Actua Golf 3 (PSone) – Nojatuoligolfia

Actua-sarjan urheilupelit saavat jatkoa Actua Golfin kolmannella osalla. Golf sopii tv-ruudulle paremmin kuin PC:n monitoriin, koska kentästä saa paljon paremman kuvan suurempana. Tunnelma on leppoisa ja kiireetön _ mikäpä sen hauskempaa nojatuoliurheilijalle.

Pelaaminen on suoraviivaista ja helppoa. Napin painalluksella saa näkyviin tähtäysnuolen, jolla voi määritellä pallon halutun laskeutumispaikan. Swingimittari näyttää, mihin asti voimapalkin olisi noustava, ja sitten vain lyömään. Käytössä on perinteinen kolmen klikkauksen swingi, jonka hienosäätö vaatiin tosin harjoittelua. Jos lyönti ei osu täsmälleen kohdalleen (miten käy aika helposti), pallo tussahtaa eteenpäin pari hassua metriä tai kaartaa pusikkoon. Tarkat ja nopeat sormet ovat valttia ja melko nopeasti pelistä saakin otteen.

Latteaa mutta ystävällistä

Alkuvalikossa on tarjolla muutama erilainen pelimuoto sekä useita eri kenttiä eri puolilta maailmaa. Valita voi myös pikagolfin, jossa pelaaja pelaa satunnaisen reiän satunnaista tietokonevastustajaa vastaan. Alkuvalikosta voi myös säätää muun muassa säätilan, kentän kosteuden ja muut ympäristöolot itselleen sopiviksi, sekä valita pelaajan kansallisuuden pitkästä maalistasta.

3D-maailma toimii erinomaisesti ja kamera-ajot kieputtavat maisemaa ja kuvakulmia ihailtavan vauhdikkaasti. Erityisen tehokas on pelaajaa vastassa oleva kamera, jota kohti pallo lentää suoraan. Peli lataa päivittyvät ruudut säntillisesti ja ripeästi eikä rompun raksutusta tarvitse kauan kuunnella.

Actua Golf 3 ei täytä täysin vaativan virtuaaligolfaajan vaatimuksia. Koko maisemaa ja kenttää kuvaa jonkinlainen latteus ja värittömyys: ruoho on harmahtavan vihreää ja muutenkin pinnat ovat palikkamaisia, mikä häiritsee silmää varsinkin vesistöissä. Itse pelaaja on aika kammottavan näköinen vektorihirvitys, jolla on litistynyt takaraivo eikä mitään persoonallisuutta ulkonäössään. Eipä tosin valittavana olekaan kuin kaksi erirotuista pelaajaa ja pieni valikoima asukokonaisuuksia ja lakkeja. Naispelaajia nyt ei kannata mainitakaan. Taustalla tuntuu joka kentässä kummittelevan sama ianikuinen vuoristomaisema, joka ei oikein istu maantieteeseen.

Ne pienet yksityiskohdat

Vaikka Actua Golf 3 onkin toteutettu teknisesti toimivaksi jossakin määrin esteettisyyden kustannuksellakin, pelissä on paljon sellaisia pieniä jippoja, jotka tuovat uudenlaista realismia pelaamiseen. Pelaajahahmon elehtimiseen esimerkiksi vaikuttaa hänen suorituksensa pelatulla reiällä _ jos tulos on kelvollinen, pelaaja tuulettaa vapaasti, kun taas pelin mentyä huonommin pelaaja poistuu viheriöltä pää painuksissa ja viuhtoo kenties kiukuissaan mailallaankin. Jokaisella tiiauspaikalla puolestaan pelaajahahmo liikehtii kuin tunnustellakseen fiilistään, mittailee vastassa olevaa maastoa käyttäen mailanvartta apunaan ja asettuu lyömään avauslyöntiä.

Taustamaisema on sitä tavanomaista liikkumatonta tunnelmanluojaa ilman erityistä elämää ja liikettä, mutta positiivisena yllätyksenä voi havaita pilvien liikkuvan hitaasti taivaanrannassa ja myös heijastuvan vedenpinnasta kameran seuratessa palloa. Pelinkentän erilaiset pinnat käyttäytyvät luonteensa mukaisesti eri tavoin, kun pallo osuu niihin _ ja myös niistä kuuluva ääni on erilainen. Korkeaan karheikkoon pallo tupsahtaa pehmeästi rapsahtaen ja kävelytiestä kuuluu kova kopsahdus ja pallo kimmahtaa siitä nopeasti eteenpäin.

Peliä höystäväksi voisi kaiketi luonnehtia myös selostusta, mutta tässä tapauksessa se aiheuttaa lähinnä suurta ärtymystä. Selostajien motiivi tuntuu olevan pelaajan mollaaminen joka käänteessä ja sarkastiset huomautukset alkavat ärsyttää suunnattomasti viimeistään siinä vaiheessa, kun pallo takertuu kolmannen kerran hiekkabunkkeriin. Tietokonevastustajat tietenkin pelaavat käsittämättömän hyvin ja saavat kehuja ja ylistystä, kun pelaajalla itsellään on sellainen olo, että olisi kannattanut jäädä kotiin. Taitavatpa selostajat sitä ehdottaakin.

Kokonaisuutena Actua Golf 3 on keskitason golfpeli. Se on teknisesti toimiva ja helppo oppia, mutta jotain silmänruokaa siltä odottaisi enemmänkin. Jaksanee kuitenkin viihdyttää paremman puutteessa.

75