Apollo Justice: Ace Attorney (DS) – Huumoridekkarin tutkimukset

Lakimiehiä, murhia, humoristisia heppuja ja halpoja (lue: hauskoja) irtovitsejä. Tämä peli tulee varmaan Japanista.

Japanilainen videopelikulttuuri on maksavien massojen metsästyksessä henkisesti länsimaita edellä. Korkean profiilin pelifirmat julkaisevat pelejä lääkärien elämästä, lakimiesten kommelluksista ja lukiodeittailusta. Koska samat aiheet ovat olleet jo vuosikymmeniä telkkarin suosituimpia aiheita, asia kuulostaa aivan loogiselta. Länsimaissa ei vain nähdä metsää puilta.

Jäykän rypistyksen asemasta japanilaiset videopelinäkemykset ovat paikallisen mangatradition innoittamina huumorissa uitettuja. Esimerkiksi Capcomin Apollo Justice: Ace Attorney -lakitupadraamassa puhkotaan aukkoja toinen toistaan poskettomampien todistajien kertomuksiin.

Älyvapaa huumori ei ole vaatimattomasti nimetyn puolustusasianajaja Apollo Justicen edesottamuksien ainoa yhtymäkohta mangaan. Herra Justicen mutkikas, ihmeellisten tyyppien täplittämä ja taatusti viihdyttävä tarina kuvataan interaktiivisena monivalintasarjiksena. Taustat ovat staattisia piirroksia ja hahmoilla on korkeintaan kengännauhabudjetilla väsätyn animesarjan verran animaatioruutuja. Kerronnan länsimaiset geenit ovat sukua syyttä suotta sukupuuttoon julistetuille graafisille seikkailuille, eli vihjeitä kerätään kauniita taustakuvia haravoimalla.

Apollo joutuu oikeussalin kiemuraisten sanankäänteiden suoristamisen ohella myös yksityisetsivän hommiin. Raastupaan ei ole mitään asiaa, ennen kuin todistusaineistoa on riittävästi. Herra Justice liikkuu kaupungilla useimmiten yhden tai kahden taustaruudun kokoisissa kohteissa, jotka poimitaan suoraan valikosta.

Jos tarina sitä edellyttää, paikan päällä norkoilee joku keskusteluun suostuva tyyppi. Vähintään hymyilyttävillä letkautuksilla ryyditetyt keskustelut avaavat toisinaan uusia alueita. Taustoja skannataan kynällä, ja olennaisista kohteista irtoaa lisää tietoa, esine tai merkintä jutun arkistoon.

Kun kentältä on haalittu kaikki tarpeellinen, kappale päättyy ja juoni loikkaa oikeussaliin. Sanan säilä kalskahtelee jenkkimalliin pääasiassa Apollon, syyttäjän, todistajan ja tuomarin välillä. Apollon tärkein tehtävä on löytää todistajien kertomuksista aukkoja, jotka auttavat syytettyä. Kaikki epämääräisyydet kääntyvät ennen pitkää Apollon eduksi, joten mitään ei kannata jättää sikseen. Todistajien turinoiden puutteet ja suoranaiset valheet paljastetaan näyttämällä todisteet, jotka osoittavat konkreettisesti avainkohtien ristiriidat.

Tyhmyydestä sakotetaan

Jos Apollo näyttää väärän todisteen, tuomarin rangaistus verottaa energiapalkkia. Muutaman mokan jälkeen syytetty todetaan syylliseksi ja Apollo heitetään kappaleen alkuun. Minkä tahansa todisteen saa esittää milloin tahansa, joten arkiston tutkimiseen kannattaa uhrata muutama tovi.

Huolellisesta pähkäilystä huolimatta jouduin turvautumaan muutamaan uusintaan. Kun pohjimmiltaan loogiset ongelmakohdat lopulta ratkesivat, helpotus ja nolotus maximus kilpailivat tasapäisesti fiilisrekisterin ykkössijasta. Voi tuska ja kärsimys, pitääkö ristiriitojen humauttaa minua ensin halolla otsaan?

Monivalintakysymyksiin perustuvan pulmamekaniikan ansiosta kämmipaikan tavoittamiseen ei onneksi tuhraudu liikaa aikaa. Pieni pätkä takapakkia -rangaistuksen uhka potkii joka tapauksessa aivosolut hereille, sillä todistusaineistoa on parhaimmillaan sivukaupalla – kokeile kaikkea kaikkeen -metodi tietää puuduttavaa junnausta ja ajan haaskuuta.

Väliaikainen tallennus onnistuu miellyttävästi mihin väliin tahansa. Mokailun kestävät pysyvät tallennukset sijoittuvat kappaleiden alkuun. Vaikka Apollo Justice: Ace Attorney sopii joustavan tallennuksen ansiosta lyhyisiin istuntoihin, kertomusten aukkojen hahmottaminen saattaa olla turhan kiperää touhua varttitunnin bussimatkalle.

DS:n muistikorttien kapasiteetti on selvästi kasvanut, sillä Apollo Justice: Ace Attorneyssa on suhteellisen runsaasti rehellisiä animaatioita. Kappaleet alustetaan videopätkillä ja rikospaikoista näytetään renderoituja 3D-kiepautuksia. Todistajien jaarittelun analysointia piristetään useilla tosiaikaisilla 3D-jipoilla, kuten esineiden kääntelyllä ja rikospaikan uudelleenjärjestelyllä.

Apollo Justice: Ace Attorney on periaatteessa vain monivalintaa monivalinnan perään, mutta valintoja on niin paljon, ettei raastuvassa surffailla kovin pitkälle aivot nollilla. Todistusaineistoa on pakko seuloa läpi ajatuksella, mikä tekee Apollo Justicesta mukavan tuumaile omaan tahtiin -pulmakavalkadin. Ace Attorneyt eivät ole enää uunituoreita keksintöjä, mutta onneksi hauska ja kultaisesta keskilinjasta poikkeava idea kestää kierrätystä.

86

Lisää aiheesta