Alpine Racer 3 (PS2)

Alpine Racer 3 on rehellisen arcademaista syöksylaskua, jonka vauhdin hurma karistaa kyydistä realismin. Jyrkät ja tiukkojen mutkien täyttämät radat painetaan läpi ainoana tavoitteena ylittää maaliviiva ensimmäisenä.

Tempuilla ei ole kovin suurta roolia, mikä on selvä puute, sillä yliluonnolliset loikat sopisivat pelin henkeen kuin nakutettu. Temput tehdään pelaajan puolesta automaattisesti ja niiden näyttävyys riippuu nopeudesta, jolla laskija kurvaa hyppyrinnokalle.

Pelivaihtoehtoina ovat pujottelu, kelloa vastaan kilpaileminen, kisailu kolmen tekoälyn ohjaaman laskijan kanssa, jaetun ruudun kaksinpeli ja uramoodi. Valittavana on seitsemän mielikuvitushahmoa, joiden joukossa on pakollinen vähissä vaatteissa kekkaloiva povipommi.

Laskijoiden erot huomaa lähinnä vauhdissa ja kääntymisessä. Koska tiukat mutkat ovat kaikissa radoissa pääosassa, hyvät kääntyjät ovat vahvemmilla kuin nopeat laskijat, jotka ovat jatkuvasti turvallaan reunuksiin törmäillessään. Sukset ja lumilauta eroavat toisistaan samalla tavalla: sukset ovat nopeammat, mutta lumilauta on tiukoissa kurveissa ketterämpi.

Alussa laskettavana on vain kolme rinnettä, mutta ratoja aukeaa uramoodissa menestymällä lisää. Lumivyöryt ja vastaantulevat junat värittävät muutoin hieman tylsänpulleita rinteitä, mutta muutamia oikoreittejä lukuun ottamatta kaikki on nopeasti nähty. Jos peli ratsastaa rempseällä arcade-meiningillä, miksei sitä ole hyödynnetty reilusti myös ratasuunnittelussa?

Uramoodissa pelaaja kohtaa pelin jokaisen hahmon, ja pääsee nämä voitettuaan kokeilemaan futuristista, turbobuustien ja lasereiden täyttämää rataa, jollaisia toivoisi löytyvän useampiakin. Voitosta, ajasta ja tempuista saa riihikuivaa rahaa, jolla voi ostaa parempia välineitä.

Uramoodin ongelmana on tallennuksen puute: tallentaa saa vasta sitten, kun takataskussa oleva pätäkkä ei enää hävityn kisan jälkeen riitä uusintamatsiin. Ostetut laudat ja sukset saa pitää, mutta jo kertaalleen kovalla vaivalla voitetut vastustajat pitää kohdata uudelleen. Alpine Raceria pelatessa tunneskaala huiteleekin vinhasti kahden ääripään välillä mielialan ollessa voittopuolisesti katkeran ärsyyntynyt.

Alpine Racer 3 ei pyri olemaan muuta kuin tiukkaakin tiukempi arcade-rytistely, mutta jostakin syystä pelin arcademaisuutta ei ole viety alkua pidemmälle. Näyttävien hyppyjen ja ilma-akrobatian sävyttämä yltiöpäinen syöksylasku antaisi siihen erinomaiset puitteet. Nyt suuhun jää vain kertakäyttöisyyden kitkerä maku.

61