Athens 2004 (PS2) – Kultaa taikka kunniaa

Neljän vuoden välein planeettamme asukit kokoontuvat televisioiden ääreen vatkaamaan ohjaimia veren maku suussa, kunnes jostain kuuluu naps.

28. kesäolympialaiset pidetään 13.-29.8.2004 Ateenassa. Koska Sony nappasi lisenssin yksinoikeuden, Athens 2004 ilmestyy ainoastaan PlayStation 2:lle. Yli sadasta kisalajista on mallinnettu 25.

Urheilupeliperinteitä on kunnioitettu, sillä esimerkiksi juokseminen ja uiminen onnistuvat nappeja vimmatusti rämpyttämällä. Mukana on myös lajeja, kuten kuulantyöntö ja kolmiloikka, jossa ajoitus on avainasemassa. Analogisille tateille on käyttöä, niitä tarvitaan muun muassa kiekonheitossa ja voimistelun renkailla.

Lähes kaikista lajeista on miesten ja naisten versiot. Urheilemaan pääsee haluamallaan kansalaisuudella, jotka kaikki ovat epärealistisesti yhtä tasokkaita. Ateenassa suomalainenkin voi voittaa kultaa sadalla metrillä, mikäli sormista löytyy riittävästi ruutia.

Pentti, työnnä vielä sentti

Pelimuotoja on kiitettävästi. Yksittäisten kisojen lisäksi voi osallistua dekathloniin eli seitsenotteluun, 13-lajin athletics-mittelöön tai käydä yksitellen kaikki 25 lajia läpi, joka on soolona noin tunnin savotta. Tilannetta ei voi tallentaa, mutta tulokset ja mahdolliset ennätykset päivittyvät automaattisesti muistikortille.

Kontrollit vaihtelevat lajin mukaan ja ne voi tarkistaa kätevästi vaikka kesken suorituksen. Vaikeusaste on sopiva ja maailmanennätykset mahdollisia, joskaan eivät kovin todennäköisiä. Itselleni vaikeimmaksi lajiksi osoittautui skeet-ammunta, jossa keskimäärin joka toinen savikiekko sujahti ohi.

Helpoimpia ja samalla tylsimpiä lajeja ovat 800 ja 1500 metrin juoksut. Niissä vauhtia säädellään analogitateista tarkkaillen kuntomittaria. Myös loppukirille on oma nappinsa. Pistin maailmanennätyksen uusiksi ja voitin koneen aina, paitsi silloin kun kokeilin, kuinka nopeasti vauhti hyytyy, jos juoksee koko ajan täysiä.

Soolona pelaaminen alkaa äkkiä tuntua urheilulta, mutta jos koneen ääreen saa kaverin taikka kaksi, Athens 2004 on kuin eri peli. Multitapilla ruudun ääreen mahtuu jopa neljä riemusta hihkuvaa sohvaperunaa ja lajista riippuen suoritukset tapahtuivat joko yhtä aikaa puhisten tai vuorotellen ähisten.

Kisaporukka

Lisäherkkuna Athens 2004:ssa osa lajeista toimii tanssimatolla. Kahdeksaa lajia voi mitellä maton päällä, mikä saa kovakuntoisimmatkin valumaan hikeä. Harvoin, jos koskaan, on kunnon kohottaminen ollut näin hauskaa.

Pikamatkat vaativat hillitöntä tsemppiä. Ensimmäinen sataseni matolla oli pisin kokemani 10 sekuntia, mutta vasta 400 metrin jälkeen tietää juosseensa. Vaikka matolla tahti on selvästi padin näpyttelyä maltillisempaa, jalat menevät maitohapoille ja silmissä pimenee viimeistään loppukirissä.

Leppoisammassa naisten voimistelussa näytölle valuvia nuolia pitää polkaista oikea-aikaisesti. Meno muistuttaa Konamin tanssipelejä sillä erotuksella, että kappaletta ei voi valita itse. Miesten voimistelussa tyyli on hieman erilainen, mutta vastaavasti kavereiden kompurajalkaisia suorituksia on ilo katsella.

Ihmiset on mallinnettu erittäin hyvin. Liikkeet ja eleet ovat kuin suoraan elävästä elämästä. Varsinkin painonnostajan punehtuvaa naamaa katsellessa alkaa väkisinkin naurattaa, jolloin rauta lipeää helposti otteesta. Yleisön äänet kohisevat taustalla ja selostaja luo oivan olympiafiiliksen. Palkintoseremoniassa Suomen lippu heilahtaa komeasti salkoon, mutta Maamme-laulua ei kuulla.

Kokonaisuutena Athens 2004 on melko perinteinen olympiatuote. Lajit on tehty hyvin ja jokaiselle löytyy varmasti oma suosikki. Yksinpelinä se ei innosta pitkään, mutta kaveriporukassa ja varsinkin tanssimatolla urheilun fyysisyys tulee hyvin esille.

* * * * *

Lajit

Yleisurheilu:

*100m juoksu

*200m juoksu

*400m juoksu

800m juoksu

1500m juoksu

110m aitajuoksu

*Pituushyppy

*Korkeushyppy

Kolmiloikka

*Seiväshyppy

Kiekonheitto

Keihäänheitto

Kuulantyöntö

Vesiurheilu:

100m rintauinti

100m vapaauinti

100m selkäuinti

100m perhosuinti

Voimistelu:

*Naisvoimistelu

*Miesvoimistelu

Renkaat

*Hyppy

Sekalaiset:Esteratsastus

Painonnosto

Jousiammunta

Skeet-ammunta

Tähdellä (*) merkittyjä voi pelata myös tanssimatolla.

86