Baldur's Gate: Dark Alliance (Xbox, GameCube)

Baldur's Gate on PC:llä huippusuosittu, mutta jo vanheneva roolipelisarja. Viime vuonna ilmestynyt PS2-tulkinta laittaa esi-isiensä mutkat suoriksi ja kääntää kokonaisuuden yksinkertaiseksi Diablo-mätöksi. Nyt myös Xbox- ja GameCube-omistajat pääsevät lahtaamaan viemäreihin pesiytyneitä petoja.

Valittavissa on kolme erilaista sankaria: yleiskäyttöinen ihminen, körmy kääpiötaistelija ja se perinteinen tiukkoihin vihreisiin trikoisiin pukeutuva haltiavelhotar. Kukin osaa käyttää lähitaisteluaseita ja jousta, mutta vain muita heikompi taikuri hallitsee loitsut.

Dark Alliancen roolipelimäisyys jää hahmon varusteiden ja ominaisuuksien päivittämiseen. Uusien tappovälineiden kuolaamisesta menee kuitenkin nopeasti into, sillä kaikki parhaat kaupasta irtoavat erikoisuudet saa ostettua liian vauhdikkaasti. Pienenä lohtuna luolastosta löytyy tavaroita, joista kauppias ei ole kuullutkaan.

Yksinpelinä Dark Alliance on hauskaa, mutta vain hetken, sillä kentät ovat suoraviivaisia putkia. Tarinassa ei ole sen kummempia käänteitä tai sivujuonia.

Tekoäly ei ole järin ihmeellinen. Tyhmät vastustajat voi niputtaa helposti esimerkiksi oviaukkoon, josta väenpaljous lakoaa kerralla yhdellä loitsulla.

Kaverin kanssa örkkilahtaukseen tulee kokonaan toinen meininki. Ruudulla liikkuva taistelupari tukee toisiaan ja näin hahmojen erilaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Kääpiön juostessa suoraan päin vihollista taikuri tai jousimies voi tukea hyökkäystä selustasta. Meininki on pienissä erissä nautittuna erittäin viihdyttävää ja tuo mieleen menneiden vuosien Gauntlet-sessiot.

Xbox- ja GameCube-versiot ovat identtisiä PS2-alkuperäisen kanssa. Ainoana erona kuutiossa inventaarioon ja karttaan päästään käsiksi omien painikkeiden sijasta vain päävalikon kautta. Tämä johtuu siitä, että toiminnoille ei ole riittänyt vapaita nappeja. Hyvää pelattavuutta muutos ei juuri heikennä.

Dark Alliance on yksinkertainen toimintaseikkailu, joka kuluu yksinpelinä nopeasti. Kimppakivana pelistä kuitenkin irtoaa hupia niiksi pariksi illaksi, jonka läpipelaaminen kestää.

70