Battlefield 1 (moninpeli) - Paluu maailmanpaloon

 

 

Ekan maailmansodan Bäfässä on potentiaalia sarjan parhaaksi peliksi sitten toisen Bad Companyn.

Battlefield 4 aiheutti ensimmäisten kuukausien jälkeen todella pahan taistelukenttäväsymyksen. Se oli käytännössä kolmonen minimaalisilla parannuksilla, mutta huonommalla kenttäsuunnittelulla. Ryydyin sen verran etten edes jaksanut koskea Hardlineen, vaikka se betan perusteella ihan hauskaa kohellusta olikin. Uutukainen ei ensimmäisten trailereiden perusteella säväyttänyt, mutta julkaisun alla uteliaisuus otti veteraanista niskalenkin.

Sotien sotaa

Alkuun vähän pelkäsin, että millä ilveellä DICE meinaa saada sadan vuoden takaisista sapeleiden kalisteluista pelisarjan tyyliin rullaavaa mittelöä. Onnekseni pelkoni oli aivan turhaa. Ykkös-Bäfä ei suhtaudu aikakauteensa turhan ryppyotsaisesti, ja hyvä niin. Sodan loppumetrien aikaan painottuvaa kalustoa jaetaan kitsastelematta ja univormuun katsomatta, eli lempitorrakkoaan voi käyttää niin teutonina kuin brittinäkin. Tällä kertaa tosin rojua avataan automaation sijaan velkakirjoilla kokemuksen karttuessa.

Tärkeimpänä juttuna yleinen tasapaino tuntuisi olevan heti alusta lähtien hyvällä mallilla. Panssaroidut ajoneuvot ovat etenkin tällä kertaa kuolevaisia. Taitavat vaunukuskit saavat edelleen mörssäreillään pahaa jälkeä aikaiseksi, mutta liika ahnehtiminen palkitaan hyvin nopeasti kasapanossateella. Ilmalaivat ja panssarijunat ovat oikein ajoitettuina tappavia, mutteivat kuitenkaan käännä kamppailun kulkua överisti.

Kilpikonnapuolustamisestakin on tehty mukavan haastavaa, kiitos sodan häijyimmän aseen, sinappikaasun. Pari kaasukranaattia ja sarjatuliaseet laittavat asemissa vilinän pystyyn, toimii talossa ja puutarhassa! Kaasunaamarin oppii kaivamaan esille todella nopeasti. Tasapainollisesti ainoana tyylirikkona toimivat turhankin raskaasti panssaroidut erikoispaketit, joista etenkin liekinheitinmies kestää aivan liikaa kuritusta. Onneksi sentään teroitettu kenttälapio munuaisiin tehoaa.

Euroopan-Afrikan turnee

Internetin mukaan edellisosassa kenttäsuunnittelijat laitettiin lomalle ja homman hoitivat graafikot. En epäile asiaa hetkeäkään, sillä suurin osa nelosen kartoista oli todella tylsiä. Tällä kertaa onneksi kenttäsuunnittelulle voi antaa lähes täyden arvosanan. Eurooppaan ja Välimeren ympärysmaihin keskittyvät yhdeksän karttaa ovat niin miljöiltään ja eri kulkureiteiltään todella monipuolisia. Ja tietenkin pirun nättejä. Omaksi lempparikseni muodostui Ballroom Blitz, jossa väännetään ranskalaislinnan ja sen tiluksien herruudesta. Suurimman säväyksen kentissä tekevät Bad Company 2 -skaalalla tuhoutuvat ympäristöt, jotka mahdollistavat matseihin huomattavan paljon vaihtelua. Tätä olikin jo ikävä!

Pelimuodoista mukana ovat tutut putut conquest ja rush, joiden lisäksi messissä ovat deathmatchin virkaa hoitava jalkaväkiorientoitunut domination, isomman skaalan rush eli operations sekä war pigeons. Viimeiseksi mainittu on makuuni aivan turhake, nopean testin perusteella lähettikyyhkyjen ohjastus ja suojelu on rasittavaa häröpalloilua. Operations taas on mukavan pitkäjänteistä puurtamista hyökkääjän yrittäessä ottaa kolmella rynnäkköaallolla kahta aluetta haltuunsa.

Suurimpana huojennuksena minulle tuli se, että Bäfä on pitkästä aikaa hauskaa räimettä, ja jopa isommissakin annoksissa! Tuore aihepiiri, nopeatempoinen taistelu ja onnistunut tasapainotus pitävät otteessaan. Kunnon joukkueella kohteiden vyöryttäminen ei ole ollut aikoihin näin hauskaa. Ja onhan se jälleen kerrakaikkisen upeannäköinen -ja kuuloinen.  Aika (ja maksulliset lisärit) tulee tosin näyttämään kunnolla vasta uudelleenpeluuarvon, mutta ainakin tällä hetkellä ei töki sitten yhtään. Hardcore -muoto saisi tosin tulla pian tuomaan rauhallisempaa vaihtelua.

Ai niin, onhan tässä jonkinlainen yksinpelikin, mutta eihän tätä kukaan sen takia osta, eihän? Minulla jäi ensimmäiseen tehtävään, mutta ympäri nettiä episodimallista kampanjaa on kehuttu sarjassaan yllättävänkin hyväksi.

 

Battlefield 1

DICE/EA

Testattu: PC
Saatavilla: PS4, Xbox One

Versio: Julkaisu
Minimi: AMD FX-6350/Intel i5 6600k, 8GB RAM, Radeon HD7850/Geforce GTX660, Windows 7, 50GB kiintolevytilaa
Testattu: Intel 4,5GHz, 16GB RAM, Geforce GTX980 Ti, Windows 10
Moninpeli: 2-64 pelaajaa
Ikäraja: 18

 

88