ATV Offroad Fury 3 (PS2) – Hellyyden ehdoilla

ATV Offroad Fury 3:ssa mönkijät viihtyvät enemmän ilmassa kuin maassa. Lentolupakirjaa ei tarvita, kunhan rempseä asenne ja kohtuullinen ajotaito ovat hallinnassa.

Nelipyöräiset mönkijät ovat ketteryytensä ja vankkarakenteisuutensa ansiosta kuin Nykäsen Matteja, luotuja hyppäämään pitkälle ja putoamaan korkealta. ATV Offroad Fury 3 repii lähtökohdasta kaiken irti: erilaisia kilpailumuotoja on puolenkymmentä, mutta hyppyreitä ei pääse pakoon niistä yhdessäkään.

Motocross-tyyppisillä radoilla ajettavassa supercrossissa tasaisilla rataosuuksilla kerätään vain vauhtia seuraavaa kumparerykelmää varten. Nationalissa ja sen lyhennetyssä versiossa short trackissa päristellään luonnon helmaan kyhätyillä radoilla, joissa piisaa ajamiseen nostetta tuovia hyppyreitä. Endurossa suunnistetaan metsän siimeksessä ja maalaismaisemissa vapaavalintaista reittiä maaliin.

Ajaminen sujuu hyppäämisen ehdoilla. Koska kumpareet ovat yleensä rykelmissä, hypyt rytmitetään niin, että laskeutuminen tapahtuu aina alamäkeen. Muuten vauhti hidastuu, ja kilpaveljet suihkivat ohi vasemmalta ja oikealta, osa yläpuoleltakin. Ponnistaminen tapahtuu vetämällä ohjaustattia juuri ennen hyppyä alaspäin ja hyppyrinnokalla vielä ylöspäin, jolloin kuski singauttaa koslan hurjaan ilmalentoon. Pienempiä loikkia voi tehdä tuuppaamalla tattia vain ylöspäin, jolloin hypyt jäävät mataliksi, mutta vauhti säilyy kovana.

Ajotuntuma on mukavan letkeä ja liioitellun korkeat ilmalennot kutittelevat vatsanpohjaa. Turvallisen alastulon varmistamiseksi tarvitaan paitsi ennakointia myös mönkijän vääntämistä oikeaan alastulokulmaan. Harmi, että metrilukemat ilmoitetaan vain hyppyjen pituuksille, ei korkeuksille.

Suurimmista geronimo-hyppyreistä loikkaaminen oikeuttaisi jo kymppikerhoon, mutta tosimies ehtii matalammankin ilmalennon aikana tekemään temput: tatin ja nappien yhdistelmillä kuski venyy satulassa jos jonkinmoiseen akrobatiaan. Maahan lätkähdettäessä kombon voi vielä täydentää alastulon maatempulla.

Rapa roiskuu

Temppuiluun keskittyvää freestyleä lukuun ottamatta pelaajaa härnää viisi tekoälyn ohjastamaa kuskia. Äijät tekevät selviä virheitä, kolaroivat keskenään ja taitavat kiilaamisen jalon taidon. Miekkosten ote ohjaustangosta on hellä, sillä yhteenkilkkauksissa naapurikuski yleensä maistaa tannerta. Kilpaveljille ei voi tarjota ohimennen nyrkkiä tai potkia alas koslan päältä, mikä sopisi mainiosti pelin henkeen. Kesken ajon sattuvat haaverit ovat joko selviä ohjausvirheitä tai vahingossa tapahtuvia yhteentörmäyksiä.

Erilaisia ajoalustoja on riittämiin, mutta pitoerot ovat lähes olemattomat. Jäällä fiilis on vain hiukan erilainen kuin soralla, eikä parempiin renkaisiin kannata satsata liikaa kallisarvoisia kisapisteitä. Ajokkiaan voi ruuvata ja säätää, mutta hinkkauksen vaikutukset jäävät lähinnä mielikuvituksen varaan. Sijoituksista, tempuista ja mestaruuksista jaettavia pinnoja voi sijoittaa varusteiden ohella uusiin menopeleihin. Ajokkikannan säännöllinen uudistaminen on tarpeen, sillä vaikeustason noustessa äkkijyrkästi tehorassit tulevat välttämättömiksi. Mestaruuksien karttuessa pelaajalla on tallissaan melkoinen mönkijäarmada, sillä pelattavia ratoja ja kilpailuja on roppakaupalla.

ATV Offroad Fury 3 on sujuva kaahauspeli, joka ei onnistu koukuttamaan armotta. Kun kaikki radat ja kilpailut on kahlattu läpi, innostus pelaamiseen katkeaa kuin seinään eikä edes oman ennätyksen jahtaaminen jaksa kauaa kiinnostaa. Jos kisoissa ja ajotuntumassa olisi enemmän vaihtelua, kokonaisuus olisi selkeästi mehevämpi.

81