Thief: Deadly Shadows (Xbox)

Hiippailu Xbox-varkaana ei kalpene laisinkaan PC-vastikkeensa rinnalla, mikä tosin ei ole suurikaan ihme pelien rinnakkaisen kehityksen vuoksi. Xboxin padi taipuu loistavasti päähenkilön, Garrettin, ohjaukseen, ja padin tärinäkyvykkyyttä on hyödynnetty mainiosti tiirikoinnin yhteydessä.

Thief: Deadly Shadows on ihailtavan hieno peli, joka säilyttää edeltäjiensä tunnelman loistavasti. Vaikka mukana ei ole mullistavia uutuuksia tai briljantin kirkkaita oivalluksia, kokonaisuus toimii mutkattomasti. Suurin ansio siihen on Thiefin elävällä äänimaailmalla. Vartijoiden keskustelut ja ääneen ajattelu sekä kauniisti toistuvat ääniefektit luovat tavattomasti fiilistä, jolla peliin pystyy tosissaan uppoutumaan. Thief tekee pelaajasta varkaan ja pakottaa unohtamaan padia heiluttavan suoriutujan.

Hiukan tosin risoo hölmöt vartijat, jotka unohtavat alueella liikkuvan murtovarkaan lähes silmänräpäyksessä. Jotenkin voisi kuvitella, että kun kartanossa hiippaileva varas on kerran huomattu, tätä yritettäisiin etsiä. Samaten vahtien kyvyt varkaan nappaamiseen ovat aika kehnot, joten kuumistakin paikoista pääsee pakoon turhan helposti. Ehkäpä vartijoita palkattaessa ei kiinnitetty liiemmälti huomiota pätevyyteen.

Paljon parjatut grafiikat näyttävät minun silmiini kauniilta. Valon ja varjon leikki tekee kentistä eläviä ja huomattavan tunnelmallisia. Pimeyskin on tosiaan sysimustaa, niin kuin olla pitää. Asumusten sisäosat ja muut alueet ovat tyylikkäitä ja välttävät sortumasta liioitteluun tai tyhjänpäiväiseen kikkailuun. Kovin hienoa, kaiken kaikkiaan.

Thiefin Xbox-version suurimmat ongelmat löytyvät tekniseltä puolelta. Eri alueiden latailua on jonkin verran, ja latausajat ovat melkoisen pitkiä. Siis niin pitkiä, että niihin kiinnittää harmistuneena huomiota. Toinen ongelma on grafiikan nykiminen. Valaistuksella temppuilu ilmeisesti vaatii veronsa, sillä peli ei pyöri läheskään sulavasti kaiken aikaa. Ja kun jopa minun puusilmäni huomasivat nytkähtelyn, kyseessä on ihan oikea ongelma.

Hyviä puolia on kuitenkin paljon enemmän kuin heikkouksia. Thiefin peluu etenee tasaisen sulavasti, ja ohjainta on välillä hillittömän vaikeaa päästää käsistään, kun hieno tunnelma on temmannut mukaansa. Tekniset murheet ovat pientä lientä, joten niiden takia ei missään nimessä kannata jättää ostopäätöstä tekemättä. Anna Thiefin varastaa sydämesi.

88