Babylon Project 3.1Takaisin Babyloniin

Harvemmin näkee yhtä asialleen omistautuneita moditiimejä kuin Babylon 5 -fanit. Omaa pelimoottoria käyttävät I've Found Her -tiimi ja I-War-avaruussimua modaava Buda-tiimi tekevät lähinnä simulaattorimaista jälkeä.

Ilmaisen Babylon Projectin konepellin alla hyrrää pelimoottori, joka on muokattu Freespace 2 -pelin vapaaksi lasketusta lähdekoodista. Volitionin vuonna 1999 julkaisema Freespace 2 on edelleen yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista avaruustaistelupeleistä. Se ei ole simulaattori, vaan kevyehkö avaruusräiskintä. Viidellä eurolla alelaareista löytyvän Freespace 2:n voima piilee sen oivassa juonessa ja valtavan kokoisissa taistelualuksissa.

Lataa ja varmista

Babylon Project 3.1 sisältää jo edellisestä julkaisusta tutun Earth-Minbari Wars -kampanjan ja uuden Raider Wars -kampanjan. Ensimmäinen kertoo siitä, kun diplomaattisen väärinkäsityksen vuoksi teknisesti edistynyt minbarien rotu melkein tuhoaa koko ihmisrodun, kunnes kesken viimeisen ratkaisevan taistelun... antautuu. Raider Warsin aikaan Babylon 5 on jo rakennettu, mutta laivaliikennettä häiritsevät avaruusrosvot.

Earth-Minbari War on alkusoittoa pelaajan joystick-ranteen koettelemuksille. Demoksi tituleeratussa minikampanjassa ei pääse vielä kunnolla makustelemaan Babylon Project -tiimin lahjoja tehtävärakenteen ja juonen pyörittäjinä, mutta Raider Wars pyyhkii parkettia monilla kaupallisilla peleillä ihan pelisuunnittelunsakin osalta. Tehtävät ovat täynnä yllätyksiä. Ne eivät ole aivottomia räiskintöjä juonenkuljetuksen lomassa, vaan juoni kulkee niiden sisällä niin kuin pitääkin.

Koska Freespace 2:n lähdekoodi julkaistiin vapaasti modaajien käyttöön, Babylon Project ei enää tarvitse alkuperäistä peliä. Asennuskin sujuu hiiren naksauksella.

Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi

Earth-Minbari War on viimeistellyn sulava, ja pesee mennen tullen useimmat kaupalliset avaruuspelit. Raider Warsista sen sijaan puuttuu kokonaan ykköskampanjan ylistetty ääninäyttely. Se latistaa yllättävän paljon sitä rokkenrollitunnelmaa, joka on Babylon Projectin vahvuus simulaattorimaisemman, mutta kromaukseltaan ohuempaan Budaan verrattuna.

Tehtäväsuunnittelu on kaikessa yltäkylläisyydessään paikoin hieman yliskriptattua, tapahtumia tulee hiukan liikaa liian lyhyessä ajassa. Juuri ääninäyttelyn puuttumisen vuoksi palaa paikoitellen käämi, kun pitäisi jollain kolmannella silmällä kytätä kirjoitettua radioliikennettä, joka vilisee paikoin niin nopeasti eteenpäin, ettei varsinaisesta taistelemisesta tahdo tulla mitään. Tai sitten olen vain tulossa vanhaksi.

Varsinainen taistelu on äärimmäisen kiivasta kahvausta, kuten Freespaceen pohjautuvalle pelille sopii. Tehtävissä on käytetty kaikki pelimoottorin suomat mahdollisuudet hyväksi, eikä yksikään lentokeikka tunnu tyhjäpäiseltä räiskinnältä. Franken musiikin pauhatessa PPG:t laulavat kuoro-osuudet, kun Earthforcen pojat ja tytöt käyvät taistoon kunnon hakkaa päälle -meiningillä. Melkein harmittaa, että seuraavassa kampanjassa (ilmeisesti) pannaan Earthforcea nekkuun.

Mies pelin takana - tai yksi niistä

Babylon Projectin tiimi on todistanut uskollisuutensa projektille tosimaailman velvoitteista huolimatta. Näihin kuuluu tehtäväsuunnittelija ja äänikoordinaattori Mauri "Darkblade" Majanojan tämänhetkinen palvelu Earthforcen raskaassa (lue: armeija).

Kysyin "Darkblade" Majanojalta, mikä näitä siunattuja hulluja oikein ajaa tekemään palkatonta työtä babylonistien ja pelaajien iloksi.

Projekti alkoi 1990-luvun lopulla, vähän sen jälkeen, kun Sierra hyllytti B5-pelinsä Into the Firen. Darkblade ei osaa sanoa, mistä heidän innostuksensa tulee. Joko se on rakkautta Babylon 5 -sarjaa kohtaan tai silkkaa tekemisen ja tarinankerronnan intoa.

Projekti etenee koko ajan verkkaisesti, mutta hyvällä tahdilla. Lisäaluksia ja muita pikku juttuja lisäillään lähes päivittäin. Darkblade vastaa tätä nykyä lähinnä tehtäväsuunnittelusta ja tulevan massiivisen Earth Alliance Civil War -kampanjan teosta, mutta asepalvelus vie oman aikansa. Kampanja on kaikin puolin vielä alkuvaiheissa. Michael "Skullar" Rauchin sekä ylläreitä että tuttua sisältävä käsikirjoitus on jo suurimmaksi osaksi valmiina, ja tehtäviä on luvassa hulppeat nelisenkymmentä.

Ääninäyttelyä Raidersiin lisätään heti kun mahdollista, mikä on vapaaehtoisprojekteissa sangen venyvä käsite, semminkin kun Babylon Projectin heput eivät kelpuuta ketä hyvänsä naapuria örisemään eetteriin. Ääninäyttelyn koordinoinnista vastaa Matthew "CptWhite" White, johon halukkaat tulevat Hollywood-starat voivat ottaa yhteyttä vaikkapa Babylon Projectin nettisivujen värväyskampanjan kautta.

Vaikka me suomalaiset mieluusti miellämme kotijoukkueen Darkbladen projektin johtajaksi, sitä hän ei omien sanojensa mukaan ole. Homma on sen verran mieltä raastavaa puuhaa, että pulkanvetäjä on vaihtunut jo kolme kertaa, ja tällä hetkellä se on Iain Paul Andrews. Vannoutunut B5-friikki Iain on myös vastuussa Raider Warsin mainiosta käsikirjoituksesta. Darkblade itse ei yllättäen toivo pääsevänsä kaupallisen pelisuunnittelijan uralle, vaan pelien ääninäyttelijäksi.

Babylon Project -tiimille on turha kettuilla newtonilaisen lentomallin puutteesta. Nyt kun Freespace kakkosen lähdekoodi on vapaata riistaa, sitä rukkaamalla voisi sellaisen toteuttaa. Oli tiimin yhteinen päätös, että näin ei tehdä. Perinteinen avaruusräime on helpommin lähestyttävissä kuin Budan tai I've Found Herin nippelirealismi. The Babylon Project on ja toivottavasti pysyy kromatumpana ja toimintapainotteisempana avaruusräiskeenä kaikkien babylonistien sydämissä eläen rauhanomaista rinnakkaiseloa simulaattorimaisempien sisartensa kanssa.

Rauhanomaista, pah! Jälkipolttimet silmään ja plasmatykit latinkiin!

* * * * *

B5-pelit ja modit

Babylon Project: www.3dactionplanet.com/hlp/hosted/babylon/

BUDA: mods.firstones.com/buda5/

I've Found Her: ifh.firstones.com/

Babylon 5 -pelit myös Pelit.fi:ssä.

* * * * *

Babylon 5

And so it begins, vihdoinkin

Kielitaidottoman on syytä hymyillä, sillä Sandrew Metronome tuo vihdoin klassisen scifi-tv-sarjan Babylon 5 suomeksi tekstitettyinä DVD-kausibokseina.

Babylon 5 on mittava saaga avaruusasema Babylon 5:sta ja sen äärimmäisen tärkeästä asemasta koko tunnetun galaksin kattavassa sodassa. Sarjan alussa Babylon 5 on eri rotujen kohtauspaikka, aikansa YK. Keskinäisen nahistelun lomassa alkaa tippua vihjeitä muinaisen pahuuden uudesta noususta, ja tilanne kiristyy kohti kaikkia uhkaavaa tuhoa.

Star Trekeissa painettiin aina jakson päätteeksi reset-nappia, jotta sarjaa pystyi seuraamaan satunnaisotoksilla. B5 oli siitä erikoinen, että sen luoja, Joe Michael Straczynski eli JMS, suunnitteli etukäteen koko sen viisivuotisen pääjuonen. Sen seurauksena jaksoissa vihjattiin myöhempiin tapahtumiin ja kun B5:n universumi muuttui, muutokset olivat pysyviä.

Pääjuonen lisäksi kuljetettiin lyhyempiä minijuonia ja henkilöt kehittyivät. Vastaavaan on näissä kuvioissa pystynyt vasta Buffy The Vampire Slayer.

Muita B5:n erikoisuuksia olivat Amigalla tehdyt efektit ja pyrkimys tiettyyn realismiin. Esimerkiksi Maan avaruusalukset olivat karuja ja hävittäjät lensivät kuten oikeat.

B5 on sarja, jonka osa faneista on nostanut jumalan asemaan, ja jota nillinörtit yrittävät kaataa jalustalta tavanomaisilla latteuksillaan. Babylonissa on toki vikansa, mutta se ansaitsee toiseksi parhaan istumapaikan scifi-sarjojen temppelissä. Lisäksi se on muistomerkki yhden miehen hulluudelle: pahimmillaan JMS teki 25 tunnin työpäiviä 8 päivää viikossa, jotta B5:n huimat seikkailut jatkuisivat.

Nyt julkaistu ensimmäinen tuotantokausi Ennusmerkkejä (Signs And Portents) on vielä haparoivaa Babylonia, mutta ei kannata masentua edes niiden parin umpisurkean jakson kohdalla. Kaudet kaksi ja kolme paranevat yhä reilummin ja reilummin, mutta sitten iski scifi-sarjojen ammattitauti, lopetusuhka. Kun Babylon 5 uhattiin lopettaa vuotta aikaisemmin, Straczynski pakkasi kahden loppukauden tärkeimmät juonenkäänteet yhteen ylikierroksilla käyvään neljänteen tuotantokauteen. Kun viides tuotantokausi sitten tehtiinkin, se tuntui osittain jämien lämmittelyltä.

Sarjan lisäksi B5:een kuuluu viisi tv-elokuvaa (kaikki saa suomeksi) sekä lyhyeksi jäänyt Crusaders-tv-sarja. Äskettäin ilmestyi haukuttu tv-elokuva The Legend of the Rangers, ja ihka oikeaa Babylon 5 -elokuvaa, The Memory of Shadows, aletaan kuvata ihan näinä hetkinä.

Nnirvi

Lisää aiheesta