Assassin's Creed II: The Battle of Forli (Xbox 360) – Aika korjaa muistot

Naisiin menevän salamurhaajan muistoissa on muutama aukko. Mitä tapahtuikaan Forlissa 1488?

Assassin’s Creed 2:ssa oli alunperin tarkoitus olla 14 osiota, mutta Ubisoftin aika loppui kesken ja tusinaan oli tyydyttävä. Ezion muistot 12 ja 13 täytetään nyt. Tammikuun lopussa ilmestyi the Battle of Forli, 25. helmikuuta Ezion taru tuli täydelliseksi Bonfire of the Vanitiesilla. Jotta näihin pääsee käsiksi, pääpelin 11 ensimmäistä osiota tulee olla pelattuna läpi.

Pelimaailma on tarua ihmeellisempää

Kiehtovasti historian tapahtumia, mielikuvitusta ja salaliittoteorioita yhdistelevä Assassin’s Creed ei petä Forlin taistelussakaan. Teemaltaan mielenkiintoisen lisäsisällön keskushenkilö on Caterina Sforza, joka hallitsee aviomiehensä epäonnisen kuoleman jälkeen Forlin kaupunkia. Koska pääpelissä Ezio ainoastaan käväisi kaupungissa, ympäristö ei ole loppuun kaluttu. Nytkään hän ei ehdi nauttia kuin hetken emäntänsä vieraanvaraisuudesta, sillä kaupunkiin on hyökätty. Assassiinin apua kaivataan kipeästi.

Hyökkäyksen takana ovat kirotut Orsin veljekset! Lisäsisällön kuusi tehtävää keskittyvät näiden herrojen (suunnitelmien) eliminoimiseen ja Ezion hallussaan pitämän artefaktin suojeluun. Kiero temppeliherra Rodrigo Borgia punoo myös likaisia juoniaan.

Kuten nimikin jo kertoo, Forlin kahakka on hyvin taistelupainotteinen. Jokunen salamurha suoritetaan, mutta pääasiassa Ezio tappaa linnakkeessa ja puutarhassa. Suojeli sulavaliikkeinen salamurhaaja sitten Caterinaa tai etsii salaperäistä munkkia, jättää hän aina jälkeensä kasapäin ruumiita. Assassin’s Creedin ehdottomiin vahvuuksiin kuuluvat kiipeily ja fiilistely jäävät toissijaisiksi, sillä lisäri on pääosin suorituspainotteista, kylmää tappamista.

The Battle of Forlin parasta antia on Forlin tuittupäinen kreivitär Caterina Sforza. Kaupunkia oikeastikin hallinnut nainen on mallinnettu peliin hyvin samanlaisena kuin historian kirjat hänet tuntevat, ja naisen rääväsuinen kommentointi on hauskaa kuunneltavaa. Kreivittären ja hänen perheensä historia on ollut vähintäänkin värikäs, ja luin innolla pelin sisäisestä tietokannasta kaiken mahdollisen perheen edesottamuksista.

Toinen Forlin tärkeimmistä NPC-hahmoista on nuori Niccolò Machiavelli. Hänen roolinsa pelissä jää kuitenkin harmillisen mitättömäksi, sillä mies heiluu mieluummin miekan kanssa kuin käyttää sanan säilää. Varsinainen filosofi.

Tähänkö se loppui?

The Battle of Forli istuu mukavasti pääpelin tarinaan ja on hyvin kirjoitettu, mutta siinä on omat ongelmansa. Assassin’s Creed 2:n tekoälyttömyyttä parjataan usein, mutta minua se ei häirinnyt – ennen Forlin taistelua. Ezion rinnalla usein taistelevien sotilaiden taipumus kummastella sekunti sitten aiheuttamaansa raatoa nimittäin nakertaa ikävästi pelin immersiota, eikä tekoälykavereiden satunnainen jumittuminen seiniin sekään ole kovin mukavaa.

Forlin taistelussa ei myöskään nähdä mitään uutta. Assassin’s Creedin miekkailu ja salamurhaaminen on tehty tyydyttävästi, mutta liika on jo liikaa. Jatkuva taistelu, heikko rytmitys ja ankeahkot ympäristöt tekevät lisäsisällön tunnelman latteaksi. Pelin tunnin parin keston aikana ei myöskään saa käyttöönsä uusia leluja kokeiltavaksi. Leonardo da Vincin lentolaitteella sentään pääsee lentelemään, mutta kovin pitkäaikaista hupia liitelystäkään ei irtoa.

Kreivittären ongelmiin ja Ezion suojeleman artefaktin kohtaloon keskittyvä juonikuvio on sinänsä kohtalaisen mielenkiintoinen, mutta sen päätös jää roikkumaan pahasti ilmaan. Kuudennen tehtävän läpäisyn jälkeen juoni tökkää kuin seinään ja pelaajan olo on samanlainen kuin Desmondilla pääpelin lopussa. Mitä. Hemmettiä.

Forlin taistelu on juuri ja juuri neljän euron arvoinen, mutta se ei toimi mairittelevasti yksinään. Paras tapa nauttia Assassin’s Creedin DLC-sisällöistä onkin aloittaa uusi peli puhtaalta pöydältä, jolloin the Battle of Forlin ja Bonfire of the Vanitiesin tapahtumat eivät jää irrallisiksi pääpelistä. Tulevassa PC-versiossa ne ovatkin jo valmiina.

No, uusintakierros ei haittaa ainakaan minua, sen verran mainio peli Ass kakkonen kyllä on.

72