Acer Aspire 5920 - Liikkuva pelikone

Pöytäkoneen päivittäminen DirectX 10 -yhteensopivaksi voi olla monille tuskien taival. Yksi ratkaisu on oikaista mutkat ja ostaa suoraan uuden tekniikan pelikannettava.

Käytännössä kaikki uudet pelit toimivat vielä varsin mainiosti Windows XP:llä ja DirectX-rajapinnan 9-versiolla. Vain Vistaan kuuluvassa DirectX 10:ssä on kuitenkin uusia ominaisuuksia, johon hiljalleen siirrytään. Jokaisen PC-pelaamisensa vakavasti ottavan takaraivossa pyörii siis ajatus siitä, milloin on oikea aika hypätä uuden tekniikan kelkkaan.

Jos nykyinen pöytäkone toimii vielä mainiosti, ei sitä kannata välttämättä kannata säätää uusiksi Vistaa varten. Rinnalle voi hyvin ostaa ajanmukaisen kannettavan, jossa riittää ruutia myös pelaamiseen. Tai sitten laite voi kokonaan korvata ruman pöytärotiskon, joka joutaa vaikka lastenhuoneen nurkkaan kakkoskoneeksi.

Moderni kannettava ei enää häpeile suorituskyvyssä pöytäkoneen rinnalla, ainakaan kovin merkittävästi. Acerin Aspire 5920 ei tasan kolmen kilon painoisena ole mikään kevyt jokapaikan matkakone, mutta tarvittaessa se kulkee mukana vaikka mökille tai laneille. Ruutia kotelosta löytyy riittävästi uusimpiinkin peleihin.

Kaksin aina kaunihimpi

Prosessorinopeuden merkitys oli välillä jo lähes olematon, nykyään se on jatkuvasti kehittyvän fysiikkamallinnuksen takia taas entistä tärkeämpi asia. Acerissa taakan hoitaa tuplaytiminen Intel Centrino 2 Duo T7300, joka mystisistä kooodinumeroistaan huolimatta pyörii kohtalaisella kahden gigahertsin nopeudella. Siitä tuntuu riittävän tarpeeksi vääntöä uusimpiin peleihin, esimerkiksi World in Conflict pyörii keskitason asetuksilla Acerilla nätisti isommissakin ryminäkohtauksissa.

Muistinkäsittely on Vistassa erilainen kuin aikaisemmissa Windowseissa, ja samalla koneiden muistin vähimmäisvaatimukset ovat kohonneet. Acerissa on vakiona kaksi gigatavua muistia, joka riittää hyvin alkajaisiksi. Tästä osan voi halutessaan jakaa näytönohjaimelle, jolla on itsellään 256 megatavua muistia.

Muisti toimii kaksikanavaisena ja on asennettu kahdella erillisellä kammalla. Tämä on hyvä, mutta samalla koneeseen ei jää yhtään vapaata muistipaikkaa. Jos muistia siis haluaa myöhemmin lisää, täytyy olemassa oleva korvata uudella. Enimmillään Acer syö neljä gigatavua muistia.

Lisämuistin asentaminen omin neuvoin ei ole Acerissa aivan yhtä suoraviivaista kuin useimmissa kannettavissa. Pienen selvästi merkityn luukun sijasta koneesta täytyy ruuvata auki lähes koko takakansi, mikä saattaa pysäyttää aremman harrastajan. Lisäksi osa ruuveista on piilotettu tarrojen alle, enkä löytänyt ohjekirjasta mitään mainintaa koko operaatiosta. Tehtävä on kuitenkin helppo, jos vain uskaltaa vääntää auki kaikki vaaditut kymmenen ruuvia.

Pelaajan kannalta Aspire 5920:n tärkein yksittäinen ominaisuus on DirectX 10 -yhteensopiva näytönohjain, Nvidia Geforce 8600M GT. Se on Nvidian uuden matkasarjan keskimmäinen malli, mutta suorituskykyä on silti tarpeeksi.

Uudemmista jonkin verran DirectX 10:tä käyttävistä peleistä Bioshock pyöri täysillä asetuksilla sulavasti. World in Conflictissa säätönappia piti vääntää hiukan alaspäin, mutta kolmas maailmansota näytti silti komealta. Samoin Quake Wars rullasi ruudulla pehmeästi isommissakin rähinöissä ja Oblivion ei tökkinyt edes perusmaksimin yli itse viritetyillä asetuksilla.

Peleissä ei näy häntimistä Acerin 15,4-tuumaiselta 16:10-kuvasuhteen laajakuvanäytöllä, jonka pinnoitus on nykymuodin mukaisesti kiiltävä. Se saa värit hohtamaan ja parantaa kontrastia, mutta haittapuolena ruudulta näkee normaalissa valaistuksessa aina myös oman naamansa. Huone täytyy olla siis kunnolla pimennetty pelaamista varten, mikä on kannettavan kohdalla hiukan huvittavaa. Asiassa ei myöskään auta koneen ärsyttävä sininen jouluvalaistus, joka pistää pimeässä ilkeästi silmään. Tosikäytössä hc-mies avaa kotelon ja irrottaa valojen johdot tai maalaa tuikut umpeen sopivalla värillä. Tai sitten vain käytetään vanhaa jeesusteippi pelastaa -kikkaa ja vedetään rulla kylmästi hohtavan sinerryksen yli.

Leffaharrastajia kiinnostavat Acerin HDCP-tuki ja HDMI-liitäntä. Testiversiossa oli tavallinen polttava DVD-asema, mutta laitteen voi ostaa myös HD DVD -asemalla varustettuna. Kopiosuojaustuen ansiosta koneella voi katsella uusi HD-elokuvia ongelmitta ja kytkeminen kotitöllöön onnistuu HDMI:n avulla helposti. Äänen saa ulos digitaalisen S/PDIF-liitännän kautta.

Käyttömukavuus on kohdallaan. Näppäimistön tuntuma on hyvä ja asettelu riittävän pöytäkonemainen, tärkeänä yksityiskohtana vasen ctrl-näppäin on oikealla paikallaan vasemmassa nurkassa. Acer Aspire 5920 on pelikäyttöön mainiosti sopiva kannettava, joka ei ominaisuuksiltaan vanhene aivan heti käsiin.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…