2010 FIFA World Cup South Africa (PS3) – Pallo pilkulle

Futiksen MM-kisoissa matka sankarista maanpetturiksi on vain yhden rangaistuspotkun mittainen. 2010 FIFA World Cup South Africa nostaa hermoja raastavat rankkarikisat kesäkisan keskiöön.

MM-kisavuoden kunniaksi EA kiihdytti FIFA-peliensä muutenkin tiukkaa tahtia, joten pyydän anteeksi, että arvosteluni keskittyy kisapelin eroihin aikaisempiin verrattuna, ei kisafiiliksen nostatukseen.

Markkinakoneisto pitää helposti myytävistä ideoista, joten virallisen MM-kisapelin myyntivaltiksi keksittiin rangaistuslaukauskilpailut. Armoton pilkkukisa on monen mielestä epäreilu tapa ratkaista maailmanmestari, ja juuri siksi sillä on kunniapaikkansa jalkapallon historiassa. Virallinen kisapeli kumartaa FIFA:n draamantajulle esittelemällä uuden tavan ampua rankkareita.

Laukojan on ensin pysäytettävä puolelta toiselle viuhuva neula vetomittarin keskiosaan ja määritettävä samalla potkun voimakkuus. Seuraavaksi hipelöidään vasenta tattia vedon suuntaamiseksi. Veskarin aikeista voi yrittää ottaa selvän pysäyttämällä vauhdinoton, jolloin vedosta tulee tosin tavallista löysempi. Pallon takana olevan äijän taidoilla on suuri merkitys: mitä parempi laukoja, sitä enemmän ajoituksessa saa anteeksi. Mikäli neula pysähtyy mittarin reunaan, nahkakuula singahtaa päätykatsomoon.

Yllättäen mittarivetoinen systeemi teki vaikutuksen jopa fiilispelaajan, sillä se simuloi hyvin rankkaritilannetta, joka on mitä suurimmassa määrin henkien taistoa. Vetomittarissa hypnoottisesti edestakaisin liikkuvan neulan kesyttäminen hikisillä sormilla panee paineensietokyvyn oikeasti koetukselle.

Futiskarnevaali

Futisriehaan osallistuu peräti 199 maajoukkuetta, ja jopa lisenssipihtari Hollanti lähetti virtuaalikisoihin aidot nimilistansa. Joukkueiden pelityylit eivät tuo mieleen niiden esikuvia, mutta tekoäly pelaa selvästi aggressiivisemmin kotona kuin vieraissa. Kotiyleisönsä edessä pikkumaat esittävät välillä epärealistisen näyttävää peliä, vaikka vieraskentällä jopa bussi parkkeerataan maalin eteen. Hauskana yksityiskohtana pelipaikan korkealla ilmanalalla on vaikutuksensa äijien jaksamiseen, joten Bolivia saa aitoon tapaan kotiotteluihinsa etulyöntiaseman.

Pelimuodoissa EA otti käyttöön Uefa Euro 2008 -sapluunan. Maajoukkuekapteenin nauhasta pääsee kisaamaan neljä pelaajaa kimpassa, jolloin kukin ohjaa vain omaa suojattiaan. Aitojen äijien rinnalla viheriölle voi juoksuttaa FIFA 10:ssä luomansa Virtual Pron. MM-taipaleesta voi harjoitus-, karsinta- ja kisapeleineen nauttia myös luotsaamalla kokonaista joukkuetta tai hyppäämällä oikean MM-karsintaottelun loppuhetkille muuttamaan historiaa. Verkossa tahkotaan maajoukkueilla paitsi MM-kisa- myös liigapelejä.

MM-kisojen karnevaalitunnelma on vahvasti läsnä. Viheriölle putoileva paperisilppu, äänekkäästi törähtelevät torvet ja lähikuvat tanssivista faneista nostavat fiilistä. Esikuviaan muistuttavat valmentajat jakelevat kentän laidalla ohjeitaan ja selostajat ruotivat kesken pelin muiden otteluiden tuloksia. Vain kannustuslaulujen yksipuolisuus jäi harmittamaan: englantilaisfanien hoilaaman iänikuisen God Save the Queenin sijaan olisin mieluummin kuunnellut Stadikalta tuttuja sinivalkoisia kannustushuutoja.

District 10

Uutta rankkarisysteemiä lukuun ottamatta 2010 FIFA World Cup South Africa keskittyy hiomaan FIFA 10:n (Pelit 9/2009) pahimpia särmiä. Pakit seuraavat aiempaa tarkemmin pallottomien miesten liikkeitä, joten puolustuslinjan yli heitetyt roikkupallot eivät avaa entiseen malliin maalipaikkoja.

Futarit liikkuvat aavistuksen ketterämmin kuin FIFA 10:ssä, eikä rintakuoletus välttämättä pysäytä hyökkääjän juoksua. Vetotuntumaa on säädetty: viimeistely onnistuu nyt helpommin myös manuaaliasetuksilla, mutta vastaavasti pallon chippaaminen veskarin yli on aiempaa haastavampaa.

Monipuolisen syöttöpelin, entisestään terävöityneiden kontaktitilanteiden ja kauniin ulkoasun ansiosta pelitapahtumat vaikuttavat hämmästyttävän aidoilta. Vanhoja ärsyttävyyksiä on toki tallella. Kone taitaa näyttävän lyhytsyöttöpelin, mutta maalipaikkoihin se pyrkii yleensä keskityksillä. Tekoälyn konemaisuus tulee esiin ottelun loppuhetkillä, kun aikaa pelaava kone syöttelee luonnottoman tarkasti mieheltä toiselle.

2010 FIFA World Cup South Africa on erinomainen futispeli, mutta uusien ominaisuuksien sijaan se tyytyy hienosäätämään vanhoja. Kahden vuoden takainen EM-kisavääntö tuntui ilmestyessään huomattavasti tuoreemmalta kokonaisuudelta. Kisahuumani ei kestänyt yhtä pitkään kuin suomalaismedian kiinnostus Beckhamin akillesjänteeseen.

82