Toy Story 3 (PS3, Xbox 360, Wii) – Woodyn jengi

Toy Story 3 -peli tekee kunniaa hienolle elokuvalle. Kaikkien rakastamat Woody, Buzz ja muut lelulaatikon sankarit vetävät tutut roolinsa kotiteatterissa tavalla, joka vie mennessään niin lapset kuin aikuiset, vieläpä samaan aikaan.

Toy Story 3:ssa on selvästi mietitty, mikä lasten mielestä on oikeasti hauskaa. Runkona on ikään kuin lautapeli, jossa Toy Storyn hahmot kertovat seikkailuistaan. Kukin seikkailu on yksi kappale löyhästi elokuvan juonta ja hahmoja seuraavaa tarinaa. Yhdessä osassa Woody pelastaa lapsia liikkuvasta junasta, toisessa Buzz Lightyear soluttautuu ikuisen vastustajansa Zurgin tukikohtaan.

Toy Story 3:n perusidea on siinä, että aivan tavalliset esineet ja tilanteet ovatkin valtavia esteitä pienille leluille. Juonelliset tehtävät ovat vauhdikkaita ja monipolvisia,  ja niistä toimivimpia ovat kohdat, joissa mukana on useampi hahmo, joilla kullakin on omanlaisensa erikoiskyky. Idea on miettiä, millä kykyjen yhdistelmillä tilanteesta parhaiten selviytyy: pitääkö Woodyn heittää lassoa ja napata jostain kiinni, vai vaatiiko ratkaisu sitä, että Buzz käynnistää rakettipakettinsa ja lennähtää lyhyen matkan?

Ajoittainen löysäily tehtävien rakenteessa on helppo antaa anteeksi, sillä Toy Story 3:ssa ruutu jaetaan kahtia ja kaksi ihmistä pystyy pelaamaan samaan aikaan. Äärimmäisen harvassa pelissä pääsevät lapsi ja aikuinen samalla tavalla pelaamaan yhteistyössä,  toinen toistaan auttaen. Hienoa! Jokaisessa lastenpelissä pitäisi olla tämä mahdollisuus.

Avoin leikkikenttä

Varsinaisten tavoitteiden lisäksi juonitehtävissä kerätään kortteja. Kun niitä on tarpeeksi kasassa, korteilla voi ostaa kaikenlaista pientä kivaa pelin toiseen suureen osioon, Woodyn lännenmaailmaan. Se on elokuvan maailmaan sijoitettu leikkikenttä, jossa olisi yksinään enemmän kuin tarpeeksi sisältöä kokonaiseen peliin.

Lännenmaailmassa seikkaillaan joko Woodyn, Buzzin tai Jessien kuorissa. Tarkoitus on rakentaa lännenmaailmaa rakennus kerrallaan ja haalia sinne lisää asukkaita. Lännenmaailmaa rakennetaan tekemällä tehtäviä lukuisilla Toy Story -elokuvista tutuilla hahmoilla. Tehtävien järjestys ja eteneminen on lähes täysin vapaata, eikä stressaavaa kiirettä tai aikarajoja ole.

Erilaista isoa ja pientä puuhaa on aivan tolkuttoman paljon, mutta kaikkein hauskinta nelivuotiaan tyttäreni mielestä oli talojen ja maailman asukkaiden muokkaaminen. Talot voi maalata, koristella ja somistaa haluamikseen ja jokaisen asukkaan voi muokata mieleisekseen muuttamalla vaatteita, hattuja ja kampauksia. Uusia vaihtoehtoja muokkaukseen saa palkintoina tehtävistä, joten säätämisestä ei tahdo tulla lainkaan loppua.

Suuremmista tehtävistä palkitaan kokonaan uusilla pelimaailmoilla, joihin kaikkiin pääsee seikkailemaan. Tyrkyllä on Zurgin avaruusportaali, Sidin kammotalo ja stunttirata autoille. Joka maailman omat tehtävät ja tavoitteet avaavat uutta pelattavaa ja muokattavaa. Kun tehtäviä on suoritettu tarpeeksi, saa äärimmäisen palkinnon: pelattavaksi hahmoksi pääkonna Zurgin, mikä on aivan mainio oivallus. Hahmo on kaikessa koomisuudessaan älyttömän pidetty, mutta myös vähän pelottava. Zurgin tavoite on tietysti Buzzin päihittäminen.

Lännenmaailma on tehty kivasti, sillä tavoitteet ovat sopivan helposti saavutettavissa, eikä mihinkään jumiteta turhauttavan pitkäksi aikaa. Vaihtelun vuoksi välillä voi tehdä jotain pienempää, maalailla taloja tai vaikka kokeilla, miltä juuri saatu hassu uusi hattu näyttääkään kun sen lyö asukkaiden päähän. Aika ajoin peli pyytää puolustamaan kaupunkia vaikkapa pankkirosvoilta tai Zurgin robottiarmeijalta. Tekemistä on helposti kymmeniksi tunneiksi.

Lystiä kaikille

Toy Story 3:ssa ei ole raakuuksia eikä vastaan tule tarpeettoman ikäviä yllätyksiä. Ikäsuositus on seitsemän, mutta pari vuotta nuoremmallekin peli sopii, kunhan aikuinen on mukana pelaamassa. Tekeminen on vieläpä sen verran hauskaa ja sopivan haastavaa, että maailma lumoaa ikänsä pelejä harrastaneen aikuisenkin. Parempaa kimppapeliä lapsen kanssa pelaamiseen en ole nähnyt!

Ikävä kyllä Toy Story 3 ei kohtele koneita tasapuolisesti. Ylivoimaisesti paras versio on Playstation 3:lle. Siinä on eniten muokattavaa ja pelattavaa sekä yksinoikeudella pelihahmona Zurg. Xboxin versiosta taas puuttuu muiden versioiden laadukas, elokuvaa vastaava suomennos, mikä on lastenpelissä paha puute. PC puhuu kyllä suomea, mutta tekninen toteutus on selvästi vaatimattomampi kuin Pleikkarin ja Xboxin lähes elokuvamaiselta näyttävä ulkoasu. Lisäksi suurin osa muokattavuudesta ja tehtävistä saatavasta pikkusälästä on jostain kumman syystä jätetty pois. Wii-version kerrotaan olevan identtinen PC-version kanssa.

Toy Story 3 on valovuosia parempi lasten peli, joten ei kun kauas äärettömään ja sen yli! Ja lapsen kanssa!

90

Lisää aiheesta