2010: Odyssey two

Toimittaja Nirvi kirjoitti kaksi kolumniaihiota, jotka olivat ihan persiistä. Epätoivoissaan hän varasti kikkapussin Hurme-Honkalalta.

* * * * *

NASAn tiedotus ei koskenutkaan Alexei Leonovin ja sen amerikkalais-neuvostoliittolaisen miehistön matkaa Jupiterin radalle hylätylle Discovery ykköselle. Voi pettymystä! Vuonna 2010 tapahtui vaikka mitä, sillä koko peliala kuohui. Mikä milloinkin oli tappamassa ketä kelloinkin, joku jolloinkin oli se trendi, josta tulee eniten rahaa, kaikki haukkuivat toisiaan ja muutenkin ala oli pirteää seurattavaa. Osa peleistäkään ei ollut hassumpia.

Brittikauppiaat

Englannissa PC-pelihylly tarkoittaa 30 sentin lankkua, jossa on Simsejä. PC-pelien myymisen kymmenen kertaa tuhoon ja unohdukseen tuominneet pelikauppiaat saivatkin rutkasti myötätuntoa, kun he loppuvuonna alkoivat itkeä, että Steam on monopolisoinut PC-pelien kaupan ja Steamia vaativia pelejä pitäisi boikotoida.

1C:n brittijohtajan kommentti oli kiltimmästä päästä: ”He ovat kuin lapsia, jotka hylkäävät lelun, mutta kun toinen lapsi alkaa leikkiä sillä, alkaa huuto & parku.”

Suomen pelimyynti räjähti!

Kun muualla maailmassa pelimyynti meni käteen, Suomessa ei! Figman joulutiedotteen mukaan vuoden 2010 kymmenen eniten myynyttä peliä myivät hulppeat 36 prosenttia enemmän kuin vuoden 2009 kymmenen eniten myynyttä peliä!

Rehrit hämälääset ei tilastoolla kikkaile!

Kaiva syvälle

Vuoden uskomattomin peli oli yhden ainoan ruotsalaisen ohjelmoima rakentelu- ja tutkimuspeli, täynnä palikkagrafiikkaa sanan todellisessa merkityksessä. Notch Pate on tätä kirjoittaessani tienannut reippaasti yli kymmenen miltsiä eikä loppua ole näkyvissä. Siksi Pyhän Pelipuhtauden Kirkko onkin tuominnut Notchin kaupallisena hapattajana ja sulkeutunut Dwarf Fortressiin, jonka ovet eivät massoille avaudu.

Siis ei tämä muuten olisi ihmeellistä, mutta kun Minecraft on ohjelmoitu Javalla, jonka edellinen tunnettu sovellus oli ”Hello, World”.

Pane rahasi tankkiin

Kun alkuvuonna kuulin, että venäläiset tekevät mörppiä, jossa pelataan tankeilla, pyöritin tuikkivia silmiäni ja ajattelin, että antaa hullujen yrittää, ja unohdin koko World of Tanksin.

Mutta jo kuukausia minä ja muut miehet olemme jakaneet näkemyksiämme putken koon vaikutuksesta penetraatioon.

Oi aikoja, oi tapoja

Eikö mikään muutu? Taas sai lukea tylsiä luentoja eri grafiikkatiloista ja pelata peliä, joka julkaistiin täysin keskeneräisenä ja vasta kolmannen verkosta imuroitavan giganttisen jättipatsin jälkeen lunasti odotuksia.

Puhun tietysti Gran Turismo vitosesta.

Black Ops

Vuoden ja joulun eniten myyty peli oli Call of Duty: Black Ops.

Porin yliopiston mustavarikset saivat apurahan tutkiakseen ihmisten parvikäyttäytymistä.

Joka Wiimeksi nauraa

Parvikäyttäytymisestä puheen ollen: muistan kun koulussa nauroimme ja väheksyimme yhden idiootin bermudashortseja. Sitten siitä tuli rikas ja se sai naisia ja lapsia, joten mekin aloimme pitää shortseja, vähän erilaisia, ettei haukuttu kopioinnista.

Uudet liikeohjausvempeleet Kinect ja Move jatkavat Next Gen -konsoleiden elämää, koska seuraava sukupolvi on toistaiseksi peruutettu. Konsolifirmojen virallisten lausuntojen mukaan vuonna 2005 julkaistun Xbox 360:n parasta ennen -päiväys on nyt 2015, vuonna 2007 julkaistun PS3:n vasta vuonna 2017.

Red Brand Redemption

Me jatko-osahelvetin asukkaat saimme ilon todistaa uuden megabrändin synnyn. Take-2:n tärkein kohderyhmä, osakkeenomistajat, riemuitsee, sillä nyt firma tekee voittoa muutenkin kuin GTA-vuosina.

Red Dead Redemption oli sikäli ylläri, että villi länsi on yleensä ollut pelille kuoleman suudelma. Kuolema taisikin olla etuajassa ja pussata viikkoa aikaisemmin ilmestynyttä Alan Wakea.

iBelieve!

Steve Jobs loi uuden tarpeen ja täytti sen itse. Joka iPadiin tarttuu, on iPadin narttuu! Sen todistavat toimituksen kaksi iPad-zombia. Nämä iDiootit kävelevät ylitsemme, tunkevat lehteen iPad-asiaa ja puhkeavat kesken työpäivän spontaaniin iPad-ylistykseen. Toinen jopa kutsuu lastaan iPanaksi.

Me vastarintaliikkeen jäsenet rukoilemme voimaa kiusausten edessä ja vaihdamme salaisia viestejä Flash-animaatioina. Jobs meitä suojelk...eeeih!

When Birds get angry

Nainen sanoo, että ”Katso nyt kun on hauskaa kun noilta sioilta tippuvat hampaat!” mutta miehistä (no ainakin Conan O’Brienista) se iso paksu lintu on hauska. Tällaisten syiden takia puolet avioliitoista päättyykin eroon.

Joten naura niitä sikoja, jos siippa pyytää.

Ajan lyhin yksikkö

Appleniemen herran kultti talutti jäseniään kuin pässiä narussa. Kaikki joukkotiedotusvälineet mainostivat iPadia ihan ilmaiseksi, ihan vain, koska Jobs ei kertonut, koska sitä saa kaupasta. Bonuksena Suomen entistä sankaria potkittiin kuin Angry Birdsin sikaa.

Siksi ajan toiseksi lyhin yksikkö onkin nykyään nok. Se on aika, jossa mielenkiinto sammuu, kun kosketusnäyttökännykauppias kysyy: ”Kiinnostaako herraa uusi Nok?”

Yksi nok jakautuu viiteen PSP2:een.

2011

Vuonna 2011 on odotettavissa mitä ihaninta extrahienoa, tärkeimpänä seuraava Call of Duty. Innovatiivisuus nousee uuteen potenssiin sellaisissa kaikki vanhat rajat rikkovissa peleissä kuin Uncharted 3 ja Gears of War 3. Uusi Deus Ex, toinen Arkham Asylum, ehkäpä God of War ja Halokin saavat jatkoa, mutta vahvaa toivoa on peleistä Adjective Mario Substantive Numeral, Starcraft 2 osa kaksi, Diablo 3 ja nelkkukelkku!

Lisää aiheesta

 • Nnirvi: 250

  Enää viisikymmentä Pelittiä lisää ja ne pystyvät puolustamaan Thermopylain solaa persialaisilta!
  Neljännestuhatta Pelittiä tarkoittaa, että olen kirjoittanut ällistyttävät 250 palstaa niinkin rajatusta aiheesta kuin pelit ja pelaaminen. Katson, että olen ansainnut oikeuden kirjoittaa…
 • Nnirvi - Super Soul Bros

  Kun pienestä ilmiöstä tulee iso ilmiö, siitä tulee usein joko iso kusipää tai kaikkia miellyttävä kompromissi. Mutta ei aina.
  Ilmestyessään Demon’s Souls oli hyvin pienen piirin viehättävä niche-peli, joka suusta suuhun -markkinoinnilla lopulta myi melko mukavasti. Dark Souleissa…
 • Nnirvi: 60,0 ja Kultainen silmä

  Joskus tuntuu, että minulta puuttuu peliarvostelijan perusvalmiudet. En osaa tarkasti arvottaa tietyn rajan ylittävää grafiikkaa, sillä minulla ei ole kultasilmää.
  Eikä minkäänlaista sävelkorvaa. Joskus kauan sitten kun American Idolissa oli vielä ideaa, en kuullut ensimmäistäkään…