Gex – Hangon Gexi

Gexistä piti aikoinaan tulla 3DO-pelikonsolin ikioma maskotti. 3DO kuitenkin hiipui, mutta Gex ei moisesta hätkähtänyt vaan päätti iloisesti loiskauttaa väljemmille ja vauraammille peliviheriöille. PlayStation-visiitin jälkeen Gex on rantautunut nyt myös PC-ruudulle, tosin kaksi vuotta ensi-iltansa jälkeen.

Gex oli kovalla kohulla pelejänsä 32-bittisiksi ennakkomainostaneen Crystal Dynamicsin yritys vallata tasohyppelymarkkinat. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän perinteinen, jopa hidastempoinen peli, joka toki brassaili kauniilla väripaletilla, mehevällä animaatiolla ja mainiolla äänitaustalla. Koomikko Dana Gould lainasi äänensä Gexille, joten kyseessä oli sentään ensimmäinen one-linereita laukova tasohyppelysankari.

Sanomaa liskosukupolvelle

Taustatarina on pitkä ja omituinen. Gexin astronautti-isäpappa menehtyy traagisessa avaruusonnettomuudessa ja surun murtama liskorukka luisuu television orjaksi. Kauko-ohjaimen näprääminen vie huolet huomiseen. Rez, pahamaineisen tv-yhtiön pomo, näkee tilaisuutensa tulleen ja nappaa Gexin kesken kanavapujottelun oman uuden verkkonsa maskotiksi. Gex huomaa yllättäen joutuneensa multimediamaailmaan kamalien tv-sarjojen ja B-luokan leffojen piirittämäksi. Ainoa keino vapautua pahan vallasta on hyppiä ja pomppia läpi teeveestä tuttujen maisemien ja tuhota jokaikinen vastaantuleva kaukosäädin ja television ketale. Gexissähän on selvä yhteiskunnallinen sanoma!

Gexin PC-versio on aluksi hienoinen pettymys. Vieritys nykiä nylkyttää tasaisen varmasti ja animaatiokin vaikuttaa hieman hätäiseltä ja tökkivältä. Toisaalta on myönnettävä, ettei alkuperäinenkään Gex rullannut silkoisen sileästi. Värejä on kuitenkin ruudulla riittävästi, eikä pelin edetessä vastaantulevia komeita taustanäkymiä voi olla ihailematta. Äänimaisema on ammattitaidolla tehty lukuunottamatta muutamaa korvaa raastavaa efektiä.

Vaikka Gex onkin perinteinen, rauhallinen tasohyppely, on sen kenttäsuunnittelu onneksi hyvä ja mietitty. Pelattavuus on tasapainossa, minkä voi päätellä jo siitäkin, että valittavana on ainoastaan yksi kaikille yhteinen vaikeustaso. Gexin tahmatassut tuovat lisäksi kokonaan uuden elementin pelin piristeeksi: Gex voi köpötellä pitkin kohtisuoraa seinämää ja jopa lampsia katossa kärpäsen tavoin.

Lipevä kieli ja kypsät salasanat

Gekko ei olisi gekko ilman näppärää kieltä. Sen avulla sankarimme suuhun sujahtavat maukkaat hyönteiset, jotka eivät tosin osoita liiemmin elonmerkkejä. Niiden mussuttelu tuo joka tapauksessa kaivattua etenemisapua. Sinisen perhosen nielaisu innostaa Gexin sylkemään viholliset hyydyttäviä jääpalloja, punainen perhonen puolestaan aktivoi astetta kuumemman aseen, tulipallot. Heinäsirkan lounastaminen puolestaan parantaa _ kuinkas ollakaan _ Gexin hyppyominaisuuksia, eikä perhosen toukkiakaan kannata ylenkatsoa, ne kun takaavat ohikiitäväksi hetkeksi kuolemattomuuden.

Gex koostuu viidestä "maailmasta", jotka on kukin jaettu useaan episodiin. Jo selvitettyjen kenttien kimppuun voi käydä uudelleen, mikä ainakin lisäelämiä etsiskellessä on toisinaan tarpeen. Vaikka PC-Gex onkin kunniallinen käännös 3DO-versiosta, yksi piirre siinä raivostuttaa ylitse muiden. Pelitilanteen voi nimittäin tallentaa vain ja ainoastaan kirjoittamalla ylös pitkä ja vaikealukuinen salasana. Joka kerta Game Overin kohdatessa salasana on kaiken lisäksi kirjoitettava kaikessa komeudessaan uudelleen, jotta peliä pääsisi jatkamaan siitä mistä haluaa. Eikä kirjoittaminen onnistu näppäimistöä naputtamalla, vaan ainoastaan hitaasti ja vaivalloisesti peliohjainta tahkoamalla. Jos kerran 3DO-versiossa pelitilanne tallentui automaattisesti koneen piskuruiseen muistiin, miksi ihmeessä PC-versiossa tarvitaan paperilappusia?

Salasanapelleilyä lukuunottamatta Gex on hyvä peli. Vaappuva vieritys on tosiasia, johon on yksinkertaisesti sopeuduttava. Crystal Dynamicsin tuorein tasohyppelyeepos Pandemonium on kuitenkin jo kääntymässä PC-ruudulle, ja huomattavasti Gexiä vilkkaammin. Siihen verrattuna Gex tuntuu valitettavan vanhahtavalta ja aivan liian perinteiseltä. Sääli, sillä viriilissä liskossa olisi sankariainesta huomattavasti enemmäm kuin Pandemoniumin harakanpelätinpelleissä.

76