Blood Bowl (Xbox 360, PC) – Kaatuu

Jos ranskalaiset olisivat rakastajina yhtä hyviä kuin ohjelmoijina, ranskattaret muuttaisivat Saksaan. Esitän todisteena Bug Bowlin.

Blood Bowl yhdistää rooli- ja lautapelien parhaat puolet yksiin kansiin. Peli on verinen versio rugbysta, jossa kääpiöt, viherhaltiat, örkit, gnomet, kaaoksen demonit, lisko- ja rottamiehet potkivat kilvan porukkaa kentältä. Vuoropohjaisten tapahtumien lopputulos arvotaan nopalla, jotta pelaaminen olisi pokerimaista riskien ja todennäköisyyksien hallintaa. Blood Bowlissa paras ei aina voita, mikä on oiva oppi noin arkeakin ajatellen.

PC-versiota (Pelit 8/09, 83 p) kehitetään jatkuvasti päivityksillä paremmaksi. Syytä onkin, sillä kesällä pelinsä ostaneet joutuivat maksaviksi betatestaajiksi. Vuodenvaihteessa ilmestynyt Xbox 360 -versio ei valitettavasti nauti PC-kehityksen eduista, sillä konsolikäännös on kummallinen yhdistelmä alkuperäisen julkaisun bugeja yhdistettynä päivityksissä lisättyihin ominaisuuksiin.

Syanideja suoneen

Blood Bowl -joukkue kootaan toisiaan taidoiltaan ja ominaisuuksiltaan tukevista yksilöistä. Ukkoihinsa kiintyy. Jokaisella on joukkueessa roolinsa, joten rumimmankin örkin sankariteot ja epäonnistumiset muistaa. Kun kaaoksen tähdeksi noussut petomies rikkoo polvensa, uran loppu kirpaisee aidosti. Hengiltä tai pelikunnottomiksi telottujen miesten tilalle voi palkata uusia, mutta raha ei korvaa kokemusta ja sen suomia lisätaitoja.

Blood Bowlissa voisi herkutella pään irti repivillä taklauksilla, komeilla kopeilla ja julmilla rikkeillä, joissa neljä saurusta murjoo yhtä gnomeparkaa, mutta grafiikka on todella pliisua, paikoin jopa rujoa. Nurmikko näyttää vihreältä karvoitukselta eikä ukkojen ulkonäkö muutu tasojen myötä kuten PC:llä. Varsinkin mutaatiot ylimääräisine päineen, lonkeroineen ja raajoineen menevät hukkaan, jos niitä ei näe.

Yksinpeli käy lähinnä sääntöjen opetteluun, sillä yksioikoinen tekoäly ei pitkään viehätä, vaikka teoriassa voisi pelata useita kausia putkeen. Kone ei osaa pelata joukkueensa vahvuuksien mukaan, joten otteluiden luonne pysyy pelistä toiseen samana, vaikka vastustaja vaihtuu.

PC:llä peli elää nettipelaajayhteisön varassa, mutta Xboxilla nettimoninpeli on ryssitty totaalisesti. Live-peleissä kokemusta ei kerry lainkaan, joten otteluista puuttuu jatkuvuus. Turnauspelit ovat kokemuspisteiden puuttuessa ikuisesti epätasapainossa, sillä osa roduista on hienosäädetty toimimaan heti pakasta vedettyinä ja toiset vasta kokemustasojen myötä. Taidottomalla kaaosjoukkueella pelaaminen käy lähinnä itsekidutuksesta, jos ketterä haltiavastustaja juoksee ympärillä kehää nettiturnauksesta toiseen.

Ongelma on vain teoreettinen, sillä terve ihminen ei jaksa tapella nettikoodin kanssa edes yhtä ottelua saati kokonaista turnausta. En käsitä, miten buginen Xbox 360 -versio sai julkaisuluvan, sillä monet pelifirmatkin pysyvät Blood Bowlia paremmin pystyssä. Pelkkä kierroksen aikarajan täyttyminen saattaa kaataa pelin, tietyt taitoyhdistelmät kaatavat ottelun tasaisen varmasti, eikä nettipelissä porukkaa juuri näe, sillä ottelu päättyy todennäköisemmin ohjelmointivirheeseen kuin loppuvihellykseen.

Samaan aikaan PC:llä

PC:llä kaikki on paremmin. Päivitys päivitykseltä Blood Bowl kehittyy valmiimmaksi kokonaisuudeksi. Lisäriemuna PC-miehet saavat ilmaiseksi kamaa, josta konsolilla pitäisi maksaa ylimääräistä DLC:nä.

Yöhaltioiden piti alun perin ehtiä jo julkaisuversioon, mutta haltiajoukkue lisättiin loppujen lopuksi mukaan päivityksessä. Hyvä niin, sillä alkuperäinen joukkuevalikoima rikkoi aavistuksen pelitasapainoa. Mukaan mahtuneissa jengeissä oli valmiiksi varmakätisiä pallonkäsittelijöitä, joten pallonriistotaidon merkitys marginalisoitui kykyvalikoimassa. Nyt sen ottamista voi jo harkita.

PC:n alkuperäinen nettipelisysteemi oli yhtä luokaton kuin Xbox 360:lla, mutta kesästä on menty rajusti eteenpäin. Nettipeleihin on viimein saatu automaattinen vastustajan haku, jolla pelaajat eivät joudu markkinoimaan pelihalujaan chattiruudussa, vaan kone arpoo vastaan samantasoisen joukkueen innokkaista.

Automaattihaun kunniaksi Cyanide polkaisi käyntiin myös Blood Bowl Worldcup 10:n. Alkukarsinnat päättyvät elokuun alussa, jolloin ranking-listan 32 parasta pääsevät pudotuspeleihin, jossa lajille leivotaan virtuaalimaailmanmestari. MM-kisoihin pääsy tosin vaatii, että on työtön, eläkkeellä tai näennäisesti opiskelee.

Blood Bowl on nykykunnossaan erinomainen PC-peli, josta Xbox 360 -käännös ei ole edes varjo. Vältä Xbox 360 -versiota kaikin keinoin. Jos ehdit antaa pelin esimerkiksi joululahjaksi, mene ja pyydä anteeksi.

85