Blade (PSone) – Vamppyyrintappaja

Kokemukset sarjakuva- ja elokuvalisenssillä tehdyistä peleistä eivät yleensä ole kummoisia. Vampyyreja metsästävän Bladen koettelemukset olivat aikanaan hitti valkokankaalla Wesley Snipesin tähdittämänä, mutta pelissä tarinasta on saatu irti vain tylsin luuranko.

Blade on kummajainen kahden maailman välissä - puoliksi ihminen, puoliksi vampyyri. Bladen äiti joutui vampyyrin tappamaksi ja Blade itse sai synnyinlahjananaan vampyyrien hyvinä ominaisuuksina voiman ja kestävyyden, mutta ei herkkyyttä auringonvalolle.

Verenjano tyydytetään erityisellä seerumivalmisteella, joka pitää Bladea tavallaan seeruminjakelijoiden talutusnuorassa. Blade on valinnut puolekseen ihmisten maailman ja omistanut elämänsä kostolle.

Juoni on suoraviivainen. New Yorkia vaivaavat salaperäiset jengitapot, joista epäillään kuolemattomia. Bladen tehtävä on vapauttaa kaupunki vampyyreista ja siinä sivussa pelastaa partnerinsa Whistler.

Kaupungin slummien synkissä sokkeloissa vaanivat monenlaiset vaarat ja vihamieliset otukset. Vastassa on tavanomaisten lihasidioottien ja pahojen poliisien lisäksi kavalkadi hirviöitä, zombeja, ihmissusia, vampyyreja, eläinhirviöitä ja muita epäkuolleita. Lopullinen taistelu käydään itse pääpahaa, Night Beastia vastaan.

Apunaan taistelussa Bladella on valtaisa asearsenaali, joka käsittää kaiken mahdollisen tavallisista pistooleista järeämpiin pyssyihin, UV-säteen vampyyrien käristämiseen ja multilauncherin, jolla voi ampua lähes mitä tahansa kranaateista leikkaviin teriin. Aseeton taistelu sujuu potkuin ja iskuin. Reissussa rähjääntymiseen puolestaan auttavat erilaiset terveysboosterit ja medikitit.

Blade on kuin seipään niellyt

Vampyyrinmetsästäjä New Yorkin hämärissä slummeissa on sinänsä makea idea, mutta Bladesta on kaikenlainen tyylikkyys kaukana. Jo pelkästään se, että jokainen vastaantulija on vihamielinen ja automaattisesti tapettava, haukotuttaa ja kyllästyttää. Bladen "seikkailu" on 99-prosenttisesti tappamista ja loput satunnaisten nappien painamista. Aivojaan ei tarvitse turhaan rasittaa, sillä peli etenee lineaarisesti yhteen suuntaan.

Vampyyrien väkivaltaisessa maailmassa tappamisen tappamisen vuoksi voisi hyväksyäkin, jos se olisi edes toteutettu kelvollisesti. Pelattavuus on kuitenkin Bladen pahin kompastuskivi. Blade on kuin seipään niellyt ja ohjaus ja kamerakulma laahaavat pahemman kerran. Poikkeuksellisesti portaikoissa kuvakulma muuttuu ulkopuoliseksi, mutta ohjaus säilyy silti Bladen suhteen samana. Tämä aiheuttaa monta turhaa putoamista ja äkkikuolemaa.

Luotisateessa tarvittaisiin nopeita refleksejä ja notkeaa liikkuvuutta, mutta Blade kääntyilee kankeasti eikä pysty askeltamaan sivulle, mikä olisi välttämätöntä tämänkaltaisessa pelissä. Automaattitähtäys pelastaa jonkin verran, mutta lähitaistelussa Blade on auttamattomasti alakynnessä, koska viholliset ovat paljon ketterämpiä.

Jonkinlaista realismia lienee se, että sankarin henki on todella löyhässä. Pari iskua tainnuttaa hetkessä ja jos kimppuun hyökkää muutama roteva vampyyri, voi heittää hyvästit julmalle maailmalle. Viholliset sen sijaan ovat hyvin sitkeähenkisiä. Oikein valittu ase ja ammukset (ei hopealuoteja vaan erityisiä hiilikuituammuksia) tehoavat paremmin verenimijöihin.

Jotta pelaaja lannistuisi alkuunsa, tallennuspaikkoja ei tarjoilla suorastaan hopealautasella. Lisäksi tallennuspiste on kertakäyttöinen, eli siihen voi astua vain kerran, minkä jälkeen se häviää. Kaiken huipuksi peliään ei voi tallentaa useampaan eri kohtaan, vaan uusi tallennus menee automaattisesti edellisen päälle.

Slummiympäristö on äärimmäisen synkkä ja masentavan harmaa. Valo-varjoefektit eivät ole vakuuttavia ja kaikkialla vallitseva pimeys lähinnä ärsyttää. Blade itse on palikkaisen näköinen ja liikkuu luonnottomassa asennossa. Hirviöt ovat peruskamaa, jotka eivät juurikaan erotu toisistaan muuten kuin tappavuutensa perusteella.

Ääniä leimaa mitättömyys ja tylsyys. Musiikki on todella hermojakiristävää teknojumputusta. Ääniefektit eivät ole sen kummoisempia. Hirviöiden ärjähdykset ja örinät ovat tavanomaistakin tavanomaisempia eivätkä huippuhienot aseet räjäytä tärykalvoja tajunnasta puhumattakaan.

Kaiken kaikkiaan Blade on surkea esitys muuten mielenkiintoisesta hahmosta ja sarjakuvasta.

65