Traileri on taidetta

Miten sinä valitset elokuvat, joita menet katsomaan? Ehkä haluat nähdä kaikki hitit ja kohuleffat. Ehkä olet kiinnostunut vain jokaisesta James Bondista, Almodovarista tai Spielbergin uusimmasta. Ehkä haluat nähdä jokaisen mahdollisen vilahduksen Gwyneth Paltrowista, Harrison Fordista tai Kevin Spaceystä. Hyvin yleinen tapa on kuunnella kavereiden suosituksia. Jotkut hurjat luottavat kriitikoihinkin.

Vaikka tuskin moni sitä ensimmäiseksi syyksi myöntääkään, traileri vaikuttaa valintaan paljon. Traileri tarkoittaa elokuvan etukäteen nähtävää mainosta, jossa leffan parhaita paloja näyttämällä houkutellaan katsojat saapumaan teatteriin ensi-illan koitettua. Yleensä hyvä traileri herättää uteliaisuutta, parhaimmillaan myös keskustelua.

Traileria ei pidä sekoittaa teaseriin. Trailerissa on pätkiä varsinaisesta elokuvasta, mutta teaserissa ei välttämättä ole. Teaser ilmestyy suurelokuvaa mainostamaan usein jo silloin, kun kuvauksia vasta aloitellaan. Teaserissa saattaa olla vain muutaman sekunnin pätkä päähenkilöstä ja sen jälkeen esimerkiksi teksti "Tulossa kesällä 2001".

"Kaikkein giganttisin..."

Kun tv ei ollut vielä joka kodin laite, ennen elokuvia näytettiin uutisfilmejä. Tuohon aikaan trailerit nähtiin uutisten päätteeksi, ennen eri kelalta alkavaa varsinaista elokuvaa. Näin projektorin käyttäjä säästi vaivaa ja aikaa yhden kelanvaihdon verran.

Ennen 1960-lukua trailerin kuvia vahvistettiin paljon lupaavilla suurilla sanoilla. Elokuva kuin elokuva oli suurin, kaunein, mahtavin, kuumin, pelottavin, hauskin tai romanttisin. 1960-luvulla tuo tyyli katosi ja trailerin merkitys elokuvan markkinoinnissa alkoi kasvaa. Nykyään trailerin tekeminen on oma taiteenlajinsa, jota varten on pelkästään siihen erikoistuneita ammattilaisia. Trailereita koekatsotetaan siinä missä valmiita elokuviakin.

USA:ssa elokuvan traileri saattaa olla elokuvateattereissa jo vuotta ennen varsinaista ensi-iltaa. Mitä suuremman budjetin elokuvasta on kyse, sitä aikaisemmin markkinointi aloitetaan ja sitä aikaisemmin traileri pistetään levitykseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että traileri on teattereissa selvästi ennen elokuvan valmistumista. Kuvaukset aloitetaankin yleensä sellaisilla kohtauksilla, joista todennäköisimmin saadaan traileri kokoon. Traileriin päätyy usein sellaista kuvamateriaalia, jota ei lopullisessa elokuvassa nähdä lainkaan. Suurin osa kuvatusta materiaalista päätyy leikkaamon lattialle. Esimerkiksi moni muistaa nähneensä Kuudennessa aistissa (Sixth Sense, 1999) autokolarin, joka olikin mukana vain trailerissa.

Kierrätysmusiikkia

Elokuvan musiikki on tietokoneavusteisten erikoistehosteiden kanssa viimeisiä asioita, joita elokuviin lisätään. Siksi on melkein enemmän sääntö kuin poikkeus, että trailerissa on erilainen musiikki kuin valmiissa elokuvassa. Tällöin musiikki yleensä lainataan jo aikaisemmin valmistuneesta elokuvasta. Samalla hyödytään myös siitä, että katsoja yhdistää tulevan elokuvan jo näkemäänsä ja kenties pitämäänsä filmiin.

Hyvin usein musiikkinsa ovat saaneet muiden käyttöön lainata elokuvat Braveheart (1995), Apollo 13 (1995) ja Dragonheart (1996). Täysin oma lukunsa on Rudy (1993), joka kertoi tositarinan urheilusankarista nimeltään Rudy Ruettiger. Elokuvaa harva tuskin edes muistaa, mutta Jerry Goldsmithin säveltämää Scorea on käytetty ainakin seuraavien elokuvien trailereissa: Angels in the Outfield (1994), The Cure (1995), Courage Under Fire (1996), Good Will Hunting (1998), Mafia! (1998), BASEketball (1998), Deep End of the Ocean (1999) ja Mystery, Alaska (1999). Muuten, Rudyn trailerin musiikki haettiin Tom Cruisen ja Nicole Kidmanin tähdittämästä spektaakkelista Far and Away (1992).

Klassisen musiikin ykköshitti trailerimaailmassa on Carl Orffin 1900-luvun alussa säveltämä Carmina Burana, jonka mahtipontinen kuoro-osuus on ollut taustamusiikkina ainakin seuraavien elokuvien ennakkomainoksille: The 13th Warrior (1999), South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999), Leon (1994), Waterworld (1995), The Nutty Professor (1996), The Cliffhanger (1993), Bushwacked (1995), Hamlet (1992), Glory (1989), Jingle all the Way (1996), Shadows of the Wolf (1998), U-Turn (1997) ja Warlock (1991). Lista ei ole läheskään täydellinen ja lisäksi Orffin klassikkoa on tietenkin käytetty runsaasti myös varsinaisissa elokuvissa (ja mainoksissa ja Michael Jacksonin HIStory-videolla).

Minua on huijattu

Elokuvan tekijöille hyvä traileri on sellainen, joka tuo katsojan teatteriin maksetun tiketin ja mahdollisimman monen kaverin kera. Katsojan kannalta vaatimukset ovat kuitenkin kovemmat. Pettymys on valtaisa, jos trailerissa on kaikki elokuvan parhaat kohdat ja pahimmillaan myös koko juoni tiivistetyssä muodossa. Näin kävi esimerkiksi kauhuelokuvan Stigmata (1999) kohdalla.

Iloa ei ole komeasta trailerista, joka ei kuitenkaan vastaa itse elokuvaa. Näin on käynyt usein varsinkin sellaisissa tapauksissa, kun trailerille on mahdutettu kaikki elokuvasta löytyvä action, seksi ja väkivalta. Pettymys on suuri, kun elokuva osoittautuu täysin ennakko-odotusten vastaiseksi. Hyvä esimerkki on Thomas Crown Affair (1999), joka trailerin perusteella oli tyyliltään hyvin jamesbond, mutta itse leffa olikin Pierce Brosnanin ja Rene Russon välinen elokuvan mittainen esileikki. Näin ihan siedettävästä viihdepalasta jäi aivan turhaan ikävä maku suuhun.

Nykyään trailereita voi katsoa muuallakin kuin teattereissa. Mikäli hieman tulitikkurasiaa suuremmat, rakeiset ja tökkivät elokuvien ennakkomainokset kiinnostavat, kokeilkaa vaikkapa näitä nettisaitteja: Movie Trailers Database (www.comingsoon.net/trailers) ja Movie Trailers (entertainment.simplenet.com/m-trailers.html).

Nykyään Hollywood jakaa palkintoja myös parhaille trailereille. Vuonna 1999 2nd Annual Trailer Awardit menivät seuraaville elokuville seuraavissa kategorioissa.

Hauskin traileri: Austin Powers 2: Spy Who Shagged Me

Seksikkäin traileri: Eyes Wide Shut

Tyylikkäin traileri: Sixth Sense

Romanttisin traileri: Notting Hill

Paras teaseri: Blair Witch Project ja Matrix

Paras musiikin käyttö: Matrix

Paras actionin käyttö: Matrix

Paras traileri yleensä: Matrix

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…