Actua Soccer – Virtuaalinen maalijuhla

Odoteltu jalkapallouutuus Actua Soccer tuo vihdoin myös Suomen maajoukkueen pelattavaksi PC:llä. Niin kuin myös Norsunluurannikon, jonka futismenestys on samaa luokkaa kuin meidän.

Actua Soccer on odoteltu ja kohuttu peli jalkapallohullujen keskuudessa. Syynä on ennen kaikkea sen lupailema virtuaalinen toteutus, jonka pitäisi merkitä televisiomaisia vapaasti valittavia kuvakulmia, puhumattakaan huippurealistisista toimintavaihtoehdoista, joiden pitäisi lyödä laudalta kaikki aiemmat jalkapallot. Gremlin siis lupaili jalkapallopelien NHL 96:tta, joten odotukset eivät olleet aivan pienet.

Pallo on pyöreä

Ennen ottelun alkua valittavia peliin vaikuttavia tekijöitä Actua Soccerissa on suunnilleen saman verran kuin muissakin jalkapallopeleissä _ tuulen voimakkuutta voi säätää, paitsiosäännön kytkeä päälle tai pois, valita haluamansa tuomarin (ei tosin onnistu kuin ystävyysotteluissa) ja säätää detaljitasot haluamikseen. Hirmuista konetehoa yksityiskohdat eivät alhaisemmalla resoluutiolla vaadi _ testikokoonpanolla peli pyöri VGA-tilassa aivan siedettävästi täysillä detaljeilla. SVGA-tilaa ei näytönohjaimeni suostunut käyttämään.

Vähiten pelin nopeuteen vaikuttaa pelaajien yksityiskohtien säätäminen: tarkemmassa tilassa jopa pelaajien numerot erottuvat paitojen selästä. Tästä voi käytännössä olla hyötyäkin, sillä numeroiden ansiosta pelaaja voi ainakin periaatteessa erottaa vaikkapa syöttötilanteessa sinänsä samannäköisistä pelaajista säälistä kentälle päässeen tunarin ja joukkueen maalitykin.

Telkkarista katsottua

Ottelun alkaessa pelaaja pääsee ihastelemaan pelin paljon puhuttua televisiomaista toteutusta. Kamera seuraa palloa kuvakulma vaihdellessa _ keskikentällä peliä tarkastellaan yläviistosta, maalia lähestyttäessä pelaajan takaa, ja maalipotkussa maalin takaa yläviistosta. Erikoistilanteissa käytetään omia kuvakulmiaan.

Pelaaja voi myös itse valita haluamansa kuvakulman, jota käytetään ottelun alusta loppuun _ valinnanvaraa on pelaajan omasta näkökulmasta lintuperspektiiviin. Käytännössä ainoat järkevät kuvakulmat ovat kuitenkin stadionin piippuhyllyltä kuvattu näkymä, jossa näkyy kerralla lähes koko kenttä, sekä perinteinen joskin mielikuvitukseton isometrinen kuvakulma. Lintuperspektiivi on pilattu viemällä kamera liian lähelle palloa, jolloin kentästä näkyy kerralla vain postimerkin kokoinen alue. Muut kuvakulmat ovat lähinnä näyttävää kikkailua, joiden pelillinen arvo on lähes nolla. Oletusarvona oleva vaihteleva kuvakulma on kuitenkin aivan toimiva, tosin välillä kamera seuraa palloa aavistuksen verran liian hitaasti.

Äänipuoli on asiansa ajava efektien osalta, musiikkina menuissa soi teknopopjynkytys, joka on kyllä teknisesti hyvin toteutettu, mutta jonka tasosta voidaan olla montaa mieltä. Minä kytkin sen pois parin minuutin jälkeen.

Virtuaalilitmanen

Pelitempo on Actua Soccerissa kohdallaan. Pelaajat eivät laahusta pitkin kenttää, mutta peli ei myöskään ole äänennopeuden ylittävää kiitämistä kentän päästä toiseen, vaan pelaaja ehtii miettiä seuraavaa liikettään.

Useimmissa jalkapallopeleissä minua on ärsyttänyt liiallinen kaoottisuus, eli peli on liian usein pelkkiä huimia yksilösuorituksia joukkuepelin jäädessä lapsipuolen asemaan. Oman aikansa suursuosikit Kick Offit sortuivat juuri tähän. Actua Soccerissa voidaan viimein puhua joukkuepelistä, eli pallon siirtely tapahtuu nimenomaan syöttelyllä eikä akrobaattisilla yhden miehen pujotteluilla läpi kentän. Muutenkin pelaajille on annettu tavallista enemmän vaihtoehtoja pallon käsittelyyn _ pelkän syötön ja laukauksen lisäksi virtuaalilitmaset osaavat muun muassa valesyötön, erilaisia hämäyksiä ja erityyppisiä laukauksia maanuoliaisista roikkuihin. Suuntausta voi hioa lisäämällä kierrettä.

NHL 96:n tapaan eniten ongelmia aiheuttaa ilotikkujen rajoittuneisuus, eli jotkut toiminnot ovat melkoisen opettelun takana. Loukkaantumisia jäin hieman kaipaamaan, niitä ei peliin ole saatu mahdutettua.

Realismi on hiottu äärimmilleen. Harvoihin valituksen aiheisiin lukeutuu maalivahtipeli: veskarit sylkevät pallon turhan usein takaisin kentälle, eivätkä muutenkaan liiemmin loista taidoillaan. Mitään sensisoccermaista idioottivarmaa maalintekokikkaa ei kuitenkaan ole tullut vastaan. Kulmapotkuja peli ei tunnu helpolla viheltävän, sillä ohi mennyttä laukausta seuraa lähes aina maalipotku, vaikka kuti näyttääkin osuvan maalivahdin käteen. Realismia lisää entisestään kahdeksanmegaisissa koneissa aktiivinen otteluselostus, jossa selostaja kommentoi pelitapahtumia, ja jopa mainitsee pelaajia nimeltä.

Liiga on aina liigaa

Yksittäisten ottelujen lisäksi Actual Soccerissa ovat mukana pakolliset liiga- ja cuptoiminnot. Ne ovat kuitenkin pelin heikoin lenkki, sillä ne eivät ole kovin joustavia. Liigoja on vain yksi, jossa 44 maajoukkuetta, Suomi mukaanlukien, ottavat yhteen. Liigan kokoa ei voi rajoittaa, mistä johtuen kaudet tuppaavat olemaan turhan pitkiä. Cupeissa osanottajamäärä on sentään valittavissa neljästä kolmeenkymmeneenkahteen joukkueeseen.

Suurin moka löytyy turnausten monen pelaajan valinnoista, sillä ihmispelaajia voi olla mukana vain niin monta kuin on kontrollivälineitä, eli korkeintaan neljä: kaksi joystickia ja kaksi näppäinohjausta. Neljästä ohjaimesta voi olla hyötyä, jos useampi pelaaja haluaa ottaa osaa samaan otteluun, mutta miksi ihmeessä kaikkia kahden pelaajan pelejä ei voisi pelata joystickeilla, ja valita vaikka kaikkia joukkueita ihmiskontrolliin? No, onhan turnauskirjanpitoa ennenkin tehty kynällä ja paperilla, mutta silti näin typerä puute jäi häiritsemään.

Pelin tarjoamista maajoukkueissa pelaavat oikeat pelaajat Romarioineen ja Litmasineen, ja heillä on kaikilla kahdeksan taitoihin vaikuttavaa ominaisuutta. Hieman hassua on se, ettei pelaajien pelipaikkoja ole määritelty, vaan vaikkapa maaliin voi sijoittaa kenet tahansa, jos vain taidot tuntuvat sopivilta.

Pelin tuomareilla on kaksi ominaisuutta, näkö ja kurinpito. Sokea tuomari ei helpolla vihellä peliä poikki, löyhä taas ei vaivaudu kaivamaan korttia esille. Tuomarit ovat eri maista, eikä ottelutuomari voi turnauksissa olla kummastakaan ottelevasta maasta. Mukana on myös Koho-niminen suomalaistuomari.

Uusi mestari

Kaiken kaikkiaan Actua Soccer täytti odotukset erittäin hyvin. Peli on realistisin markkinoilla oleva, eikä vaadi konetehoakaan aivan samassa määrin kuin jääkiekkoileva serkkunsa NHL 96. Niin hyvä Actua Soccer ei ole, etteikö paranneltavaa vielä löytyisi, mutta kömmähdykset löytyvät onneksi enimmäkseen toisarvoisista asioista.

Actua Soccer on nautittavaa tietokonejalkapalloilua, ja taatusti lähempänä televisioitua futisottelua kuin mikään aikaisempi tietokonepeli. Nuo pari pikkumokaa kun vielä saadaan korjattua nousee arvosana taatusti muutamalla pisteellä.

90