Altered Beast (PS2) – Geeniterapiaa

Jos pieni arpi naamassa on coolia, kookas naarmu lienee huippuviileää. Valtava viilto lihaksikkaassa rintakehässä on geenikyborgi Altered Beastin vaatimattomin paljastus.

Vanhan kolikkopelin maineella ratsastaminen on varma tapa herättää naavapartojen ja retrofanien mielenkiinto. Segan hirviölaumoilla ja väkivallalla mässäilevä mätkintäseikkailu Altered Beast oli hitti 80-luvun lopun kolikkokoneissa. Muodikkaaksi toimintaseikkailuksi muovattu PS2-painos tuuppaa ruudulle leegioittain hirviöitä ja verisiä käsirysyjä, joten perinteinen nimi on ansaittu.

Huonomuistinen kyborgi Altered Beast on armeijan salaisen geeniprojektin tulos. Sama tutkimuskeskus kehittää geenejä rukkaavan sumuaseen, joka muuttaa elävät ja kuolleet olennot nopeasti vaarallisiksi hirviöiksi. Laitoksella tapahtuu sabotaasi, ja mutaatioille immuuni geenikyborgi lähetetään tutkimaan sumun kierouttamaa laaksoa. Ihmisten ällöttävät irvikuvat ja muut kummajaiset pidetään aisoissa karvaisin käsin: kyborgisoltun hallitut ja muinaisten mytologioiden hämäristä nostetut petomuodot repivät vastarinnan rivakasti palasiksi.

Altered Beastin toiminta koostuu käsirysyistä erilaisten vihollislaumojen keskellä. Keskusalueen yhdistämät mättökentät ovat teiden, polkujen, vaihtelevan muotoisten ja toisinaan laajojen taisteluareenojen muodostamia putkia. Etenemistä rajoitetaan heikosti perustelluilla voimakentillä. Kun hirviöt ovat poikki ja pinossa, seuraavalle alueelle johtava voimakenttä aukeaa. Juonen kannalta tärkeät pulmat ovat tekstivihjeillä alleviivattuja, joten niiden pohtimiseen kuluu kolmesta viiteen sekuntia.

Suoraviivaista perusrakennetta murretaan näppärästi Castlevania-sarjasta tutuilla kikoilla. Kiinnostavia sivupolkuja tupsahtaa esiin jatkuvasti, mutta geenikummajaisen kyvyt eivät heti riitä jokaisen reitin tonkimiseen. Tunnelin suulla lojuu valtava kivi tai uudelle alueelle johtava kieleke on liian korkealla. Toisin kuin Castlevaniassa, kaikki myöhemmin avautuvat väylät ovat lyhyitä ja ne johtavat pikkubonusten luokse.

Tallennuspisteiden sijoittelu korpeaa jatkuvasti. Jos tilanne näyttää heikolta, energiat maksimoivalle tallennuspaikalle palaaminen on ainoa järkevä vaihtoehto. Lähin paikka tallennukselle saattaa olla edellisessä kentässä, joten turha ravaaminen ja lataustauot käyvät tutuiksi. Kun tallennuspisteelle palaaminen kerran sallitaan, niitä pitäisi olla enemmän ja vähintään joka kentän alussa.

Monsterit oy

Ilman paitaa pullisteleva muskelisankari muuttuu alkuperäisen Altered Beastin malliin tiukan paikan tullen järkälemäiseksi pedoksi. Ihmissuden, jetin, aarnikotkan ja kumppanien käyttäminen on selvästi tehokkaampaa kuin paljain nyrkein hakkaaminen. Vaikka otukset osaavat runsaasti hyökkäysyhdistelmiä, leijonanosa hitaista vastustajista kaatuu päättömällä ja päätä puuduttavalla rämpytyksellä.

Tusinamutantit silpoutuvat sujuvasti millä tahansa geenipedolla, mutta pomomatseissa väärä valinta on kohtalokasta. Ihmissusi on vikkelä, jeti hidas ja hirmuisen voimakas, aarnikotka lentää ja sitä rataa. Kyborgikehon kuvottavat pikamutaatiot näytetään joka kerta lyhyellä videopätkällä. Polygonimallin muovaaminen olisi ärsyttäväksi äityvää videota tyylikkäämpi ja saumattomampi ratkaisu.

Petojen mellestäminen kuluttaa vihertävää geenienergiaa. Lisäpuhtia napataan mutanttihirviöiltä, joten otusten käyttö kannattaa rajata taisteluihin ja rivakoihin reitinavausrykäisyihin. Jos energia loppuu, petomuodon ylläpito verottaa iskujen sietokykyä. Jatkuvasti laskeva energiataso pakottaa kyborgin miellyttävän aggressiivisiin ratkaisuihin: mikäli haluat elää, tapa niin paljon kuin ehdit.

Paikoitellen valtavia vihollislaumoja vastaan käytävät nujakat kärsivät laiskasti zoomaavasta kameramiehestä. Käsivaraisen kameran takia vastustajat rellestävät liian usein kuolleissa kulmissa. Keskitysnappia pitää näpsyttää rasittavasti joka käänteessä tai tilanteen kehittyminen jää arvailujen varaan. Suosiolla kauemmas siirtyvä tai ahtaissa tiloissa joustavasti seuraava taistelulinssi poistaisi ongelman. Onneksi useimmissa pomomatseissa kamera keskitetään automaattisesti isoon pahikseen.

Altered Beast pitää tylsää sekundajuonta lukuun ottamatta esikuvansa mainetta yllä. Se ei kuitenkaan riitä, sillä melkein joka asiasta löytyy jotain niuhotettavaa. Jälleen kerran yksi huti ennen muinoin suhteellisen luotettavan Segan tuotantokoneistolta.

74