Alussa oli sana

Jos haluat elokuvaohjaajaksi, edessäsi on pitkä tie joko koulutuksen tai itseoppimisen kautta. Näyttelemisestä voidaan sanoa aivan samaa. Jos haluat käsikirjoittajaksi, tarvitset vain tietokoneen, tekstinkäsittelyohjelman ja kirjoittimen. Ainakin periaatteessa.

Jos haluat saada käsikirjoituksesi valmiiksi elokuvaksi saakka, käytännössä tarvitset myös suhteita, tietoa elokuva-alasta, hyvää tuuria ja Yhdysvalloissa ehdottomasti myös agentin. Amatöörikirjoittajien räpellyksiä studiot eivät yleensä edes lue. Ottaen huomioon, että jokainen aikuinen osaa kirjoittaa, tietokoneet ovat kohtuuhintaisia ja kaikenmaailman taivaanrannanmaalareita on maailmassa riittämiin, tieto siitä, että 1#2 prosentista käsikirjoituksista syntyy jossakin vaiheessa valmis elokuva, kuulostaa oikeastaan aika paljolta.

Jos haluat käsikirjoittajaksi Yhdysvalloissa, juuri nyt on oikea aika. Ala on muuttumassa. Vanhat konkarit ovat saaneet seurakseen tuloksia tehneitä tulokkaita. Kynäilykyvyistä myös maksetaan mukavasti: Hollywoodin käsikirjoittajien kerma kuittaa 2 miljoonaa taalaa kässäristä. Nimikirjoittajat ovat jatkuvasti täystyöllistettyjä, sillä alan taitureista on suoranaista pulaa.

Jos kykysi tai kärsivällisyytesi eivät riitä kokonaisen käsikirjoituksen tekemiseen, voit keskittyä muiden tekstien tiettyjen osa-alueiden parantamiseen. Käsikirjoitustohtori voi saada tehtäväkseen vaikkapa naishahmojen syventämisen, dialogin katu-uskottavuuden parantamisen tai huumorin lisäämisen. Käsikirjoitustohtorina et luultavasti saa nimeäsi lainkaan elokuvan alku- tai lopputeksteihin, mutta 250 000 dollaria viikossa lohduttanee kummasti turhamaisuuttasi.

Kuumat kynäilijät

Elokuvalehti Premiere kirjoitti muutama numero sitten Hollywoodin käsikirjoittajakermasta. Seuraavien listojen nimet on poimittu Premieren jutusta.

1. Steven Zailliania on juuri nyt alan kuumin nimi. Häntä pidetään äärimmäisen älykkäänä ja kyvykkäänä käsikirjoittajana, joka kääntää minkä kirjan tahansa toimivaksi elokuvaksi. Mies hyppii tyylilajista toiseen luontevasti. Hänen suurimpia saavutuksiaan ovat Spielbergin Schindlerin lista, Gangs of New York ja Mission: Impossible. Seuraavaksi mies kirjoittaa Tony Scottille toimintajännärin Pancho Villa.

2. Scott Frank on kova jätkä, ainakin teksteistään päätellen. Kun Spielbergin ja kumppaneiden Dreamworks Studion elokuvat tarvitsevat tekstiviilausta, he soittavat Scott Frankille. Yleisö arvostaa tyylikkäitä ja hauskoja Elmore Leonard -käännöksiä (Get Shorty # hyvä pätkä, Out of Sight). Spielbergin Minority Reportissa oli myös samaa henkeä. Seuraavaksi vuorossa ovat koko perheen elokuva Charlie and the Chocolate Factory ja Harrison Ford -jännäri A Walk Among the Tombstones.

3. David Koepp tyhjensi pajatson Spider-Manilla. Myös kaksi ensimmäistä Jurassic Parkia olivat valtavia hittejä. Koeppilla on kaupallista silmää, mitä Hollywood aina arvostaa. Viime aikoina Koepp on ollut tohtoroimassa Spider-Manin jatko-osaa. Seuraavaksi hän käsikirjoittaa Stephen King -filmatisoinnin Two Past Midnight.

4. Eric Rothin kykyjä arvostetaan muun muassa Forrest Gumpin vuoksi. Myös Hevoskuiskaaja oli hitti. Mies ei kuitenkaan ole kovin tuottelias ja uralta löytyy myös kalliita floppeja, kuten Kevin Costnerin Postman. Rothin tekstejä on useampikin tuotannossa. Mielenkiintoisimmalta kuulostaa CIA-draama The Good Shepard, jossa Robert De Niro ohjaa Leonardo DiCapriota.

5. Steve Klovesia eivät kiinnosta megasuositut spektaakkelit, hän keskittyy persoonallisiin ja sympaattisiin ihmisiin. Miehen tyylistä ehkä paras esimerkki on Curtis Hansonin ohjaama Wonder Boys, aliarvostettu pieni mestariteos. Juuri nyt Kloves on Harry Potter -sarjan luottokirjoittaja. Potter työllistää miestä ainakin vuoteen 2005, sarjan neljänteen elokuvaan saakka.

Seuraava sukupolvi

1. Charlie Kaufman on omituisen miehen maineessa. Hän on myös uusista käsikirjoittajista kuumin. Being John Malkovich ja Adaptation eivät ole aivan keskiverto-Hollywoodia ja hyvä niin. Seuraavaksi vuorossa on Jim Carreyn tähdittämä draamakomedia Eternal Sunshine of the Spotless Mind, josta odotetaan kovaa hittiä.

2. John August on Columbia-studion luottomies. Hän on kirjoittanut muun muassa kummatkin Charlien enkelit. Juuri nyt Augustilla on monta rautaa tulessa: Barbarellan uusintafilmatisointi, Tim Burtonin draama Big Fish ja Wes Cravenin kauhuelokuva Alice. Jälkimmäinen perustuu samannimiseen PC-peliin.

3. John Logan liikkuu mielellään historiassa kuten Gladiator osoitti. Toisaalta myös uusin, lieväksi pettymykseksi osoittautunut Star Trek Nemesis oli miehen tuotoksia. Tom Cruise kuvaa parhaillaan Loganin tekstiä The Last Samurai.

4. David Selfin läpimurroksi muodostui Sam Mendesin tyylikäs ja tehokas gangsteridraama Road to Perdition. Työlistalla juuri nyt ovat Michael Mannin historiallinen eepos Gates of Fire, Marvelin sarjakuvaan perustuva Sub-Mariner ja ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva lentoseikkailu The Wings.

5. Kenneth Lonergan aloitti uransa näytelmäkirjailijana. Valkokankaalle hän on tehnyt muun muassa komediat Analyze This ja Analyze That. Hän oli myös tohtoroimassa Gangs of New Yorkia. Tietokoneen kiintolevyltä pitäisi juuri löytyä ainakin minun kovasti odottamani klassikkofilmatisointi The Once and Future King sekä Time and Again Robert Redfordille.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…