Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts (Xbox 360) – Viisas kuin insinööri

Musiikkihupailuiden jälkeen trendiksi nousee pelaajatekoinen sisältö. Raren Banjo-Kazooiessa jokainen voi olla Lego-insinööri.

Kaikki itseään kunnioittavat visionäärit vaahtoavat helppotajuisesta muokattavuudesta. PC:llä ammattitaitoa vaativat modit ovat ikivanha juttu, mutta konsolimaailmassa mainio LittleBigPlanet on orastavan trendin esitaistelija. Raren Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts -toimintaseikkailussa kenttiin ei kosketa, mutta helppokäyttöisellä editorilla muokattavia ajoneuvoja rajoittaa vain mielikuvitus.

Mumbon korjaamon editorilla kasataan sadoista erilaisista osista ja aseista jos jonkinlaisia masiinoita: autoja, motskareita, lentokoneita, helikoptereita, veneitä. Jos laitteessa on vähintään ohjausyksikkö, moottori, bensaa ja renkaat, se liikkuu tai ainakin pitää ääntä. Jiihaa ja kolme hurraa-huutoa, viimein saan legovirityksistä toimivat virtuaaliversiot. Banjo-Kazooien pointti on kaahailu maalla, merellä ja ilmassa.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts on Super Marion, GTA:n ja Lego-rakennussarjan omalaatuinen yhdistelmä: sopassa on tasoloikkaa, monipuolista kaahailua, vihollisten teilaamista ja ajoneuvojen rakentamista vapaamuotoisena sekoituksena. Tarina irvailee tasoloikkakliseiden kustannuksella, joten juoni on tarkoituksella tuulesta temmattu. L.O.G. alias Lord of Games kaappaa kumppanukset, ja he pääsevät kotiin vain keräämällä tarpeeksi kultaisia jiggypalasia.

Ne ovat täydellisiä

Rakkineista otetaan kaikki irti veikeän näköisissä maastoissa. Syvää vettä, vapaata ilmatilaa, mäkiä ja muita korkeuseroja ei pulskanpyöreissä maailmoissa säästellä. Hyppyrit ja ajoneuvon pomppujouset tuovat rälläämiseen klassista tasoloikkatunnelmaa. Maastoa ei ole pakko tutkia ajoneuvolla, vaan jalankin pääsee eteenpäin. Etäisyydet ovat tosin pitkiä ja jyrkkiä mäkiä kiivetään vain moottorivoimin. Lentokoneet poistavat kiipeilyn tarpeen, mutta rehellinen kruisailu antaa miljöistä tehtävien kannalta parhaimman kokonaiskuvan.

Avoimet kentät yhdistyvät teleporteilla Showdown Towniin. Kaupunki itsessään on yksi kenttä, sillä siellä on runsaasti kerättävää, salaisuuksia ja pulmapaikkoja. Eri maailmoja on vain kuusi, mutta niiden tehtävät vaihtuvat tietyllä jiggymäärällä avautuvien teleporttien mukaan.

Useimmissa keikoissa ajetaan kilpaa, taistellaan, roudataan kamaa tai yritetään kaikkea samaan aikaan. Pomomatseja lukuun ottamatta viholliset jäävät hidastetöyssyjen asemaan. Operaatioiden ajoneuvot ovat joko vapaavalintaisia oman tallin ihmeitä tai L.O.G.:n tehtävää mutkistavia lainamasiinoita. Keikat palkitaan rahalla ja jiggyillä.

Kilpailut ovat jännittäviä, sillä aihepiirin mukaan venyvissä fysiikan laeissa ei ole moitteen sijaa. Autot luisuvat, kaatuvat tai spinnaavat töyssyissä, lentokoneet kykenevät immelmanneihin ja veneet pomppivat aallokossa. Liikkeissä tuntuu miellyttävästi masiinan massa ja teho. Ainoa puute on kyytiin nostetut tavarat, jotka muuttuvat kyydissä lähes painottomiksi.

Melkein kaikissa tehtävissä on aikaraja, johon valmisrakkineella pääseminen vaatii liki täydellistä suoritusta. Rakentamisen, kokeilun ja takaisin piirustuspöydälle -hienosäädön oravanpyörä luo hirmuisen addiktion. Vehkeilläni leikkimiseen en kyllästy varmaan koskaan. Rajattomista rakennusvaihtoehdoista huolimatta Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts ei ole puhdasverinen hiekkalaatikko: tehtävän ratkaiseva ajoneuvo on useimmiten vapaa, mutta ei ratkaisu sinänsä.

Joka nippeli ja rööri

Teemaan kuuluva keräily on poikkeuksellisen mielekästä ja asiaa edistävää toimintaa. Mumbolle kuskatuissa pinkeissä laatikoissa on ajoneuvojen osia, ja säveliä muistuttavilla rahoilla ostetaan lisää osia ja masiinoiden piirustuksia. Kerran poimitut sävelet eivät ilmaannu maastoon enää uudestaan, joten niiden kerääminen on selkeästi oma haasteensa. Muutoin täysin turha Kazooie käyttää energiasauvaa, joka nostaa kaiken kokoiset esineet kätevästi lavalle ja sieltä pois.

Osia käytetään kappale kerrallaan: jos haluan lentokoneeseen kolme suihkumoottoria, varastossa täytyy olla kolme suihkumoottoria. Rajallinen osasetti ylläpitää keräilyviettiä ja vaikeustasoa, joka olisi muuten turhan heppoinen. Vaikeaksi Banjo-Kazooieta ei voi väittää nytkään.

Mitä enemmän viettää aikaa Mumbon tallissa, sitä helpompia itse tehtävät ovat. Minua tavallisesti riepovat keinotekoiset aikarajat eivät poikkeuksellisesti rassaa, sillä ne sopivat kilpa-ajoa painottavaan toimintaan. Otan mieluummin inhimilliset aikarajat kuin epäinhimilliset maastot. Aikaraja-antipatioita minimoivat myös vaihtoehtokeikat, lyhyet tehtävät ja nopeasti aktivoituvat uusintayritykset.

Kahdeksan kuskin moninpeli on kilpa-ajovoittoista tai ainakin jonkin sortin rakkineella kaahaaminen on suosituinta viihdettä. Puhtaita taisteluita ja koneistettua urheilua ilmaantuu listoille harvemmin. Se ei juuri haittaa, sillä päättömien ratojen ja omituisten kilpurien yhdistelmässä on imua.

Pidin eniten sumosta, joka on rehellistä puske muut laudalta -kukkulankuningasta. Omatekoisella jättitraktorilla jyräämisessä on tekemisen tuntua. Erikoisten ajoneuvojen ansiosta moninpeli on tärkeä ja varteenotettava osa-alue, eikä vain pakollinen feature-listan täyte.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts on huippuluokan toimintaseikkailu, joka naittaa ajamisen näppärästi tasoloikkateemoihin. Ajoneuvojen vapaa rakentaminen tekee siitä tuoreen ja omaperäisen kokonaisuuden. Huhut Raren nuupahtamisesta Microsoftille siirtymisen jälkeen ovat vahvasti liioiteltuja.

88