Battlefield 2: Modern Combat (Xbox, PS2) – Sotaa padifisteille

Oikeassa sodassa ei ole mitään hauskaa, tyylikästä tai viehättävää, joten sohvaprikaati Perunan onneksi Battlefield 2:n nettisotarintama on todellisuuden täydellinen vastakohta.

Nimestään huolimatta Battlefield 2: Modern Combatilla ei ole paljon tekemistä PC-version (Pelit 8/05, 94 + Pelit suosittelee) kanssa. Se näyttää ja tuntuu erilaiselta, kentät ovat erilaiset mutta idea sama: sotaa niin jalan kuin ajo- ja lentoneuvoissa. BF2 toimii konsoleilla mainiosti, mikäli pääsee nettiin sotimaan.

Yksinpeli on Nato vastaan Kiina -kampanjamoodista huolimatta kuivaharjoittelua toiminnantäyteistä nettisotaa varten, jossa jäksterit, ea-miehet, pioneerit ja tarkka-ampujat ryynäävät pitkin ojanpohjia tai hyppäävät tankin tai taisteluhelikopterin puikkoihin. Kummallakin puolella on käytössään sekalainen valikoima kalustoa ja rajallinen määrä elämiä. Kierros päättyy, kun vastapuolen elämät loppuvat, joko riittävästi tappamalla tai valtaamalla kartalle merkittyjä strategisia pisteitä. Lipunryöstöäkin on mukana.

Tuplatusina sotilaita riittää jo mukavasti maukkaan korkkarisodan luomiseen. Taistelun polttopisteessä operoi jatkuvasti likimain kymmenen miestä ja useita ajoneuvoja. Boksin ja Mustan tornin taistelutantereet rullaavat netissä sujuvasti, ja tykinruokaa vaeltaa servereillä riittävästi.

Tarkka karttatuntemus on henkilökohtaisen menestyksen kannalta vähintään yhtä tärkeää kuin tarkka tähtäys. Viholliset kaatuvat kelvollista tahtia, kun kaikki väijymispaikat, yllättävät ajoreitit ja taktisesti tärkeät tukikohdat oppii. Erän voittoon tarvitaan tujaus yhteistyötä ja aktiivista radioliikennettä, sillä pari ramboa ei riitä koordinoitua porukkaa vastaan.

Kymmenellä erilaisella taistelukentällä on riittävästi korkeuseroja, rakennuksia ja monipuolista kasvillisuutta. Harmi vain, että puut, lankkuaidat ja muu sälä valmistetaan realismia verottavaan tapaan titaanista. Juutuin usein panssarivaunuilla ärsyttävästi ja tuhoisin seurauksin pikkukiviin tai pensaisiin.

Toverit tulessa

Naton ja Kiinan välinen taistelu on tiivistä, kuten kiinalainen sotakirjeenvaihtaja Hei Ki Nen niin elävästi raportoi.

Urhoolliset Kiinan kansantasavallan toverini torjuvat henkensä uhraten imperialististen jenkkimilitaristien invaasiota. En voi antaa kommunismin kaatua veljieni mukana, joten nappaan kiikarikiväärin ja hyppään maastoauton kuskiksi taisteluparin miehittäessä konekivääripaikan. Survon lusikan pohjaan ja kurvailen mutkaista hiekkatietä pitkin tukikohta kakkosta kohti.

Se on tyhjä ja nostamme kansantasavallan ylvään lipun salkoon. Se valaa rohkeutta sydämiimme ja pistesaldoon kolme lisäpinnaa, vaikka tapoista saa vain yhden pojon per vainaa. KK-mies jää suojaamaan valtausta, minä jatkan taistelualueen keskellä sijaitsevaan kylään. Käsiaseiden nakutus, telaketjujen kilinä ja hyytävät räjähdykset kaikuvat jo korttelin päästä. Juoksen portaat ylös ja ahdasta käytävää pitkin pienelle parvekkeelle, jossa aukeaa sniputtajan taivas.

Parvekkeen alla virtaavan joen vastarannalla on tori, jonka reunoilla on kaksi tukikohtataloa. Taktisesti tärkeän alueen hallinnasta kamppaillaan tauotta. Piilopaikastani napsin varomattomasti eteneviä jenkkejä tasaisen tappavaa tahtia, ja viidennen tapon jälkeen puolue myöntää jo urhoollisuusmitalin.

Tilanne mutkistuu nopeasti, sillä aukealle kolistellut Abrams jyrää taistelutoverini alleen. Parvekkeella nököttää kiinteä raketinheitin, mutta se paljastaisi sijaintini amerikkalaisille saman tien. Kaivan esille tarkka-ampujan varustukseen kuuluvan lasertähtäyslaitteen, jolla merkitään kohde ohjusiskua varten. Maalin lukitus tuntuu kestävän ikuisuuden, mutta viimein vaunumiehistön korviin särähtää laserhälytys ja rotat jättävät uppoavan laivan.

Ehdin näkemään yläilmoista vaunuun iskevän ohjuksen ennen kuin silmissä pimenee. Kykin samassa paikassa liian pitkään ja sivustaan koukannut texasilainen päätti päiväni. Tappio ei ole suuri, sillä varttitunnin erä päättyy vasta kun kaikki resurssipisteet on käytetty. Valitsen uuden alter egon ja ilmestyn kommandona hetki sitten valtaamaani tukikohtaan.

En ole mikään laatat kaulassa syntynyt asevirtuoosi, mutta siitä huolimatta Battlefield 2: Modern Combat osui ja upposi. Sotilaiden vapaa roolitus ja monipuoliset sotakoneet pitävät kahakoinnin pitkään tuoreena.

Moninpeli 90

90