Aces Over Europe – Euroopan taivaan alla

Sodan runtelema Eurooppa sai vuosina 1944_1945 niskaansa historian laajimmat ilmapommitukset. Liittoutuneiden ilmaherruuden alla tuhatvuotinen valtakunta muuttui raunioiden valtakunnaksi. Myös ilmasodan historiassa elettiin yhden aikakauden viimeisiä hetkiä.

Dynamix jatkaa historiallisten lentosimujen sarjaa tutuin asein. Red Baronin ja Aces of the Pacificin hyväksi havaittua systeemiä on jalostettu lisäämällä mukaan muutamia uusia ominaisuuksia.

Potkurilla ja suihkulla

Aces Over Europe kattaa yllättävän lyhyen ajan, vain vuodet 1944_1945 alkaen Normandian maihinnoususta ja päättyen Saksan antautumiseen. Yllättävää siksi, että Luftwaffe oli tuona aikana jo kaukana voimiensa päivistä, kalusto ja miehistö hävisivät sekä määrällisesti että laadullisesti liittoutuneille. Vastapainoksi saksalaiset saivat ilmaan aivan sodan lopuilla ensimmäiset suihkukoneet, ME-262-hävittäjäpommittajan ja Arado 234B -pommikoneen. Tasapainon vuoksi peli olisi voinut alkaa huomattavasti aikaisemmista taisteluista.

Pelaaja voi valita lentääkö Yhdysvaltojen, Englannin vai Saksan ilmavoimissa. Eri maiden lentäjien tehtävät painottuvat hieman eri tavalla, jenkkipilotti joutuu saattamaan paljon pommikoneita, britti tekee paljon pommituslentoja sekä rynnäköintiä, ja saksalainen yrittää epätoivoisesti pitää liittoutuneiden koneet poissa taivaalta ja ajaa maajoukot takaisin merelle.

Pommikoneiden jahtaamisen tai puolustamisen lisäksi pääsee antamaan ilmatukea maajoukoille, upottamaan laivoja sekä tuhoamaan siltojen ja rautatieasemien kaltaisia maakohteita. Uutuutena on tankkien, junien ja muiden liikkuvien maakohteiden tuhoamista. Yksittäisinä tehtävinä voi valita myös historiallisia lentoja tai vaikka kokeilla taitojaan tuon ajan ässiä vastaan.

Odotin, että Dynamix olisi vihdoin parantanut kampanjasysteemiä. Turha toivo, koska edelleen kysymys on vain sarjasta tehtäviä, joiden lopputulos ei vaikuta käytännössä mihinkään. Kaikissa muissa uudemmissa lentosimuissa on nykyään dynaaminen kampanjamoodi, jossa tilanteet muuttuvat pelaajan toiminnan vaikutuksesta. Aces Over Europen kampanjat ovat täysin välinpitämättömiä pelaajan menestyksestä ja helposti käy niin, että pelaaja on yhtä välinpitämätön kampanjoiden lopputuloksesta. Ainoa motiivi menestyä ovat mitalit ja sotilasarvo, joiden myötä sentään pääsee johtamaan omaa laivuetta. Tämä tietysti onnistuu joka tapauksessa, jos on sattunut alussa valitsemaan riittävän korkean sotilasarvon. Pelissä ei tunne saavuttavansa mitään kokonaisuuden kannalta olennaista.

Lennettävät koneet ovat Aces of the Pacificin tapaan kevyttä kalustoa eli hävittäjiä tai hävittäjäpommittajia. Toivomuksista huolimatta pommikoneilla ei päästä vieläkään rymistelemään, toivottavasti Dynamix edes tekee lisäosan aiheesta (Bombers Over Europe?). Onneksi sentään eri koneet on saatu varsin hyvin käyttäytymään ominaisuuksiensa mukaan. Mukana on myös pari hieman oudompaa konetta, kuten saksalainen Arado, suihkumoottorinen pommikone joka oli nopeampi kuin yksikään liittoutuneiden hävittäjä.

Vähän uutta, paljon vanhaa

Pelisysteemiä on uudistettu varsin hellällä kädellä. Näkyvin muutos on aikaisemmin vähän nähty tall-res-grafiikkatila, joka tuplaa grafiikan tarkkuuden pystysuunnassa. Ilmeisen näppärä viritys, koska näytön päivitys ei tuntunut sanottavasti hidastuvan tarkentumisen takia ja kuitenkin lentokoneet muuttuvat uudessa tilassa huomattavasti yksityiskohtaisemmiksi. Lentokoneissa on nyt myös kunnon pintakuviointi ja parempi varjostus. Pienenä lisänä osumat omaan koneeseen tuntuvat voimakkaana näytön ravisteluna.

Siipimiehet ja vihollislentäjät ovat nyt huomattavasti älykkäämpiä. Tässä ollaan menty ehkä liiankin pitkälle, koska viholliset ampuvat vasta kun ovat erittäin varmoja osumasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varoittavia valojuovia koneen ympärille ei ilmesty, vaan vihollisen tulituksen huomaa yleensä vasta kun oma kone saa osumia. Onneksi vastapainona jotkut koneet kestävät huomattavan paljon kuritusta ilman että suorituskyky sanottavasti heikkee.

Lentomalli pysyy sarjan akilleen kantapäänä. Lentokoneiden käyttäytymisessä on otettu huomattavasti vapauksia ja muutamia aerodynamiikan perussääntöjä rikotaan railakkaasti. Useimpia pelaajia asia ei välttämättä häiritse ja nytkin pelissä on mahdollisuus hieman säätää realistisuutta. Parannuksena herkkyys joutua syöksykierteeseen vaihtelee eri koneiden välillä.

Aseiden käyttäytyminen on toteutettu tarkasti. Siivissä olevat konekiväärit ampuvat ristiin, niin että ammusten lentoradat kohtaavat vasta tietyllä etäisyydellä. Voi hyvin käydä niin, että liian lähellä edessä oleva viholliskone säästyy osumilta, koska siivistä tulevat luotisarjat viistävät molemmilta puolilta ohi. Koneen nokasta ammuttavilla aseilla tätä ongelmaa ei tietenkään ole, vaan luotisuihkut osuvat paljon keskitetymmin.

Osumien tunnistuksessa on paljon hyvää sekä pieni kömmähdys. Eri kokoiset aseet tekevät eri tavalla tuhoa ja on jopa mahdollista ampua yhdellä laukauksella lentäjä hengiltä. Pommikoneista moottorit voi ampua rikki vaikka yksi kerrallaan. Jostain käsittämättömästä syystä siipiä ei kuitenkaan lasketa osumakohdiksi ollenkaan. Moisesta kömmähdyksestä johtuen osuma-alue etenkin hävittäjissä on niin pieni, että etenkin klassisesti suoraan takaa ammuttaessa on erittäin vaikea ampua osumia.

Kokonaisuus toimii

Useimpien lentosimujen tapaan ääniosasto on jäänyt erittäin vähälle huomiolle. Sääli, koska tehokkaat ja oikealta kuulostavat efektit olisivat kummasti vielä parantaneet tunnelmaa. Mikä olisi parempaa kuin kuunnella aidolta kuulostavaa konetykkien jylinää ja nauttia selkäydintä myöten kun vihollinen jymähtää tulipalloksi?

Aces Over Europe on parempi kuin osiensa summa. Toivottavasti Dynamix jatkaa sarjaa samalla systeemiä tarkentaen ja kehittäen. Graafisesti hienosti toteutetut lentokoneet ja erot niiden käyttäytymisessä vaikuttavat olennaisesti hyvään tuntumaan. Vaikka monta yksittäistä asiaa olisi voinut toteuttaa paremminkin, tärkein asia, ilmataistelut, ovat erittäin nautittavia. Paljon mielenkiintoista historiaa ja kauniita kuvia sisältävä manuaali ansaitsee osaltaan erityiskiitoksen. Vioistaan huolimatta Aces of the Pacific oli paras toisen maailmansodan lentosimu ja tämä on siihen monipuolisempi, hienosäädetty parannus joka jättää hyvän kutinan odottaa seuraavaa osaa.

89