Arvostelu: Bitwisards: Pikamatkailua pelialalla

Maksan taas Yle-veroni mukisematta, sillä yhteistä pääomaa on hassattu oikeisiin asioihin. Selostettujen esports-matsien rinnalle kiilaa peliaiheista nörttikomediaa, mutta nämä Rillit Huurustuvat huomattavaksi jenkkiversioita tummemmiksi.

Pitkän uran peligraafikkona tehnyt sarjakuvataiteilija Miha Rinne tallensi kotimaisen peliteollisuuden historian sarjakuvamuotoon Matkailua pelialalla -teoksessaan. Vahvan sarkastinen sarjis julkaistiin vuonna 2013 ja kyseessä oli eräs ensimmäisistä suomalaisista joukkorahoitusprojekteista. Miha Rinteen sarjakuvaromaani kutistui Fingerpori-strippien mittaiseksi komediasarjaksi, joka julkaistiin Areenassa Bitwisards: Nuoret gurut kyberavaruudessa -nimellä.

Niin sarjakuvassa kuin nettisarjassakin seurataan kahta dokumentaristia, jotka lähtevät apurahan turvin tallentamaan sinivalkoista pelihistoriaa jälkipolvia varten. Matka alkaa keskeltä synkintä lama-Suomea 90-luvun alussa, jolloin ensimmäiset suomalaiset  pelistudiot perustettiin. Dokumentaristit lyöttäytyvät Bitwisards-nimisen pelipumpun matkaan. Yritystä johtaa omintakeinen herra Risunökkönen, joka tunnetaan piireissä nimellä Mr. Ice Hair. Yrityksen palkkalistoilla on liuta muitakin nörttejä, jotka käyttävät oikeiden nimiensä sijaan demoskene-handleja. 

Vajaa 250-sivuisen eepoksen ensimmäinen luku muuttuu yleläisten käsissä yksitoistaosaiseksi sarjaksi, jossa yksittäisen jakson mitaksi jää keskimäärin kuudesta seitsemään minuuttia. Lopputulos muistuttaa liikkuvaksi kuvaksi muutettua strippisarjista, joka taas istuu huonosti sarjakuvaromaanin henkeen. Levottomuus tasoittuisi, jos jaksoja olisi vähemmän, mutta ne olisivat esimerkiksi puolen tunnin mittaisia.

Rinteen omakohtaisia kokemuksia mukaileva Matkailua pelialalla on pelialaan vihkiytyneille tarkoitettu sarjakuva. Perusidea on siirtynyt myös liikkuvaan kuvaan. Toki pelimaailmaan kuuluvia käytäntöjä avataan myös tavallisille pulliaisille, mutta lähtökohta on, että perustiedot ovat edes auttavalla tasolla ennen kuin sarjaan tarttuu.
Muutamat sarjan vitsit osuvat peliharrastajan makuhermoon, mutta pelejä pelaamattomille huumori saati kerronta eivät taatusti avaudu. He näkevät ruudussa huoneellisen outoja kellarikoodareita ja täydellisen stereotyyppisen näkymän nörtismin ytimeen.

Roolitus ja näyttelijäsuoritukset ovat onnistuneita, erityisen hyvin vetää Kari Ketonen Mr. Ice Hairina. Muut ruudulla toikkaroivat nördet tunnistaa sarjisesikuvikseen ja dialogi vilisee oikeaoppista terminologiaa. Muutamassa kohdassa homma lipsahtaa ylinäyttelemisen puolelle, mutta sarjan aihepiiri ja sen käsittelytapa antavat paljon anteeksi.
Odotan kovasti, että Miha Rinteen muistelmat peli-alan pyörityksessä jatkuvat, sillä aihepiiristä riittäisi vielä reilusti ammennettavaa. Bitwisardsin ensimmäinen ”tuotantokausi” raapaisee vasta pintaa, sillä historiallisesta näkökulmasta tarkasteltuna suomalaisen pelialan tarina etenee vain muutaman vuoden, laman loppukähinöihin saakka.

Nuorten gurujen seikkailu kyberavaruudessa tarjoaa hieman toisenlaista suomikomediaa kiinnostavalla aihepiirillä ryyditettynä. Matkailua pelialalla -sarjis tosin kannattaa tankata pohjille, jotta tietää, missä suurin piirtein mennään.

Toivottavasti bittivelhot löytävät yleisönsä, sillä lähdemateriaalia on vielä reilusti lisää, ja sen parhaat palat odottavat kuvaamistaan. Jatko riippuu ensimmäisen kauden yleisömenestyksestä.

Sarja näkyy Areenassa eli täällä.

Bitwisards: Nuoret gurut Kyberavaruudessa  
Ohjaus: Jarno Elonen
Pääosissa: Kari Ketonen, Ylermi Rajamaa