Benefactor – Pikku-Arska avaruudessa

Ben E. Factor on intergalaktinen nynnerö. Hän oli paras eliittiavaruusmerijalkaväkiakatemiasta valmistuneista timantinkovista tappamiseen ja eloonjäämiseen erikoistuneista lihaskimpuista, mutta jotain meni vikaan. Siinä missä muut hänen toverinsa lähtivät kiertämään galaksia, tutustumaan uusiin mielenkiintoisiin henkilöihin ja sitten tappamaan heidät, käytöshäiriöinen Ben lähti auttamaan avaruuden hätää kärsiviä.

Eniten pulassa ovat planeetta Lullyatilla asuvat Merry Menit, avaruuden iloisimmat, onnellisimmat, huolettomimmat ja hyväuskoisimmat asukkaat. Nämä superlatiiviyksilöt ovat kehittäneet sateenkaarikoneen, joka muunsi heidän kotiplaneettansa ympäristön onnellisuutta ja ajettelukykyä stimuloivaksi. Mutta eräänä päivänä idylli rikkoutui naapuriplaneetta Minniatin asukkaiden varastaessa koneen ja kaapatessa sen vartijat. Vartiomiehet heitettiin Minniatia ympäröiviin kuihin rakennettuihin vankilakomplekseihin, ja vartiotehtäviin laitettiin minniatilaisten lemmikkieläimiä. (Avaruuden kammottavimpia, rumimpia ja ilkeimpiä ötököitä muuten.)

Benefactor on Digital Illusionsin ensimmäinen peli, jossa ei pomputeta lasilevyn alle asetettua metallipalloa. Peli on Lemmingsistä ja Another Worldista vaikutteita saanut aivoja vaativa tasohyppely. Vangit täytyy vapauttaa ja auttaa kentästä pois johtavaan telesiirtimeen. Kenttiä on 80, niissä ei ole aikarajaa, salasanasysteemi löytyy ja peliä saa kuoleman iskiessä jatkaa viimeisestä saavutetusta kentästä.

Avaruuden Arska osaa juosta, hyppiä kahdelle etäisyydelle, ryömiä, ja kierähtää maassa. Koska Ben on nero, hän osaa myös käytellä vipuja, nappeja ja muuta mistä tahansa luolasta löytyvää vakiokamaa. Vapautettuja vankeja voi kantaa ympäriinsä ja heittää korkeammalla oleville tasanteille. Pikkumiehet osaavat vääntää vipuja Benin puolesta, raivata polkua kirveen avulla ja korjata hajonneita esineitä sekä rakentaa uusia. Näillä yhdistetyillä taidoilla on kentät selvitettävä.

Joskus sateenkaarikoneensa vaikutuspiiristä kauan poissa olleet vangit muuttuvat mustiksi syyntakeettomiksi riiviöiksi, jotka tuhoavat kaiken tielleen osuvan, vääntelevät vivut vääriin asentoihin ja herättävät yleistä pahennusta. Heihin tehoaa vain ladattu värityslaite, joka palauttaa heidät takaisin onnelliseen normaalitilaansa.

Levyrutiinit on tehty järkevästi, eli monta kenttää on pakattuna muistissa kerralla. Hyvä juttu, koska kiintolevylle peliä ei saa. Grafiikka ja animaatio ovat kaunista katseltavaa, vaikka odotin paljon loisteliaampaa jälkeä FlipperiFantasioiden tekijätiimiltä. Musiikki on miellyttävän letkeää ja harvat ääniefektit ihan OK.

Benefactor tuntuu jotenkin puolisydämellä tehdyltä välityöltä ennen tulossa olevaa kolmatta Pinball-sarjan peliä. Peli ei varsinaisesti ole huono, mutta Lemmings 2 on kuitenkin raa'asti arvioiden noin miljoona kertaa addiktiivisempi.

80