Total War: Napoleon: The Peninsular Campaign (PC) – Sumuisten vuorten guerillatSumuisten vuorten guerillat

Historia on siitä hauskaa, että se on aina ajankohtaista. 200 vuotta sitten käydyn sodan tapahtumat voisivat olla iltauutisista.

Peninsular Campaign kertoo sodasta, jossa kansalaiset kaatavat suurvallan sissisodalla. Valloittajan huoltojoukot kärsivät tappioita tienvarsipommeista ja taistelujoukot väsyvät miehitettyjen kaupunkien kaduilla partiointiin. Koko valloitussota käynnistyi taloudellisen hyödyn toivossa, mutta sitä markkinoitiin tasa-arvon levittämisenä.

Peninsular Campaign on Napoleon: Total Warin ladattavaksi lisäosaksi oiva paketti. Se keskittyy tarkkaan rajattuun aiheeseen eli brittien ja ranskalaisten vääntöön Espanjan herruudesta 1800-luvun alussa.

Kampanja muokkaa riittävästi sääntöjä käydäkseen vaihtelusta. Uutuusyksiköinä nähdään espanjalaisten guerillat, sissijoukot, jotka saa sijoittaa melkein minne vain taistelukartalla. Selustaan piilotettu ratsuväki rynnäköi nopeammin vihollisasemiin kuin tykkimies ehtii huutaa: ”Mon Merde!”

Strategiakartan uusina nappuloina nähdään provokaattorit, jotka yrittävät saada asukkaat kääntymään ranskalaisten tai espanjalaisten kannattajiksi. Espanjalaisilla ja portugalilaisilla on käytössään propagandasotaan papit ja kapinakenraalit, jotka häiritsevät ranskalaisten joukkojen liikkeitä ja aiheuttavat tappioita.

Propagandasota

Pelattavina maina ovat Englanti, Ranska ja Espanja, joista Ranska sotii kaikkia muita vastaan. Creative Assemblylla on selvästi mietitty, että ihmisten ensisijainen valinta on Britannia, jolle piisaa jatkuvasti uusia tehtäviä ja runsaasti puuhaa.

Briteillä pelityyli eroaa totutusta, sillä vallattuja alueita ei jäädä hallinnoimaan vaan ne luovutetaan espanjalaisille. Vastalahjaksi saa sissitaistelijoita, joiden voimin kampanja etenee vauhdikkaana hyökkäyssotana, jossa ranskalaisille ei anneta aikaa toipua. Espanjalaisilla pelaaminen vastaa aika pitkälle brittikampanjaa, mutta espanjalaisilla saa itse kouluttaa haluamansa sissijoukot. Lisäksi pääsee tai joutuu pyörittämään alueiden hallintoa.

Ranskalaisillakin voi pelata, mutta kampanja on vastapuoleen verrattuna työlästä puurtamista. Hallussa on liki koko niemimaa, mutta alamaiset kiukuttelevat ja ryhtyvät yleislakkoon vähän väliä. Ranskalaisilla olisi sodan suurin armeija, mutta se pitää hajottaa varuskunniksi rauhoittamaan kapinoivia kaupunkeja. Ratkaisutaistelusta voi vain haaveilla, kun aika kuluu piskuisten sissijoukkojen kanssa painiessa. Kaikki on historiallisesti oikein, mutta pelaaminen ei käy viihteestä. Päädyin Ranskalla vain rynnimään voittolääneihin ennen kuin Espanja ajautuu täyteen kaaokseen.

Uunot Epsanjassa

Peninsular Campaign on oiva DLC-lisuke peruspelin piristeeksi. Tiukasti rajatun kampanjan ansiosta tekoäly voitiin skriptata peruspeliä paremmin. Taisteluihin tulee uutta mieltä, kun kone koittaa vallata aktiivisesti kaupunkeja. Pelatessa pääsee puolustamaan ja jopa tekemään väijytyshyökkäyksiä, mikä peruspelissä on edelleen liian harvinaista hupia. Mukavana yllärinä tekoälyliittolainen käy ranskalaisiin käsiksi eikä vain hengaa mukana.

Lisärin suurimmat ongelmat ovat Napoleon-pääpeliin syytä. Taistelu Espanjasta ratkesi poltetun maan taktiikkaan ja ranskalaisten huoltoyhteyksien rapistumiseen. Torres Vedrasin linnakelinjalla patongin ja punaviinin, oikeasti minkä tahansa syötäväksi kelpaavan, puute tappoi Ranskan taisteluhalut. Total Warin moottori ei mallinna koko asiaa kuin guerrillero-agenttinappulalla.

Taistelukentällä joukkoja joutuu paimentamaan, sillä massamarssikomennot päättyvät täydelliseen kaaokseen, jos kivi hiertää yhdenkin yksikön määränpäässä. Peli-ilo laskee jyrkästi loppua kohden, sillä tekoälyn menetettyä armeijansa se ei osaa koota uusia tilalle. Onneksi viimeistä voittotavoitekaupunkia puolustaa aina massiivinen armeija, joten sota päättyy kunnon ratkaisutaisteluun.

* * * * *

Videokoulussa

On hauskempi pelata, kun tietää mistä pelissä on kysymys, varsinkin kun Suomessa Kannaksen ihme tarkoittaa ihan jotain muuta kuin peninsulaarista sotaa 200 vuotta sitten.

Pan Visionin julkaisema DVD Napoleon: historian suurimpia sotapäälliköitä on massiivista harhaanjohtamista, sillä Naposta paketti ei kerro. Napsun korvaaminen Wellingtonilla olisi jo melkein totta. Oikeasti paketti sisältää History Channelin neliosaisen dokumentin ”Sharpe’s War: The True Story of Peninsular War” eli kertoo Espanjassa ja Portugalissa käydystä raa’asta sodasta kaiken, alusta loppuun. Sharpea jutussa on se, että kirjailijajumala Bernard Cornwell vilahtaa jaksoissa. Olisin kuunnellut miehen jouhevaa juttelua enemmänkin.

Napoleon on hyvä kertauspaketti, jonka ansiosta Total Warin lisäri avautuu satavarmasti paremmin ja mielenkiintoisemmin. Ikävä kyllä se on kuin laajennettu kuivakka historian oppitunti, joka liikkuu hyvin makrotasolla. Mehukkaan ajankuvauksen ja detaljit löytää sitten Sharpe-kirjoista.

Suosittelen devaria niin sharpisteille kuin totalwarraajille hyvänä yleiskatsauksena Suomessa hyvin vähän tunnettuun aiheeseen.

Nnirvi

81