Aggressive Inline (PS2, Xbox) – Kikka kakkonen

Z-Axis paikkaa BMX XXX:n ryvettämää mainettaan jämäkällä extreme-rullaluistelupelillä, sillä Aggressive Inlinen lennokkaiden luistelijoiden rinnalla tutisevat jopa Tony Hawkin puntit.

Joka juipin komerosta löytyvät rullaluistimet eivät ole lähimainkaan niin viileitä kapineita kuin skeitti-, snoukka- ja surffilaudat. Inline-luistelua kuvaavalla temppupelillä ei ole tunnetun nimen takaamaa automaattista markkinarakoa, mutta toisaalta videopelinä tuore rullaluistelu erottuu skeitti- ja snoukkamassasta edukseen.

Aggressive Inlinen luistelijakaarti kattaa suurimman osan lajin tuntemattomista suuruuksista. Valitettavasti omia heppuja ei saa tehdä, mutta luistelijoiden ominaisuudet paranevat käytön myötä. Mitä enemmän loikit, sitä nopeammin hyppykyvyt kasvavat. Porukan nimekkäin sälli lienee amerikkalainen inline-veteraani Chris Edwards. Pippaloiden naispuoliset osanottajat ovat keksittyjä povipommeja ja Z-Axisin tyylille uskollisesti koko sakki jättää rintsikat kotiin.

Onneksi seksismi on ainoa tökeröstä tissipyöräilystä tuttu jippo. Törmäysfysiikka mallinnetaan miellyttävän sujuvasti: kolahduksen jälkeen luistelija liukuu kiltisti esteen suuntaisesti ja ärsyttävästä kimpoilusta ei ole tietoakaan. Painovoiman rajoihin suhtaudutaan terveellä halveksunnalla, joten loikat ovat pitkiä ja korkeita. Luistelija reagoi komentoihin ripeästi ja temput irtoavat vaivatta Tony Hawkista ja kumppaneista tutuilla namiskoilla.

Rullaluistelijat tekevät monipuolisempia temppuja kuin lautailijat ja pyöräilijät, sillä hurjatkaan väkkärät eivät irrota jalkoihin nyöritettyjä luistimia. Erilaiset otteilla höystetyt hypyt, kulmia ja kaiteita hyödyntävät grindit ja staattiset poseerausstandit ovat välineistä juontuvia vivahde-eroja lukuun ottamatta melko samanlaisia jokaisessa extreme-lajissa. Rullaluistelijoiden spesiaaleja ovat voimistelutyyppiset voltit, joita tehdään lähinnä matalien aitojen ja lyhtypylväiden tuntumassa.

Temppuanimaatiot rullaavat sujuvan sulavasti. Aggressive Inlinen bravuurinumeroita ovat komeista kamerakulmista panoroidut ja rempseästi liioitellut quarterpipe-ramppiloikat. Muusta hötkymisestä esiin nousevat etenkin pitkien grind-liukujen hauskan näköiset tasapainoilut ja käsivaravoltit.

Huvia puistossa

Laajojen ja kiinnostavien kenttien tutkiminen muodostaa merkittävän osan Aggressive Inlinen viehätysvoimasta. Touhun ikimuistoisiin huippukohtiin kuuluvat Boardwalk-huvipuiston mahanpohjasta sieppaava vuoristorata ja jykevä maailmanpyörä. Hauskoja rullailupaikkoja ovat myös ränsistyneen lentokentän tyylikkäästi kiiltävät vetiset kiitoradat ja museon vahatut marmorilattiat. Kenttäsuunnittelun puolesta ovelat, mutta pääosin visuaalisesti kuivakkaan harmaat tehdas- ja kaupunkikentät viimeistelevät seitsemän areenan ryhmän. Kenttäeditorissa saa väsätä mielin määrin pieniä temppupuistoja, jos valmiit kentät tympivät.

Meiningin tehtävärakenne kelpaa esimerkiksi muillekin. Jokaiseen areenaan liittyy keskimäärin pari tusinaa lyhyttä keikkaa, joista irtoaa vaikeudesta riippuen yhdestä kolmeen pistettä. Seuraavan kentän avaamiseen riittää kahdeksan pojoa. Pistemetsästyksen ja poskettomien temppuvalokuvien ohella tehtävärepertuaari kattaa kaikenlaista pientä jäynää, kuten patsaiden kaatamista ja mammutin sulattamista.

Kentällä saa kruisata käytännössä niin pitkään kuin haluaa ja suurinta osaa tehtävistä voi yrittää vapaasti ilman stressaavia aikarajoja. Rani loppuu, kun luistelijan mehumittari tipahtaa nollaan. Onnistuneet kikat nostavat mehupintaa, joten keikka loppuu vain silloin kun pelaaja haluaa lopettaa. Letkeää fiilistä ylläpidetään muun muassa Rage Agaist the Machinen ja Ozzy Osbournen lennokkailla biiseillä.

Ahdasta jaetun ruudun kaksinpeliä vaivaavat sakea sumu ja ryytyminen. Pelimuotojen säännöt kiertelevät erilaisten piste-ennätys- ja aarteenmetsästysvariaatioiden ympärillä. Eniten hupia irtoaa black jackin sääntöjä noudattavasta korttien keräilystä.

Loistava Aggressive Inline haastaa lajityyppiä hallitsevan Tony Hawk's Pro Skaterin jokaisella osa-alueella. Mukavan mutkaton tehtävärakenne on skeittausesikuvaa miellyttävämpi ja meiningin yleinen ote kallistuu hauskanpidon suuntaan kuivakkaan inhorealismin kustannuksella.

Aggressiivisessa luistelussa ei ole kitinän arvoisia puutteita. Z-Axisin rullailu kerää tyynesti kikkailupelien hyvät ideat samaan pakettiin, mutta ei mullista tai edes vatkaa genreä millään saralla. Aggressive Inline on joka tapauksessa pakkohankinta temppupelifanille.

86