Propagandaa

Meissä pelaajissa ilahduttavinta on se tapa, jolla syleilemme vieraita laitteita. Esimerkiksi PC-pelaaja suhtautuu pelikonsoleihin kuin kauan kadoksissa olleeseen veljeensä.

Pistetäänpä Peliaseman kunniaksi kotkalaisen PE:n perustelut konsoleita vastaan, niissä nimittäin hienosti tiivistyvät PC-miesten ennakkokäsitykset matolaatikoista. Konsolilehdistä tosin selviää, että osaa sitä ennakkoluulemista muutkin.

Kotkanpesästä

1. "PC ja PlayStation on ihan eri koneita, vaikka kummallakin pelataan. PC-miehiä ei kiinnosta konsolijutut."

Väärin. Lukaisepa tilaajana ilmaiseksi saamasi Peliasema. Miltä pelit näyttävät? Pelkästään NHL Face Off '98, Gran Turismo, Bushido Blade ja etenkin Resident Evil 2 kiinnostavat satavarmasti PC-miestä. Sitäpaitsi, vain konsoleihin saa japanilaisia pelejä. Ne ovat kuin manga-elokuvat: oli genre mikä tahansa, tyyli eroaa täysin länsimaisesta.

Käytännön testinä toimikoon kesällä tuleva Final Fantasy VII. Muistaakseni 5 miljoona myytyä Final Fantasya, miten käy PC-dudeksien?

2. "Konsoli saattaa olla halpa ostaa (noin 1000 markkaa), mutta sitten pitää kai pelejäkin hankkia ja yksi peli maksaa noin 350 markkaa. PC-pelurilla ei mene paljoakaan rahaa peleihin, koska pelithän voi kopioida naapurin Ville-Pekalta tai hakea netistä. Lisäksi tuhannet SW- ja PD-pelit ja demot antavat peli-nälälle kummasti kyytiä."

Varastamiseen pohjautuva mallisi ei toimi: CD-pohjaisia konsolipelejä voi kopioida siinä kuin PC-romppujakin. SW- ja PD-pelejä ei tosin ole, demoja sentään löytyy lehtien kansista.

Sanotaan, että käyttökelpoinen peli-PC maksaa 12 000 markkaa. Ostatkin rahalla PlayStationin (tai Nintendon), niin sinulle jää vielä 11 000 markkaa peleihin, mikä erihintaiset pelitkin huomioon ottaen on tuollaiset 30 peliä.

3. "Konsoli vanhenee. Toki se PC tekee samaa, mutta PC-koneen voi aina päivittää. Vai voiko PlayStation-hemmo ostaa konsoliinsa 3D-kortteja silloin, kun grafiikasta tulee vanhentunutta pullamössöä? Eli konsoli ja sen myötä sen pelit vanhenevat."

PlayStation julkaistiin Japanissa 3. joulukuuta 1994, lähes neljä vuotta sitten. Tällä hetkellä se elää kiivainta nousukauttaan, eikä sen kuolema ole vielä näkyvissä. Eli jos Matti osti heti silloin PlayStationin, montako kertaa hän on joutunut päivittämään konsolinsa, tai ostamaan siihen lisäosia?

Joulukuussa -94 me pelailimme 486-luokan PC-koneilla. Montako kertaa olemme joutuneet päivittämään konetta, tai ostamaan siihen lisää roinaa? Varsinkin, kun vasta 3D-korttien myötä PC yleensä pärjää jollekin PlayStationille.

Kummalla on siis tähän asti mennyt enemmän rahaa? Kuinka paljon maksaa esimerkiksi minun P200MMX/64 Mt SIMM-kammoilla ja PCI-näyttökortilla päivittäminen Pentium II -tasolle, ja paljonko maksaa PlayStationin päivittäminen PlayStation II:ksi?

4. "Konsoleiden hyötyohjelmastatus on 0. PC:llä voi hoidella kivasti pankkiasiat, surffata netissä, lähettää e-mailia, kirjoitella, tehdä koulutehtäviä jne. PC:hän on tunnetusti tulevaisuuden työkalu! Hyvää tulevaa kesää koko pelaavalle kansalle!"

No niin voi. Hyvää kesää sinullekin!

It's cool, it rocks, dude!

Kolmea juttua PC peleineen ei ikinä tavoita. Ensinnäkin tekniikka. Kaikki Pleikkarit (tai Nintendot) ovat samanlaisia, joten ei tarvitse pohtia riittääkö koneteho vai onko yhteensopivuusongelmia. Ainakin jos ostaa vain virallisesti maahantuotuja pelejä.

Toiseksi kynnys. Pahinkaan kädetön, joka ei PC:stä ymmärrä kuin virtanappulan paikan, osaa käyttää Pleikkaria. Kolmanneksi nämä kädettömät ovat yleensä rock-tähtiä, urheilijoita ja lumilautailijoita. PlayStation on helppo, Systeemin hyväksymä laite, joka on kiitos tehokkaan mielikuvamarkkinoinnin myös cooooooll!

Samaan aikaan tietokoneen kanssa räpeltävä mielletään kynäniskaiseksi nörtiksi, joka olminkelmeänä kumartuu näppäimistönsä ylle ja chattii muiden samanlaisten kanssa naisista, viinasta ja muista heille tuntemattomista asioista. Näinhän se tietysti onkin. *) Valitettavasti tietokonepelaajat niputetaan samaan kastiin, mikä on väärin mutta minkäs teet?

Musta puoli

Ettei mene liian konsolihymistelyksi, kyllä matolaatikoissa on pimeäkin puolensa. Rautainen markkinointi on niistä yksi: jopa laatikoiden tekniikka on valjastettu myyntiä varten. Ettei Esko Eurooppalainen ostaa väärään aikaan, väärältä myyjältä, Japanissa tai Jenkeissä jo ilmestynyttä peliä (Bushido Blade 2 tai Tekken 3 esmes), on konsoleissa sisäänrakennettu esto. Edellisissä Nintendoissa taisi olla oikein maakohtaiset koodit, mikä on jo aivan liikaa. Lisäksi konsolijournot, lukemastani lehtipinosta päätellen, tanssivat poikkeuksellisen kiltisti päämiehensä musiikin mukaan.

Mitä tekniikkaan tulee, tokihan sekä näyttävyydessä kuin äänissä 3D-kiihdytetty PC nykyään näyttää Pleikkarille kaapin paikan, ja huvikseni kokeilemani, puhkikehuttu PlayStation-Red Alert kertoo selkeästi, missä koneessa toimintastrategiat toimivat ja missä ne on purkalla viritetty toimimaan padin kanssa.

Konsolipeleissä on omat ärsyttävät kliseensä. Minua pännii täysillä konsolipelien älytön tallennuspistesysteemi, yleensä noin kolmen aikaan aamuyöllä. Haluan tallentaa, koska haluan, enkä vasta poliisiasemalla jäätyäni 27 kertaa zombien alle metrossa. Tyypillisesti konsolipeli myös lisää peli-ikäänsä heittämällä pelaajan kuoleman sattuessa jonnekin pirun kauas alkuun.

Ja tietysti konsolipelit pyörivät pääosin muutamassa suosikkilajissaan, ihan kuten PC-pelitkin. Minun makuuni PC-pelit istuvat paremmin, mutta kuten Peliasema kertoo, normaalilla keskiverto-PC-pelaajalla ei pitäisi olla mitään vaikeuksia sopeutua konsolipeleihin.

Joku aika sitten kehoitin vakavasti harkitsemaan konsolia, jos PC ei pysy hyppysissä. (Ja kun tähän yhdistin sen, että alle 14-vuotiaat YLEENSÄ pärjäävät heikosti PC:n kanssa, yhtäkkiä näytinkin sanovan että alle 14-vuotiaan pitää dumpata PC ja ostaa konsoli. Kiitos palautteesta.) Kun edelleen näen viestejä ihmisiltä, jotka epätoivon vallassa, itkevät lapset taustalla, kamppailevat "toimimattomia pelejä" vastaan, kun se tärkeä perustason tieto puuttuu, pakkohan minun on edelleen suositella vaihtoehdoksi konsolia. Se, että pelkkä ilokseen pelaaminen on syntiä josta joutuu helvettiin, on pelkää Mikroilun Ylipappien propagandaa.

@Speksit:*) Näinä ilmaisutaidottomuuden ja heikon huumorintajun aikoina tähän kuuluisi pistää irviö, jota en tee, koska niitä ylikäytetään niin kammottavalla tavalla, että olen irviölakossa.

Lisää aiheesta

  • Palkintojen aika

    Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

    Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

    Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
  • Arcademäen sankarit

    www.animal-crossing.com/cityfolk

    Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

    Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
  • Pelifornication

    Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…