Andretti Racing – Veljekset kuin ilvekset

Koko Andrettin uljas veljessarja on mukana Electronic Artsin uutukaisessa, PlayStationilla kehuja niittäneessä Andretti Racingissä.

Andretti Racing on periaatteessa maukas paketti. Se tarjoaa sekä vakioautokaahausta (stock car) että indyautoilua ympäri maailmaa kaikkiaan kuudellatoista eri radalla. Osa radoista on aitoja ja osa peliä varta vasten väkerrettyjä. Hauska idea on kausi kaudelta etenevä ajajaura: lopulta voi päästä samaan talliin Andrettien kanssa.

Andrettin veljeskolmikon nuorimmainen Jeff on ollut huhujen mukaan pelintekijöiden oikeana kätenä ratoja suunnittelemassa ja ajotuntumaa testaamassa. Erikoisuudeksi voinee listata sen, että vain yksi pelin radoista on aito ovaali _ ja sekin kierretään oikeakätisesti. Ilmeisesti Jeff ei ole mikään suuri ovaaliratojen ystävä.

Kuvallisesti Andretti Racing on toimiva ja etenkin 3Dfx-kortilla myös siisti, vaikkei ratanäkymiä voikaan kehua aidonnäköiseksi. Se näyttää pikemminkin perinteiseltä PC-simulaatiolta kuin ajopeliltä vuosimallia 1998. Ruudunpäivitys on pääosin silkoinen, vaikkakin radanvarret piirtyvät kaikilla asetuksilla näkyviin hieman myöhään. Linssivälke (lens flare) on tällä kertaa kerrassaan järkyttävä, aivan kuin joku lapioisi säännöllisin väliajoin saavillisen eri kokoisia rähmärinkuloita kuskin visiiriin. Onneksi moinen 3D-korttien mukanaan tuoma riesa on tällä kertaa poiskytkettävissä.

Valitettavasti sinänsä hyvän näköiseen ohjaamoon siirtyminen laskee päivitystä todella paljon, mikä käytännössä tarkoittaa tyytymistä kojelaudattomaan kaahailuun. Mielenkiintoista on, että ilman 3D-korttia maisemat vilistävät maukkaimmin juuri ohjaamossa istuttaessa, ja ainakin testikokoonpanolla pehmoversio on tuolloin jopa pelattavan nopea! Toisaalta tuskin kukaan tervejärkinen 3Dfx- tai Riva 128 -kortin omistaja valitsee kiihdyttämättömiä näkymiä edes pahimman ohjaamovimman iskiessä.

Ei nippelihemmoille

Simulaatioksi Andretti Racing on kolho. Valikot ovat hankalat, eikä niiden takana toisaalta ole juuri mitään. Säätökohteita on vain muutaman nippelin verran. Downforcen voi säätää erikseen eteen ja taakse, vaihteiston välitystä voi muuttaa karkeasti ja renkaita on sekä pehmeitä että kovia. Lisäksi mukaan otettavan bensamäärän voi valita mieleisekseen. Ajotuntuma on aivan liian suoraviivainen ollakseen realistinen, eikä vakioauton ja indyauton kontrolleissa ole liiemmin eroa. Kaiken lisäksi pelaajan oma menopeli on aivan hirmuisen paljon muita nopeampi, mikä jo pelkästään tekee simufriikistä salamannopeasti paperipussiinhengittäjän.

Äänimaisemaa piristämään palkattu ex-ESPN-selostaja Derek Daly on häkellyttävän harvasanainen ja hidasälyinen. "That was a clever move" -kehu kantautuu eetteristä oli ajoliike sitten kuinka itsetuhoinen tahansa. Auton ääniäkään ei liiemmin viitsi kehua, etenkin indyautot pihisevät pahasti. Kokonaisuuden kärventää mitäänsanomaton musiikki, jonka toki saa pois.

Kaahauspelinä Andretti Racing kuitenkin menettelee. Leveät radat mahdollistavat sutjakkaat ohitukset ja vihollisautot kolistelevat pelaajan kärryä vallan aggressiivisesti. Auton ohjaaminen on helppoa ja ainakin reunakivitykset tuovat ruudulle mukavasti tutinaa. Silti mistään yltiömäisen hikisen vimmaisesta kaahauselämyksestä ei ole kyse. Kaiken lisäksi peliin kyllästyy varsin nopeasti.

Pelintekijöillä on mennyt PC-käännöstä tehdessä sormi suuhun ja ilmeisesti vähän muuallekin, koska lopputulos on auttamattoman epämääräinen ristisiitos simulaatiota ja kolikkopelikaahausta. Andretti Racing ei ole tarpeeksi realistinen simulaatioksi, eikä riittävän vänkä toimintakaahaukseksi.

75