Asus G73JH -pelikannettava

Asusin pelikannettava lainaa sekä muotoilunsa että hintansa Lamborghinilta.

Jenkkiläisen Alienwaren aikanaan esittelemän ajattelutavan mukaan tavallinen muotoilu ei riitä, jos tietokoneen sisällä asustaa valmistushetken tehokkainta teknologiaa. Vauhdin pitää näkyä ulospäin ilman, että konetta edes laitetaan päälle.

Miten vauhtia siis voi kuvata pelkällä muotoilulla? Yksinkertaista, otetaan mallia jostain oikeasti nopeasta, kuten yhdestä tämän hetken tehokkaimmasta superautosta. Stealth-hävittäjältä näyttävä Lamborghini Reventon on pelilaitteiden suunnittelijoiden suosiossa, sillä kaaran tunnusomaiset muodot on tätä ennen lainattu muun muassa Roccatin Kova-hiireen. Asus tekee saman G73-sarjan kannettavissaan, joiden suoraviivaiset linjat ja suuret tuuletusaukot eivät jätä epäilystä esikuvasta. Koolla on selvästi merkitystä.

Designista joko pitää tai ei, mutta kumimainen mattapinnoite on mukava käsissä. Sen puhtaana pitäminen on tosin hankalaa, sillä tavallisesta rätistä pintaan jää helposti nukkaa. Toisaalta rasvaiset sormenjäljet eivät näy yhtä pahasti kuin perinteisissä pianolakatuissa kannettavissa. Muotoilun ainoa isompi heikkous on näytön kallistuskulmaa rajoittava rakenne. Pöytäkäytössä paneelin saa juuri ja juuri tarpeeksi taakse, mutta sylissä näyttöä joutuu katselemaan huonosta kulmasta.

Rautaa rajalle

Ulkokuori ei ole Asusin ainoa vauhdikas yksityiskohta, sillä sisällä asustaa kannettavissa hiukan harvinaisempi Intelin neliytiminen ja hyperthreading-ominaisuudella varustettu Core i7 -prosessori. Hyperthreading tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että jokaisen ytimen tehoja pystytään käyttämään paremmin hyödyksi ja järjestelmälle prosessori näkyy kahdeksanytimisenä. Testikoneessa ollut 1,73 gigahertsin malli on kaupan päälle kellotaajuudeltaan sieltä nopeammasta päästä.

Näytönohjaimen puolellakaan ei löydy valittamisen aihetta. Yhden gigatavun omalla muistilla varustetusta Ati Radeon HD 5870:sta riittää vääntöä uudempiinkin peleihin. Tehokas ohjain tulee tarpeeseen, sillä heikommalla versiolla kaikki pelit eivät välttämättä pyörisi sulavasti koneen 17,3-tuumaisen paneelin 1920 x 1080 pisteen natiivitarkkuudella. Tarkkuuden laskeminen pienemmäksi sumentaa aina paneelin kuvaa hiukan, mutta moiseen ei ole onneksi Asusissa tarvetta.

Asusissa on kuusi gigatavua keskusmuistia, mikä on nopeasti ajateltuna hiukan outo luku. Miksi ei saman tien kahdeksan gigaa? Suorituskykyyn erolla ei ole silti suurta vaikutusta, kuusi gigatavua riittää hyvin useimmille ihmisille. Kone myös pystyy käyttämään kaiken muistin hyödyksi, kiitos 64-bittisen Windows 7 -käyttöjärjestelmän. Asusin tuttuun tapaan Windowsista on tosin valittu se kaikkein kallein mahdollinen vaihtoehto, Windows 7 Ultimate. Pelaajalle Ultimate-versiosta ei ole mitään iloa, Home Premium olisi laskenut paketin korkeaa hintaa jonkin verran.

Tilan hyötykäyttöä

Isokokoisen koneen pinta-alalle mahtuu tavallisen näppäimistön lisäksi nykymuodin mukainen numeronäppäimistö. Powerbook-tyyliset, toisistaan hiukan irralliset painikkeet ovat käytössä mukavat ja kirjoitustuntuma on mainio. Kaikki nappulat ovat oikeilla paikoillaan, ainoastaan numpadin ja tavallisen merkistön väliin sijoitetut nuolinäppäimet vaativat pientä totuttelua. Hiirenkorvikkeena toimiva kosketuslevy on muuten hyvä, mutta nappuloiden virkaa ajava painike on liian jäykkä ja vaatii ärsyttävän paljon voimaa toimiakseen.

Liitäntöjä on riittävästi, mukavasti koneessa on sekä digitaalinen (HDMI) että analoginen (VGA) ulostulo videolle. Sijoittelu on kuitenkin vasenkätisen tekemää, sillä kaikki isoimmat liitännät on harmittavasti koottu koneen oikeaan reunaan. Jopa virtalähteen piuha kiinnittyy hiirikäden puolelle ja johdot sotkeutuvat sormiin turhan helposti. Asusista puuttuu erillinen kytkin langattoman verkon sammuttamiseen ja toiminto hoituu vain näppäimistöltä, joten kone täytyy ensin käynnistää.

Asus G73 on erittäin suorituskykyinen ja monipuolinen pelikannettava, mutta yksi asia panee miettimään hankintaa kahteen kertaan: koko komeudesta pyydetään peräti 2500 euroa. Heikommin varustellut mallit ovat hiukan edullisempia, mutta niidenkään hinta-laatu-suhdetta on vaikea mennä kehumaan. Kun tarjolla on viime kuussa testaamani Samsung R780:n kaltaisia tuhannen euron erinomaisia vaihtoehtoja, niin Asus G73:n kahden ja puolen tonnin hintalappua on vaikea perustella. Toki tekniikka on Samsungia tehokkaampaa, mutta lisävauhdista saa maksaa kovan hinnan.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…