WRC 5 - Budjettirallia Ranskanmaalta

Vilinää varikolla.

WRC 5 ei räjäytä tajuntaa kuin pommi, vaikka tekijänä on Kylotonni. 

Ralli ei nyt ole rattoni. Melkein menetin toivoni (ja hermoni) heti alkumetreillä. Rallipelin onnettomat äänet, väljähtynyt ulkoasu ja lähes pahoinvointia aiheuttanut ruudunpäivityksen repeily vei parin ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen epäuskon partaalle. 
Julkaisija Big Ben siirsi sarjan vetovastuun vitososassa ranskalaiselle Kylotonnille. Mitä ilmeisimmin peliä on jouduttu rakentamaan reippaalla kädellä uusiksi (ellei ihan nollista), joten annoin armon käydä oikeudesta ja vaihdoin vähän pienempään tuomionuijaan. Pari päivää ennen deadlinea julkaistu 1.05-päivitys siloitti onneksi vielä pahimpia röpöjä pois.
 


Pörinää 90-luvulta

Vitos-WRC:tä on tehty selkeästi kiireellä eikä aikataulurajoituksia ole paikattu paksulla budjetilla. Äänimaailma vaihtelee keskinkertaisesta todella välttävään: kaarojen äänet muuttuvat autosta ja kuvakulmasta riippuen skaalalla ihan ok – sähkökäyttöinen lehtipuhallin. Alaspäin vaihtaessa ei kuulu juuri mitään, eikä staattinen hiekan ropina koriin säväytä. Karttureita vaivaa monotonisuus ja paikoin surkea ajoitus. Etenkin naiskartturin toteutus riipii tärykalvojani, ei tosin äänen takia vaan huonon koodin. Päällekkäin menevät nuotit pakottavat vaihtamaan mieskartturiin hyvin nopeasti.
 Ulkoasussa loistavat lähinnä valoefektit. Etenkin auringonlasku ja -nousu näyttävät hyviltä, mutta radanvarsien sälän määrässä ja yksityiskohdissa on säästelty turhaan. Autot ovat sinänsä uskollisia esikuvilleen ja likaantuvat näyttävästi, mutta Dirt Rallyn näyttävyyteen ei päästä. Plussapuolena testikokoonpanolla peli on todella sutjakka, kisat latautuvat nopeasti ja keskimäärin yli 200 ruudun päivitysnopeus lämmittää sydäntä.
Suurimpana syntipukkina grafiikan laimeuteen, aikataulun ohella, pidän kolmikkoa PS3, X360 ja PS Vita. Yksi kysymys: miksi?!

Ranskalaisten visiota Ouninpohjasta.

Missähä mä oikein ajan?

Virallinen lisenssi takaa, että mukana ovat kaikki kolmetoista MM-rallia ja 51 kilpakaksikkoa. Rallien toteutuksessa on turhan reipasta hajontaa. Parhaimmillaan WRC 5 on Keski-Euroopan ja Meksikon ralleissa, mutta esimerkiksi Suomen suhteen mennään metsähallituksen puolelle niin, että lepikko rytisee. Edeltäjänsä kaltaista ränniä ei ihan nähdä, mutta muutoin Neste Oil Rally on jälleen mukiloitu tunnistamattomaksi. Etenkin vauhdin tuntu on aivan hukassa kiemuraisilla metsäteillä.
Ajomallinnuksen suhteen ollaan otettu askelia oikeaan suuntaan. Meno on sopivan arcadea, mutta mukavan haastavaa. Automallien välillä on eroa, joten mukana olleen oikean WRC-kuskin konsultaatio ei ole mennyt täysin hukkaan. Tienpinnat vaikuttavat pitoon pääosin loogisesti, joskin pientä viilattavaa vielä on. Vauriomallinnukseen on selvästi keskitytty, mutta vahingot jäävät valitettavasti turhan kosmeettisiksi.
Pädillä rallitykkien käskyttäminen taittuu hienosti, tosin tärinäpalautetta en saanut X360-ohjaimella jostain syystä pelittämään. Kiinnikeongelmien vuoksi jäi Driving Force GT valitettavasti tyyppaamatta, tosin peli ei moista edes tukenut ennen viimeisintä päivitystä.
Uramoodi on sitä tuttua puttua puurtamista ylös Junior WRC -sarjasta kuninkuusluokkaan. Kausien välissä tarjoillaan menestyksen mukaan soppareita, minkä lisäksi tallien välillä on mukavasti eroja taidoissa ja tavoitteissa. Jotkut työnantajat piittaavat vain sijoituksesta, kun toiset haluavat ennen kaikkea auton ehjänä maaliin. Moninpeliä pääsee tahkoamaan perusskabaamisena maksimissaan kahdeksan pelaajan voimin joko peräkkäin samalla koneella tai netissä. Toimivuus oli Milestonen kikkareihin verrattuna hyvää, silloin kun peliseuraa löytyi. Lisäksi tarjolla on vaihtuvia haasteita eri kilpaehdoin kelloa vastaan.
 Kylotonnin ensimmäinen WRC-tuotos tuntuu kiireessä tehdyltä. Jo pelkästään lykkäämällä julkaisua, tyyliin seuraavan kauden alkuun, olisi pakettia pystynyt hieromaan huomattavasti paremmaksi. Nyt pelistä jää turhan puolivillainen maku, vaikka itse ajaminen on pääosin hauskaa arcadekoohotusta. Ensi vuoteen siis.
 Ja jättäkää nyt herranjestas se vanha sukupolvi pois, siitä ei ole pelinteossa enää ole kuin haittaa.

 

WRC 5

Arvosteltu: PC
Saatavilla: Xbone, PS4, X360, PS3, PS Vita
Kylotonn Racing Games/Big Ben Interactive
Versio: 1.05
Minimi: Intel i3/AMD Phenom II X2, 4GB RAM, Geforce 9800GTX/Radeon HD 5750, Windows 7
Testattu: Intel 4,5GHz, 16GB RAM, Geforce GTX980Ti, Windows 10
Moninpeli: 1-8 pelaajaa, vuorotellen/online
Ikäraja: 3

68

Lisää aiheesta