Beach Volleyball (PSone) – Hiekkaa silmille

Kesän lämpimät rantakelit ovat enää muisto vain, mutta Infogramesin rantalentopallossa riittää auringonpaistetta, kuumaa hiekkaa ja vähäpukeisia naisia.

Rantalentopallo nauttii varsinkin näyttävyytensä ansiosta Amerikan mantereella suurta suosiota Yhdysvalloista Brasiliaan. Viime olympialaisten aikanakin selostajat pääsivät kerran tai pari kehumaan pelaajien muodollista pätevyyttä.

Beach Volleyballin pelivaihtoehdot ovat turhankin perinteiset. Pelkkään pallotteluun keskittyvän harjoitusottelun ohella voi pelata näytösotteluita ja ottaa osaa World Touriin, joka kattaa kahdeksan turnausta eri puolilla maailmaa. Pelimuotoihin olisi saanut lisää syvyyttä yksittäisillä turnauksilla tai mielikuvituksellisilla leikkipeleillä, joissa peliväline, alusta tai vaikkapa pelaajien lukumäärä poikkeaisi tavallisesta.

Turnaukset käydään virallisilla areenoilla, päivällä tai illalla. Kenttien väliset erot ovat lähinnä kosmeettisia, eikä hiekan pöllyämiseen vaikuta se, missä maailmankolkassa palloa kulloinkin mätkitään. Turnauksissa menestymällä voi tienata bonuskenttiä.

Pelin ikää ja mielenkiintoa lisää rutkasti oman pelaajan tekeminen ja kehittäminen. Määrittää voi virtuaalipalloilijan ulkoisen olemuksen ja pelitaidot, joita voi turnausmenestyksestään riippuen parannella. Mitä paremmin pelit sujuvat, sitä enemmän saa pisteitä, joilla pelaajan ominaisuuksia voi kehittää.

Pelissä on iso liuta ihka oikeita rantalentopalloilijoita. Miespelaajia on 32 ja naisia 26. Pelaajat on jaettu pareittain oikeiden esikuviensa mukaan, mutta pareja voi sekoittaa ja sekapelitkin onnistuvat. Pelillisesti naisten ja miesten väliset erot ovat lähes olemattomat. Naispelaajat ovat aavistuksen verran lyhyempiä, mutta antavat pallolle kyytiä yhtä vauhdikkaasti kuin miehetkin.

Yksinkertainenko kaunista?

Vaikkei lentopallo kovin monipuolinen peli olekaan, ovat pelintekijät saaneet hyvin vangittua lajin hienoudet. Kontrollit ovat yksinkertaiset, aloitussyöttöjä, lyöntejä ja passeja on runsaasti, eikä niiden opetteleminen käy hetkessä. Ennen lyöntihetkeä vastustajan kenttäpuoliskolle ilmestyy tähtäin, jota liikuttelemalla määrätään, mihin kohtaan pallo lyödään. Tähtäin liikkuu herkästi, ja turhan hätäisillä liikkeillä pallo painuu helposti katsomon puolelle.

Pelikaverin liikkumista voi säädellä määräämällä pelitaktiikan hyökkääväksi tai puolustavaksi. Puolustettaessa tietokoneen ohjaama pelaaja jää takakentälle odottelemaan kovia iskulyöntejä, ja nousee hyökättäessä hanakasti verkolle. Tekoäly pelaa pelikaverina kohtalaisen järkevästi, ja päättää hyökkäyksiäkin kovalla prosentilla.

Kolme vaikeustasoa takaavat riittävästi haastetta, eikä helpoimmankaan pelaaminen ole aluksi ruusuilla tanssimista. Kahdella seuraavalla pelin tempo kovenee, eivätkä passit mene enää automaattisesti pelikaverille.

Nelinpeli onnistuu multitapilla ja kaksinpeliä voi pelata samalla puolella tai vastakkain, jolloin kone ottaa ohjatakseen ylimääräiset pelaajat. Moninpeliseuraa kannattaa etsiskellä, sillä peli on hauskimmillaan juuri kaveriporukassa tahkottuna.

Beach Volleyball simuloi rantalentopalloa kohtalaisen hyvin. Laji itsessään on yksinkertainen, eikä siitä varmasti ole helppo tehdä pelattavuuden kannalta monipuolista ja mielenkiintoista konsoliversiota. Beach Volleyballin hienoudet on hetkessä nähty, ja pelaaminen muuttuukin helposti saman toistamiseksi. Peli kaipaisi lisää yksityiskohtia ja pelivaihtoehtoja, mutta on tällaisenaankin hyvä ja varsinkin moninpelinä maukas.

82