Batman Begins (PS2) – Orpo piruparka

Batman Begins on potpuri aikamme suosituimmista toiminta- ja hiiviskelyseikkailuista höystettynä otoksilla maailman fantastisimmasta autopelistä, Burnoutista. Mikäs siinä, jos laadullisesti päästään lähellekään lähdemateriaalia.

Batman Beginsin lähtötilanne on hyvä. Myyntiä vauhdittaa kesän hittileffa, pelin nätti grafiikka soljuu nykimättä eikä äänistä keksi valitettavaa. Hahmomallit ansaitsevat erikoiskehut, kontrollitkin toimivat kelvollisesti.

Tekijät olettavat, että elokuva on nähty ja sitovat toimintaosuudet yhteen törkeän epäselvästi näyttämällä sillisalaattipätkiä elokuvasta. Pelissä ääninäyttelijät kuulostavat jotenkin vääriltä, mutta ovat silti oikeita.

Pelattavuudessa ei ole mitään erityistä vikaa, mutta kaikki on tyhmennetty tasolle, jolla tyydytystä saavat vain lapset tai erityisen lapsenmieliset. Ei riitä, että toimintapeli on kaikin puolin helppo, vaan joka ikiseen kohtaan on vain ja ainoastaan yksi ratkaisu. Silloinkin Batman Begins kertoo ystävällisesti, mitä ohjaimen nappia täytyy painaa ja koska. Ennen kuin painallukseen saa luvan, mitään ei voi oma-aloitteisesti tehdä.

Lopputuloksena Batman Beginsiin turtuu pikavauhtia. Kun tällaiseen yliyksinkertaiseen ohjattuun toimintaan käyttää aikaa tunnin-pari, voi lähes tuntea, kuinka aivot alkavat sulaa. Pari tuntia lisää ja pasianssin peluusta voi vain haaveilla.

Hik. Tööt. Batman grafiikka, ääni hyvä. Peli helppo, tylsä. Batman. Höhö.

* * * * *

Batman Begins

Ohjaus: Christopher Nolan

Pääosissa: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman.

Kesto: 2 t 22 min

Ikäraja: 11

Batman Beginsin päätyttyä joku nuori mies vieressäni soitti kännykällä kaverilleen ja kertoi, että elokuva on aivan paska, eihän se ollut lainkaan sellainen kuin esimerkiksi Batman ja Robin. Onkin syytä varoittaa tiettyä katsojakuntaa: Batman Begins ei sovi tyhmille.

Batman Begins ei ole jatkoa sille Batman-elokuvien sarjalle, jonka Tim Burton omalla näkemyksellään vuonna 1989 aloitti. Batman Begins on uuden Batmanin ja lähes varmasti myös uuden elokuvasarjan alku, nimensä mukaisesti. Uusin Batman on Burton-versiota draamallisempi, synkempi, vakavamielisempi ja inhimillisempi. Batmanin seurassa tarvitsee nauraa entistä vähemmän ja jännittää enemmän.

Batman Begins kertoo, miten miljonäärisuvun vesasta Bruce Waynesta (Christopher Bale) tuli supervoimaton supersankari Batman. Bruce oli pikkupoika, kun hän näki rikollisen tappavan isänsä ja äitinsä. Bruce syyttää vielä aikuisenakin tapahtuneesta itseään. Tuhlaajapojan poluille eksyneen Brucen pelastaa aasialaisesta vankilasta salaperäinen Henri Ducard (Liam Neeson). Hän virittää Brucen niin henkisesti kuin ruumiillisestikin huippukuntoon.

Bruce vihaa rikollisuutta, mutta Ducardin vaatimaksi roistojen teloittajaksi hän ei suostu. Nuorukainen pakenee Aasiasta, palaa kotiinsa ränsistyneeseen Gothamiin ja ottaa paikkansa Wayne-suvun päämiehenä. Hänen pääprojektinsa on kuitenkin Batman. Elokuvassa Batman on Bruce Waynen oikea henkilöllisyys, sillä miljonääriliikemiehenä hän on sala-asussa.

Elokuva kertoo, miten Bruce sai bat-luolan, bat-auton ja asunsa ja varusteensa. Saamme tietää, miten Batmanin ja poliisipäällikkö Jim Gordonin (Gary Oldman) ystävyys alkoi. Myös suhde hovimestari Alfrediin (Michael Caine) on nyt paremmin esillä. Supersankarin työ vaatii opettelua, eikä suinkaan ole välitön menestys.

Elokuvan valtti on se, että ohjaaja Christopher Nolan ottaa supersankarinsa ja sarjakuvansa tosissaan. Hänelle ne ovat saman arvoista materiaalia kuin vaikkapa filmatisoitava klassikkoromaani. Ikävää, että mies ei osaa tehdä toimintakohtauksia kunnolla. Varsinkin lähitaistelut ovat yhdentekevää tummasävyistä mössöä.

Marko Ahonen

60