Baryon – Jytinää Eestissä

Baryon ja Tyrian, miltei samannimiset PC:n perusräiskinnät osoittavat, ettei kaikki hauskanpito ole uusista ideoista ja toinen toistaan ehommista 3D-engineistä kiinni.

Baryonin shareware-versio on oikeastaan yhden kentän demo. Onneksi tuo kenttä on sen verran pitkä ja ähinää täynnä, että hikiseen tunnelmaan ehtii ennen lopussa jököttävää sitkashenkistä metallimonsteria. Vaikeustason voi virittää suorastaan hirmuiseksi säätämällä pelin nopeuden äärimmilleen, jolloin meininki äityy kaoottiseksi ja hengissäpysymisen joutuu laskemaan sekunneissa.

Pelaaja voi valita kahdesta aluksesta mieluisamman. Kummassakin on kolme pääasejärjestelmää, jotka eroavat toisistaan riittävästi. Valikoimaan kuuluvat tanakasti eteenpäin ampuvat laserit ja luikertelevat punaiset paksut matomörssärit. Perinteiseen tapaan lisäpotkua aseisiin saa keräämällä samanvärisiä ikoneja, joita tietyt vihollisalukset jättävät jälkeensä tuhoutuessaan. Lisäavuksi voi haalia joko suoraan eteenpäin sukkuloivat tai kohteisiin innokkaasti hakeutuvat ohjusparvet.

Täydessä varustuksessa alus on kuin jatkuvasti räjähtävä ilotulitusraketti julistamassa totaalituhon ilosanomaa. Näkökentän puhdistaminen epätoivotusta aineksesta tuottaa suurta tyydytystä. Hillittömän sillisalaatin kruunaavat koko kuvaruutua vapisuttavat älypommin purkaukset saavat paatuneenkin shoot 'em up -veteraanin hihkumaan onnesta.

90