Alan Wake: The Signal (Xbox 360) – Yksin pimeässä

Alan Wake jatkaa harhailua mielensä syövereissä.

Pimeyden voimia vastaan taistelevan Alan Waken tarina jatkuu ensimmäisessä nettilisässä, joka on pelin uutena ostaneille ilmainen. Signaali alkaa pääjuonen päätöksen jälkeen, joten peruspeli kannattaa kahlata ensin läpi.

Signaalin tyyli on aikaisempia episodeja unimaisempi ja surrealistisempi, mistä on sekä iloa että haittaa. Hyvänä puolena tunnelma on välillä hienon vainoharhainen, huonona puolena peli samalla menettää osan siitä tietystä fiiliksestä, joka tekee Alan Wakesta Alan Waken.

Erilaiseen tunnelmaan vaikuttaa ehkä eniten se, että sankari ei enää törmää aikaisemmin kirjoittamiinsa sivuihin. Vaikka sivujen kirjoituksen taso on mitä on, ne ovat olennainen osa Alan Wake -kokemusta. Pätkät on Signaalissa korvattu kummittelevilla televisioilla, joissa Alan näkee itsensä höpöttämässä jotain sekopäistä. Idea on sinänsä toimiva, mutta vaikutus ei ole yhtä tehokas kuin irtonaisilla kirjan sivuilla. Kohdat on myös sijoitettu turhan lähelle niitä paikkoja, joita puheet kuvaavat. Niinpä tulevaisuutta ei tarvitse jännittää edes yhtä kauan kuin alkuperäisessä pelissä, vaan luvattu pahis syöksyy nurkan takaa yleensä välittömästi.

Signaali kierrättää jo nähtyjä paikkoja, mikä on hiukan halvan oloista. Samalla menneisyyden tapahtumien rinnalla eläminen on tavallaan jännittävää, joten aivan metsään ei ole menty. Se sen sijaan häiritsee, että suurin osa kestosta kuluu entistä vaikeampaan taisteluun. Haastetta on turhaan nostettu keinotekoisesti niin, että sankari joutuu pakoilemaan vihollisia ahtaissa sisätiloissa. Lisäksi pimeyden kätyreitä ilmestyy välillä tyhjästä Alanin selän taakse kuin Doom 3:ssa konsanaan.

Turhasta taistelupainotteisuudesta huolimatta Signaali hurahtaa läpi kohtalaisen kivuttomasti. Kestolla ei juhlita, sillä hyvin valittu päätösbiisi kaikuu ilmoille reilusti alle kahdessa tunnissa. Suurin ongelma Signaalissa on sen päämäärättömyys, sillä pätkä ei oikein ala mistään eikä lopu mihinkään. Tämä johtuu siitä, että yhden episodin pituinen tarina on pätkitty kahteen osaan. Jälkimmäinen kaikille maksullinen osa The Writer on luvassa joskus myöhemmin.

78