NBA Jam (Xbox)

NBA Jam tekee paluun paitsi pelikauppoihin myös pelillisille juurilleen. Sarjan kolikkopeliesi-isä oli menestys reipas vuosikymmen sitten, mutta viime osat ovat ratsastaneet klassikkonimellä alkuperäisen oppeja noudattamatta.

NBA Jamin uusi tuleminen perustuu vanhojen ideoiden lämmittelylle, sillä kontrollit ovat yksinkertaiset ja peli-ilo realismia tärkeämpi. 30 joukkueen NBA-lisenssistä on tiristetty rivimiehet pois, sääntökirjaa käytetään johonkin muuhun kuin pelin ohjenuorana ja virheeksi lasketaan vain putoavan pallon torjunta.

Puolustuspeli on onnetonta räpeltämistä ja töniminen on ainoa turva korille sukeltavaa hyökkääjää vastaan. Hyökkäyspäässä on enemmän valinnanvaraa ja kolmella pelaajalla syntyy komeita pussituksia, joissa koko hyökkäystrio voi liitää korille toisilleen syötellen. Kolme koria putkeen sytyttää tekijänsä tuleen, minkä jälkeen mies on entistä liukkaampi puolustettava.

Temput eivät ole vain tyylipisteiden keruuta varten, vaan ne täyttävät Jam-mittaria. Kun mittari vilkuttaa täyttä, syttyy kentälle hotspot ja hotspotissa voi tehdä vastustamattoman erikoisdonkin. Pisteitä suorituksesta saa ensin kolme ja uusinnoilla aina yhden enemmän, joten mittarilla kikkailu on yksi tärkeimmistä taktiikoista.

Tekoäly on yllättävän ärhäkäs. Alakynteen joutuessaan kone painaa päälle entistä lujemmin, ja erien viime sekunnit ovat täyttä tykitystä. Harmittavasti kone tuntuu huijaavan tappiolla ollessaan eikä säätövalikosta löydy väännintä sen paremmin vaikeusasteelle kuin millekään muullekaan perusoptioiden ulkopuolelta.

Pelimuodot ovat näytösottelu, turnaus ja legendamoodi, jossa käydään läpi eri aikakausien tähtikentällisiä. Legenda erottuu muista esitystavallaan, sillä alkuun ruutu on mustavalkoinen ja myös ääniraita vastaa selostuksia ja musiikkeja myöten aikakautta.

Siinä missä pelimuodot ovat lyhytaikaista hupia, pitkäjänteisyyttä tuo Jam Store -kauppa. Otteluista keräämillään ansioilla voi ostaa huijauksia tai vaikkapa luoda omia pelaajia ja joukkueita. Hahmonluonti on tyyristä, mutta kehittämänsä pelaajan voi ottaa milloin vain kokoonpanoon. Itse koottuun joukkueeseen voi nykytähtien lisäksi pestata voittamiaan legendoja.

NBA Jam ei juhli teknisillä ansioilla. Grafiikka ja ääniefektit ovat keskinkertaisia ja leväperäisyys korostuu yksityiskohdissa: edes korisukka ei heilahda aidosti. Xbox Live -tuki tarkoittaa paria verkosta ladattavaa joukkuetta eikä varsinaista nettipeliä.

NBA Jam on perushauska hypi-pompi-pallottelu. Ongelma on, ettei vanhoilla avuilla pysy enää pinnalla, sillä ideat on ehditty kopioida ja jalostaa muihin peleihin paljon pätevämmin. Lähin vertailukohta on EA:n erinomainen NBA Street Vol. 2, jolle NBA Jam ei pärjää lainkaan. Streetin kohtalo on isänmurha, sillä juuri NBA Jam polkaisi arcade-koriksen vauhtiin ja NBA Street on lajityypin kukkein edustaja.

62