Adventures of Mana: Remaken remake jota kukaan ei pyytänyt

Vuonna 1991 Nintendon kannettavalle Game Boy-konsolille ilmestyi peli nimeltä Seiken Densetsu: Final Fantasy Gaiden. Jenkkilässä teos julkaistiin nimellä Final Fantasy Adventure ja Euroopassa pelaajat tuntevat ko. pelin lyhyesti ja ytimekkäästi Mystic Questina. Se on ylhäältäpäin kuvattu, hieman Zeldaa muistuttava toimintarooliseikkailu, jossa nuori sankari lähtee kostamaan perheensä kuolemaa pahansuovan Mustan Ruhtinaan käsissä. Seikkailun aikana kolutaan luolastoja, opitaan loitsuja, päihitetään pomoja ja lopulta ponnistetaan koko maailman pelastajaksi. Kuten alkuperäisestä nimestä voi päätellä, Seiken Densetsu lähti hakemaan nostetta Japanissa jo suuren suosion saavuttaneen Final Fantasyn spinoffina ja pelissä voikin nähdä paljon vaikutteita kyseisestä sarjasta. Niin Chocobot, valkoiset ja punaiset maagit, ilma-alukset, sekä monet muut tutut hahmot tulevat Final Fantasynsa pelanneille vastaan tasaisin väliajoin, vaikka muuten pelimekaniikka on jotain aivan muuta kuin Square Enixin lippulaivasarjassa.

Pelin jatko-osa, Seiken Densetsu 2 Super Nintendolla, ottikin sitten isomman askeleen omien polkujen suuntaan. Final Fantasy referensseistä säilytettiin oikeastaan ainoastaan Upper Landissa vastaan tulevat mooglet, kun kaikki muu kuvasto ammennettiin aiemmasta Game Boy-pelistä, tietenkin 16-bittiseen loistoon kiillotettuna. Seiken Densetsu 2 julkaistiin länsimaissa nimellä Secret of Mana ja loppu on historiaa. Sarja tunnettiin tästä lähtien jenkeissä ja Euroopassa nimenomaan Mana-sarjana.

Irtauduttuaan Final Fantasy Gaiden-nimen alta, Mana sarja sai vielä kaksi osaa, länsimaissa julkaisemattomaksi jääneen Seiken Densetsu 3:n vuonna 1995 ja Japanin lisäksi ainoastaan jenkeissä levitykseen päässeen Legend of Manan vuonna 1999. Tässä vaiheessa Mana-peleillä oli jo niin selkeä oma identiteetti, että mies alkuperäisen Seiken Densetsun takana, Koichi Ishii, halusi tarjota sarjan ensimmäisen pelin sen faneille päivitettynä uudelle vuosituhannelle. Ja lopulta 2003 Game Boy Advancelle ilmestyi Sword of Mana, remake Seiken Densetsusta laajennetulla tarinalla, kahdella vapaasti valittavalla päähahmolla ja sarjan standardeihin sopivalla grafiikalla. Sen lisäksi pelin kehityksessä tarkkailtiin erityisesti sitä, että kaikki Final Fantasyyn liittyvät referenssit poistettiin tai korvattiin.

Tänä vuonna Mana-sarja täyttää 25 vuotta. Se on Sword of Manan jälkeen saanut useamman kannettavan pelin ja yhden yrityksen hypätä takaisin isoille konsoleille PS2:n Dawn of Manan muodossa. Uusimpia aluevaltauksia ovat mobiilipelit. Juhlavuoden kunniaksi Square Enix on palannut JÄLLEEN KERRAN seikkailun alkulähteille ja julkaissut sekä mobiilille, että PS Vitalle Adventures of Manan, remaken alkuperäisestä Seiken Densetsusta. Tämän version rummutetaan olevan se pelin definitiivinen versio, joka vangitsee alkuperäisen tunnelman tuoden mukaan kuitenkin moderneja vivahteita ja upean 3D grafiikan.

Itse en pelistä tiedä sen enempää, kuin sähköpostiini Square Enixiltä lähetetyn trailerin verran, mutta retropelaajan sydämeni heittäytyi välittömästi skeptiseksi. Trailerin perusteella nimittäin ensimmäisen Seiken Densetsun suurin piirtein kaikki Final Fantasy referenssit on palautettu takaisin. Lisäksi ulkoasu muistuttaa DS remakeja Final Fantasy III:sta ja IV:stä, joista en kauhean paljoa perustanut. Kyselin mielessäni, että jos FF-viitaukset ja nimen alaviite oli alun perin tarkoitettu myymään Seiken Densetsua ja ne sitten ensimmäisessä remakessa, Sword of Manassa poistettiin, niin onko sarjan oma identiteetti haalentunut jo niin paljon, että Final Fantasylta tarvitaan jälleen kerran apua pelin myymiseen? Ympyrä on sulkeutunut.

Sen lisäksi Adventures of Mana on remake, jota kukaan ei varsinaisesti pyytänyt. Olen kuitenkin lukenut huhuja, että jos tämä remake menestyy, saatetaan Square Enixillä harkita myös legendaarisen Secret of Manan ja ilman länsimaista julkaisua jääneen Seiken Densetsu 3:en uudelleenlämmittämistä. Näitä kahta peliä pidetään yleisesti sarjan kahtena parhaana, joten skeptisyyteni hieman hellitti. Mutta haluanko todella nähdä lapsuuteni suosikkipelin 3D grafiikalla ja uusilla elementeillä höystettynä? Vain tulevaisuus voi vastata tähän kysymykseen.

Oli miten oli, tarjoan Pelit.fi-lukijoille täysimittaisen pelailun Let's Play kanavaltani Seiken Densetsun ENISMMÄISESTÄ remakesta Sword of Manasta. Mukavia katseluhetkiä!