaajien hyvinvoinnista huolehditaan rakentamalla kylpylä ja oma sairaala. Varsinaisia siirtomarkkinoita ei ole: säännöllisin väliajoin joukkuetta saa vahvistaa yhdellä pelaajalla, joka valikoituu arvalla.

Kaikki tietysti maksaa, eikä pelin omaa valuuttaa jaella järin avokätisesti. Tasaisena virtana lasarettiin lakoavien äijien vaivoja voi toki parannella ilmaiseksi, mutta tällöin joutuu odottelemaan pahimmillaan tuntikaupalla. Jos haluaa pelatessa tehdä muutakin kuin syljeskellä kattoon, on pakko kaivaa kuvetta. Real Football 2013 on ilmainen vain paperilla.

Pakkorahastus naurattaa yhtä makeasti kuin Unkari-tasapeli sateisella Stadikalla, mutta se ei ole Real Football 2013:n ainoa ongelma. Myös varsinainen futisosuus kalpenee kilpailijoiden rinnalla.

1 jalkapallo

 

Super Soccer Champs 2013

Kierre puree Super Soccer Champs 2013:ssa.

Versio: 1.1.1

Uprising Games Ltd.

Arvosteltu Android, saatavilla iOS

Muuta: hinta 2,99 euroa.

Klassikkojen hengessä

Mobiilialusta antaa erinomaisen mahdollisuuden vanhan kierrättämiselle. Tähän rakoon iskee Super Soccer Champs 2013, joka tekee kunniaa Kick Offin ja Sensible Soccerin kaltaisille 90-luvun alun 2D-futisklassikoille.

Pääpelimuodossa toimitaan pelaajamanagerina. Aitojen futarien kansoittama joukkue valikoituu kuuden maan liigoista, joista eksoottisimpana mainittakoon Kiinan pääsarja. Sisäisen mourinhonsa löytäneet voivat vaihtaa työnantajaa lennosta, sillä menestys herättää ökyseurojen mielenkiinnon.

Managerointiosuus on kevyttä puuhastelua. Siirtomarkkinoiden lisäksi managerin päätäntävallassa ovat vain kokoonpano ja kenttäryhmitys. Rahaa kertyy pääsylipputuloista ja voitetuista otteluista. Muut seurat haluavat jatkuvasti hieroa pelaajakauppoja, joten omista jämämiehistä pääsee vaivatta eroon.

Retrohenkeen sopien pelattavana on myös nippu vanhoja arvoturnauksia legendaarisine tähtineen. Vuoden 1966 MM-kisoissa voi kikkailla nuorella Peléllä tai ihailla kesän 1990 MM-turnauksessa, kuinka silkkinen oli Paul Gascoignen kosketus ennen kuin mies vaihtoi pallon pulloon. Pelaajamanageroinnin ja menneiden muistelun lisäksi saa tahkota myös yksittäisiä liigakausia.

2D-futisten parhaiden perinteiden mukaisesti kontrolleissa ei ole yhtään ylimääräistä.  Niin syötöt, potkut, puskut, liukutaklaukset kuin prässääminen hoidellaan kahdella virtuaalinapilla. Mikäli voimamittarin lataa täysille, kuti lähtee kuin Moyes ManU:n peräsimestä. Halutessaan potkuihin saa lisätä tatilla makean kierteen.

Ottelut ovat rehellisen suoraviivaista rymistelyä. Vastustajien ohittaminen juoksemalla ei onnistu, joten pallo on pidettävä syöttelemällä koko ajan liikkeessä. Kiperin vaikeustaso antaa niin tuiman vastuksen, että pelinopeus on syytä säätää minimiin. Muuten potkiskelusta katoaa hetkessä järki.

Super Soccer Champs 2013 on mukava välipala, joskin omaan makuuni turhankin kevyt. Ottelut muistuttavat liiaksi toisiaan, eikä kausipeliäkään voi syyttää liiallisesta syvyydestä. Sensible Soccer -veteraanien kannattaa sen sijaan uhrata kolme euroa nostalgiatrippiin.

2 jalkapalloa

 

Score! World Goal:sissa katkoviiva osoittaa minne pallo pitää syöttää.

Sormi pelissä

Jos ei halua ottaa vastuulleen kokonaista futisjoukkuetta, mobiilipelinälkänsä voi tyydyttää erilaisilla tarkkuuspotkiskeluilla. Maltillisen koon lisäksi pikkufutiksille on yhteistä, että pallotellessa näyttöä tahmaa yleensä vain yksi sormi.

Omaperäisin ja koukuttavin tarkkuuspotkiskeluista on Score! World Goals. Tyylikkäästi toteutetussa pelissä eletään uudestaan oikeiden otteluiden ratkaisumaaleja. Mukana on täysosumia niin arvoturnauksista kuin valikoitujen seurajoukkueiden matseista. Seurajoukkuemaaleihin pääsee tosin käsiksi vain pientä korvausta vastaan.

Maalit täytyy toistaa ennalta määrättyjen kuvioiden mukaan. Syötöt ja vedot hoidetaan oikein suunnatuilla pyyhkäisyillä. Haastavinta on saada potkuista juuri sopivan voimakkaita. Onnistumisen riemua nostattavat näyttävät uusinnat, joista voi eri kuvakulmista ihastella pallon päätymistä pömpeliin.

Vapaapotkuspesialistien kannattaa kääntyä sarjakuvamaisen Freekick Battlen puoleen. Ideana on iskeä pallo mahdollisimman monta kertaa verkon perukoille eri puolilta kenttää. Jos yksinpelissä ei ole riittävästi haastetta, vaparitaitojaan voi mitata netissä.

Vetomekanismi toimii erinomaisesti. Ensin määrätään nuolella suunta, sitten valitaan kierre ja lopuksi kudin voimakkuus. Maaliviivalla edestakaisin sahaavan veskarin lisäksi vetoja yrittää blokata muurissa seisova pakkiarmeija. Komeista täysosumista palkitaan tulisilla muulinpotkuilla, jotka lennättävät maaliin niin pallot kuin puolustajat.

Flick Kick Football Kickoff näyttää sormea turhalle tilpehöörille. Nahkakuula ammutaan pelkällä sormen heilautuksella. Helposti omaksuttava, mutta vaikeasti hallittava mekaniikka tuntee niin suorat vedot, fysiikan lakeja uhmaavat banaanipotkut kuin tuliset kanuunat. Veskarien ja pakkien lisäksi pisteiden keräilyyn tuovat haastetta myös maalissa leijuvat tarkkuustaulut.

Freekick Battlen tavoin täysin ilmaisessa Flick Kick Football Kickoffissa voi ottaa kaverista mittaa samalla laitteella.