Lego Marvel’s Avengers - Kostajat kokoon!

Muut Kostajat odottavat, kun Hulk santsaa.

Kostajien taisteluhuuto “Avengers, assemble!” muuttuu Lego-pelissä tietysti muotoon “Assemble Avengers!” 

Marvel-sankarikööri Kostajat saa jo toisen palikkakäsittelyn. Taas on tarjolla simppeliä loikkamätkintää kahden läpi Kostaja-elokuvien, ja supersankarikuvioihin kuuluvaa reipasta turpaanvetoa katkotaan yksinkertaisilla puzzleilla.
Lähdemateriaali sentään päivittyy sarjakuvista valkokankaalle. Ne kaksi Avengers-leffaa muodostavat tämän monilisenssipalikkapelin tarinallisen selkärangan, mutta tarinapakettia höystetään yksittäisillä kentillä   myös Iron Manin, Thorin ja kapteeni Amerikan omista elokuvista. Pelissä onkin kaksisataa sankaria, joten himohamstraajilla on reilusti kaskea kynnettävänään. Eikä siinä vielä kaikki! Pannaan pian pakettiin myös delssiä, jossa mukana on Ant Man sekä Agents of S.H.I.E.L.D. -telkkusarjatauhkaa. 
Paras Lego-peli laajenee joka suuntaan, kaikkea on käsittämättömät määrät, mutta enemmän ei aina ole enemmän.

Avaruuden aalloilla voi suorittaa vapavalintaisia tehtäviä.

Kaikki mukaan!

Peli alkaa Ultron-Avengersin avauskohtauksesta, jonka jälkeen otellaan läpi ensimmäisen Kostajat-leffan tapahtumat. Mättömatkan väliajoilla piipahdetaan takaumapätkinä yksittäissankareiden soololeffoissa. Vuonna 2013 julkaistussa Lego Marvel Superheroesissa tarina laukkasi luotisuoraa kerrontakujaa lähdöstä maaliin, nyt pompitaan joka puolella aikajanaa. Internets marisee yleisestä sekavuudesta, minusta tarinapakka pysyy yllättävän hyvin kasassa, joskin leffojen tapahtumista on syytä olla kartalla. Toki edeltäjä handlasi juonenkuljetuksen pikkuveljeä paremmin, mutta eipä tämä jatko-osan tarinallinen anti niin sekavaa ole, etteikö kärryillä pysyisi.
Kenttädesignissä ei Mjollnir aina napsahda käteen. Laajan lähdemateriaalin ansiosta tekijät ovat voineet napsia peliinsä rusinat kostajapullasta, mutta elokuvien avainkohtaukset ovat sieventyneet peliksi usein sangen erikoisella tavalla.
Esimerkiksi ensimmäisen Avengers-leffan eeppinen loppuryminä on palikkamuodossa sieventynyt siviilien suojelemiseksi. Iron Man ronttaa ydinpommin ulottuvuusportin tuolle puolen välivideossa, pelaaja ohjastaa kapteeni Amerikkaa ja Mustaa leskeä kuljettamaan Pascal Vitut ja muut juustomestarit pois New Yorkin muukalaisinvaasion alta. Minusta paritanssi taistelukärjen kanssa kuulostaa paljon mielenkiintoisemmalta.
Reilun parinsadan sankarin seassa on monenlaista hiihtäjää, ja tuttujen Marvel-nimien ohella rosterissa on tilaa myös vähemmän tunnetuille sankareille. Kattavassa ukkelilistauksessa on käytetty vippaskonsteja: esimerkiksi jokainen Iron Man -haarniska on oma hahmonsa, vaikka ne olisi voinut arkistoida Tony Starkin alle.
Vaikka sankarit taistelevat toisistaan poikkeavilla tavoilla, karkeasti hahmot voi niputtaa muutamaan kastiin. Osa lentää, osa talsii ja jotkut ovat akrobaattisia. Yhdet taas ampuvat, toiset luottavat lähitaisteluun. Hulk pirstoo ja Thorilla on ukkosvasara, Iron Man röpöttelee sulatussäteellä ja protonipyssyköillä.
Peli esittelee uutena mättömekaniikkana kahden sankarin kimppaliikkeet, jotka toimivat millä tahansa hahmoyhdistelmällä. Näitä spessuniittejä on askarreltu peliin rapsakat kahdeksansataa kappaletta. Kovin hankalista komboista ei ole kyse: kun sankarit ovat tappituntumalla toisistaan, yhteistyö alkaa yhdellä napinpainalluksella.
 

Tony Starkin Hulkbuster pitää Bruce Bannerin vihreät aatteet kurissa.


Kapteeni Pelimekaniikka uudistuu

Traveller’s Tales on uudistanut Lego-pelireseptiään! Mitä seuraavaksi: Thorista tehdään nainen?  Perusniittejä voi maustaa isommilla mörssäreillä ja kimppaiskut tuovat muksintaan ripauksen taktikointia. Systeemi ei vielä ihan toimi, sillä tehoniitit ovat purkitettuja ja suoritusten seuraaminen puuduttaa. Mutta suunta on oikea ja tämän päälle on hyvä rakentaa.
 Lego-peleissä historiallisista ärsyttävyyksistä yksi nostaa nyt nystymäistä päätään esiin pahemmin kuin aikaisemmin. Tavoitteita ei kerrota pelaajalle läheskään riittävän selkeästi, joten vähän väliä tulee pyörittyä kuin miestään hakeva Hulkin vaimo Pyhän Patrikin päivän paraatissa, pitkin pelikenttää etsimässä sitä viimeistä hajottamatonta palikkarakennelmaa.
Nämä tutut tilanteet ovat nyt poikkeuksien asemasta liki jokaisen tehtävän riesana. Vaikka tavoitteet määritellään ratakiskosta etsittävien ja tuhottavien kilujen muodossa tai kulkureitti piirretään maastoon, päädyin raapimaan kaljuuntuvia ohimoitani miettien miten pääsen eteenpäin ja kasvaako tukka takaisin.
 

Ultronin silmille ei hypitä.

Lek med Loki-palikkor!

Visuaalisesti Lego-kostajat ovat komeaa katseltavaa. Palikkasankarit vetävät suun hymyyn sillä ne ovat muuttuneet muoviksi kerrassaan erinomaisesti. Musiikit on napattu suoraan leffojen ääniraidalta, ja korvat kiittävät. Dubbauksen kanssa on kirjaimellisesti toinen ääni kellossa, sillä jälkikäteen äänitetyn vuoropuhelun sijaan peliin on ripattu vuorosanat suoraan lähdemateriaalista.
Se sopii turkasen huonosti palikkahahmoille, koska usein valkokankaalla näkynyt tunnetila on aivan toinen kuin peliversiossa. Ottaisin paljon mieluummin ensimmäisten Lego-pelien muminadialogin tällaisen patenttiratkaisun tilalle. Aikaisempaa palikka-Marvelia varten äänitetty vuoropuhelu oli sekin valovuosia parempaa kuin leffalainailu.

Leatherfacestakin saa iloisen Lego-karikatyyrin.


Kehitys kehittyy

Lego Marvel’s Avengers on edelleen aivot narikkaan -hengessä tehtyä muksintaa elokuvalisenssillä höystettynä, mutta pinnan alla näkyy jo pieniä viitteitä evoluutiosta. Vaikka pelisuunnittelun kannalta törttöillään enemmän kuin aikaisemmin, puutteita voi katsella vaaleanpunaisten Marvel-lasien läpi, kunhan spandex edes etäisesti kiinnostaa.
Lego-pelit alkavat hiljalleen olla kokonaan oma genrensä, sen verran reilulla kädellä näitä julkaistaan. Seuraavaksi on luvassa Tähtien Lego-sotaa, mutta missä ihmeessä viipyy Lego Star Trek? Kolmas uus-Trek tulee ensi kesänä, sen kylkeen sopisi kerrassaan erinomaisesti Sblockin ja Plastirkin seikkailut.

 

Lego Marvel’s Avengers

Arvosteltu: PS4
Saatavilla: PC, 3DS, Wii U, PS3, PS Vita, Xbox 360, Xbox One
Traveller’s Tales/WB Games
Moninpeli: 2 pelaajaa jaetulla ruudulla
Ikäraja: 7

82