Scribblenauts Unlimited (Wii U) – Verbaaliakrobaatti

Maxwell kohtaa seikkailunsa aikana käytännössä koko populaarikulttuurin kuvaston aina prinsessoista avaruusseikkailuihin.

Jos sinulla on Akun Ankan toimittajan synonyymivarasto, Scribblenauts on pelisi.

Nykynuorison sivistymättömyys puhuttaa kansaa aina politiikoista kadunmiehiin. Englannin opiskelusta voi tehdä hauskaa ja median syyllistämä suuri videopelisaatana saadaan siinä sivussa mukaan opetustalkoisiin. Scribblenauts on mitä mainiointa kielijumppaa kaikenikäisille.

Synonyymitalkoot

Tarina alkaa kansansatumaisesti. Maxwell tekee sisarensa kanssa vanhukselle ikävän jekun ja syöttää tälle mädän hedelmän. Suivaantunut papparainen muuttaa sisaren kiveksi, antaa sana-Sepolle tehtävän ja potkaisee juniorin taikalehtiönsä kanssa maailmalle. Kivetys taittuu vain hyvistä teoista ansaitulla tähtivaluutalla.

Kukkotukkaisen Maxwellin muistilehtiö on melkoinen taikakalu. Lehtiö loihtii pelimaailmaan kaiken, mitä keksii kirjoittaa, rekisteröityjä tuotemerkkejä lukuun ottamatta. Sivulta kuvatun loikintapelin perusmekaniikka on todella yksinkertainen, mutta maaginen lehtiö luo puuhaan kokonaan omaa voimaa, sillä yksinkertaisiin pulmiin on arviolta piljoona erilaista ratkaisua.

Tehtäväksi annetaan esimerkiksi vartijan hämääminen, jotta örkit pääsevät sisään linnaan. Digitaalisella abckirialla voi loihtia esimerkiksi Cthulhun hämäämään vaksia, tai sitten vartijan ominaisuuslistaan lisätään adjektiiviksi sokea, jolloin vihernaamat pääsevät kuin varkain linnan sisuksiin. Yksi ratkaisu on muuttaa koko örkkirevohka minikokoisiksi.

Scribblenautsin riemu kumpuaakin juuri keksimisen ilosta. Suorituspelaaja saa helposti tykitettyä pelin läpi parissa illassa, mutta ahkeralle kokeilijalle pulmien selättäminen eri tavoin on päämäärää suurempi palkinto. Ikävän usein peli vääntää oikean vastauksen ratakiskosta, jotta tyhmempikin pysyy kärryillä. Silti peli imee pyörteisiinsä kuin keskuspölynimuri.

Lähes jokaisen pelimaailman kohteen kanssa voi halutessaan peeloilla. Kun asiaa tökkää täppäriohjaimen kynällä, aukeavasta valikosta valitaan joko esineiden luonti, kappaleen editointi tai adjektiivilista. Tämän jälkeen loihditaan parhaiten tilanteeseen sopiva esine tai ominaisuus. Jos kirjoitusvihre yllättää, pelin oikoluku ehdottaa muutaman kymmenen parhaan osuman listan, josta valitaan sopivin vaihtoehto.

Jos eteen ilmestyy esimerkiksi aggressiivinen hirmulisko, sen voi käden käänteessä muuttaa kärpäsenkokoiseksi kasvissyöjäksi tai tilata paikalle lajitoverin ja nauttia dinosauruspainista. Ongelman voi ratkaista myös mechalla, jos haluaa elää uudelleen Godzilla-leffojen kunnianhetket.

Myös Maxwellia itseään kannattaa tuunata. Pelihahmon saa nopeammaksi oikeilla adjektiiveilla ja siivet vauhdittavat pelialueiden tutkimista. Egostaan epävarmat voivat kasvattaa hahmostaan kulmakunnan suurimman, jotta isommat pojat eivät pääse hyppimään silmille.

Töktöktök

Aikaisemmat Scribblenautsit ovat olleet taskunaurishubailua. Kun tie vie olohuoneeseen, Wii U tuntuu äkkiseltään kerrassaan erinomaiselta alustalta, kiitos kosketusnäyttöohjaimelle siirretyn kirjoittamisen. Totuus on toinen.

Uusnautsit eivät käytännössä hyödy lainkaan uudistetusta tekniikasta, sillä sinänsä kaunis 2D-grafiikka ei anna pelille juurikaan lisäarvoa. Televisiotila on täysi turhake, sillä silmät pysyvät jatkuvasti kuin liimattuna ohjaimessa. Koko pelialue peilataan tekstinsyöttöä lukuun ottamatta molemmille ruuduille, joten telkkua ei tarvita oikeastaan mihinkään.

Täppäriohjaimen lyhyen kantaman takia olohuone asettaa rajat pelialueelle, kun taas esimerkiksi 3DS:n voi ottaa verbaalireissulle vaikka valkoiseen valtaistuinsaliin. Sanajumppa piristäisi myös työpäivää, etenkin superkiireisessä maakuntalehdessä. Nyt minun on jatkossakin jumpattava kielipäätäni duunin lomassa sanaristikkoja täyttäen. Ei ole helppoa.

Uusin Scribblenauts tarjoaa edeltäjiensä tavoin reilusti keksimisen riemua, mutta se on edelleen parhaimmillaan pikkuruudulla. Wii U -porttaus kahlitsee olohuoneeseen ja antaa vastalahjaksi vain aiempaa kauniimman kuoren. Onneksi peli itsessään jaksaa edelleen viihdyttää helkkarin hyvin ja ison kosketusnäytön tökkiminen sujuu 3DS:n tulitikkuaskiin verrattuna huomattavasti paremmin.

Scribblenautsista tehtiin jo erinomainen suomennos Nintendo DS -versioon, mutta pelin lukuisissa eri käännöksissä kotimainen ei ole ollut aina mukana. Wii U -mallissa on kielenä ainoastaan englanti, mutta antaapa ratkaisu ainakin eväät nousuun Pisa-tilaston kärkeen.

Juho Kuorikoski

KUVATEKSTIT:

Scribble1:

Maxwell kohtaa seikkailunsa aikana käytännössä koko populaarikulttuurin kuvaston aina prinsessoista avaruusseikkailuihin.

Scribble2:

Wii U lisää pelikonseptiin teräväpiirtografiikan, mutta peli on parhaimmillaan, kun telkkarin sulkee ja seikkailee täppärillä.

Scribble3:

Emäntä nukkuu, kun muu väki raataa kaivoksessa.

Scribble4:

Panssarivaunu on tehokas työkalu vastarinnan nujertamiseen.

Scribble5:

Taikamuistiosta voi loihtia myös uutta päällepantavaa. Smokki on pelimiehen valinta.

82