Madden NFL 07 (Xbox) (nettiarvostelu) – Roolileikki

Jenkkifutis on viimeisen päälle joukkuepeli, jossa jokaisella pelaajalla on oma roolinsa. Jenkkifutispelit ovat keskittyneet vain pelinrakentajaan, mutta Madden NFL 07 muuttaa kaavan.

Viime vuoden painoksessa esiteltyä superstar-pelimuotoa on Madden NFL 07:ssä jalostettu entistä yksilöllisempään suuntaan. Nyt pelaaja saa ohjata ainoastaan suojattiaan tekoälyn huolehtiessa taktiikoista ja muista pelaajista. Kun oma supertähti vetää henkeä ja steroideja vaihtopenkillä, pelaaja pääsee käskyttämään normaalisti muuta joukkuetta.

Kamera keskittyy seuraamaan pelin aikana ainoastaan pelaajan suojattia. Laitahyökkääjän on noudatettava tekonurmella näkyviä juoksulinjoja, karistettava puolustaja kannoiltaan ja toivottava, että pelinrakentaja suvaitsisi heittää edes sinne päin. Puolustajana taas vartioidaan vastustajan hyökkääjiä, pidätellään säkittäjiä tai huolehditaan takakentällä aluepuolustuksessa ennalta merkitystä tontista. Pelinrakentajana häärittäessä kamera laskeutuu lähes miekkosen silmien tasolle, eikä tutkamaista näkökenttää ole helpottamassa syöttöjen sihtaamista.

Uudistus on mielenkiintoinen, mutta äärimmäisen epäkäytännöllinen. Pelin rakentaminen on kameran alhaisen sijainnin vuoksi erittäin hankalaa, sillä laitahyökkääjien sijoittumista on pelaajamassan takaa vaikea arvioida. Ruudulla ihmiset kun ovat todellisuutta paljon pienempiä. Laitapuolustajana hölkkääminen muuttuu tylsäksi, jos peli pyörii enimmäkseen keskellä kenttää tai vastakkaisella laidalla. Laitahyökkääjänä sain muutamassa testiottelussa yhteensä kokonaista yhden kopin, joka sekin kimposi hyppysiini joukkuetoverin kypärästä. Helpointa oli potkaisijana: sen kun vain kävi kentällä välillä vähän jalkaa heilauttamassa ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Kyllästyin supertähteyteen nopeammin kuin vuosi sitten, sillä tekonurmella asiat sujuivat vielä nihkeämmin kuin sponsorineuvotteluissa ja tyhjänpäiväisissä haastatteluissa.

Itäblokki murtuu

Pelillisten uudistusten pääpaino on hyökkäyspelissä, mutta pelinrakentaja on jätetty rauhaan ja keskitytty juoksupeliin. Madden 07 nostaa esille otsikoiden ulkopuolelle jäävät blokkaajat, jotka tekevät tärkeää työtä raivaamalla tilaa joukkueen juoksijoille. Aloituksessa voi valita kenet tahansa hyökkäyksen linjamiehistä, sisemmän laitahyökkääjän tai blokkaavan keskushyökkääjän, jolloin tekoäly ottaa huolehtiakseen pallollisen keskushyökkääjän. Kamera siirtyy pelaajan ohjaaman blokkaajan taakse, mutta ohjauksen voi lennosta vaihtaa myös palloa kuskaavan futaajaan.

Blokkaaminen tapahtuu pääasiassa oikeaa tattia hipelöimällä. Törkkäys eteenpäin tietää rajua yhteentörmäystä, kun taas tattia alaspäin vedettäessä blokkaaja heittäytyy puolustajan alavartaloon saaden aikaan komean ilmalennon. Aloituslinjaan voi myös yrittää tehdä miehen mentäviä aukkoja siirtämällä puolustajia vasemmalle tai oikealle. Onnistuneet blokit nostattavat uudenlaisen onnistumisen elämyksen tunteen ja tuovat vaihtelua pelaamiseen. Jenkkifutispelille on pelkästään terveellistä irrottautua hetkeksi pelinrakentajakeskeisestä ajattelusta.

Juoksija voi kieputtaa puolustajia kahville uusilla vartaloharhautuksilla ja väistöliikkeillä sekä nopeilla suunnanmuutoksilla. Suurikokoiset äijät voivat koittaa jyrätä pakin yli, kun taas vikkelämmät väistävät taklauksen kyyristymällä. Vastustajan taklauksen voi myös yrittää pallonmenetyksen hinnalla murtaa nappia takomalla. Uudet harhautusoptiot ovat mukava lisä, mutta eivät varsinaisesti mullista juoksupeliä, sillä harhautusten ajoittaminen on äärimmäisen haastavaa puuhaa.

Pelikirjan vuosi

Blokkausoption lisäksi Madden ei esitä tekonurmella muita mullistavia uutuuksia. Heittopeli on nautittavan monipuolista, ja vuoden harjoittelun myötä pelinrakentajan näkökentän hallitseminen ja katseen kääntäminen onnistuvat kohtalaisen sujuvasti. Ainoa miinus tulee puolustuspelistä, joka on kaltaiselleni lajin satunnaisseuraajalle edelleen turhan hankalaa. Lajiniilot innostunevat mahdollisuudesta käyttää suosikkijoukkueidensa oikeita puolustuspelikirjoja.

Pientä hienosäätöä kokenut kausipeli on edelleen Madden-sarjan selkäranka, sillä oman seuran pitkäjänteinen rakentaminen on hauskempaa kuin supertähden egon pönkittäminen. Minua jaksaa vuodesta toiseen viehättää myös pelin aloittelijaystävällisyys. Kontrollit voi kerrata viihdyttävissä, mutta opettavaisissa minipeleissä. Superstar-pelimuodossa kausi käynnistyy harjoitusleirillä, jossa hiotaan pelipaikkaan liittyviä taitoja, ja kauden aikana voi otteluiden välillä hakea treeneistä oikeaa virettä.

Tunnelmapuolella Madden ei edellenkään yllä jo kuopatun ESPN-sarjan tasolle. Arvosteluversion superstar-pelimuodosta puuttui kokonaan otteluselostus, eivätkä äijät ääneen päästessäänkään osoittautuneet järin räiskyviksi persooniksi.

Blokkausoptio syventää jo entuudestaan nautittavaa jenkkifutispeliä ja tuo pelaamiseen yhden ulottuvuuden lisää. Pelipaikkakohtaisen supertähteilyn voi sen sijaan unohtaa, ellei satu olemaan himoharjoittelija tai masokisti. Madden NFL 07 on pieni parannus viime kauteen verrattuna, mutta varteenotettavien uudistusten vähyys ei innosta pisteytysgeneraattoriani yhdeksänkympin kuntoon.

89