Blur (Xbox 360) – Song 2

Onko mielesi joskus tehnyt ampua edellä matelevaa autoa ohjuksella? Blur tekee haaveista totta.

Toukokuussa päättynyt Blurin betatesti paljasti moninpelikaahauksen potentiaalin, eikä julkaisuversio petä ennakko-odotuksia. Wipeoutin ja Rollcagen jäljissä kiitävä hektinen hurjastelu käärii kiihkeän autoilun ja kevyehköt aseleikit pakettiin, josta ei puutu tyyliä tai vauhtia.

Tokyo Drift

Neljään nopeusluokkaan jaetut 55 autoa nopeutuvat kauppakassi-Focuksesta huippuunsa viritettyyn Dodge Viperiin. Joukosta löytyy myös Hummerin kaltaisia maantiejyriä, jotka kestävät enemmän kuritusta kuin liukkaat pikkuautot.

Miljööt vaihtelevat Brightonin rantamaisemista Tokion asfalttiviidakkoon. Radat ovat mainioita temmellyskenttiä. Osa niistä on mutkaisia ja teknisiä, toiset taas avonaisia ja hurjaan vauhtiin kannustavia. Oman mielenkiintonsa kisoihin tuovat korkeuserot, hypyt ja ratojen muuttuvat olosuhteet, kun tienpinta vaihtuu liejuisesta hiekkatiestä pitävään asfalttiin. Eri pinnat suosivat erilaisia autoja.

Vauhdikas ajaminen näyttelee Blurissa pääosaa, mutta radalta kerättävät aseet, suojakilvet, nitrot ja korjaussarjat ovat yhtä olennaisia. Tarkimmatkaan ajolinjat eivät auta, jos saa ohjuksesta. Tosin taitavimmat kuskit blokkaavat hyökkäykset tarkalla ajoituksella ja kekseliäällä power-uppien käytöllä.

Ajaminen on suoraviivaisen arcade-henkistä. Jarruun ei juuri kosketa eikä seiniin törmäilystä rankaista, usein nojaaminen vie jopa nopeimmin mutkan läpi. Vauhti ei hyydy missään vaiheessa. Jos ajaa ulos radalta tai törmää seinään, palautuu muutaman sekunnin kuluttua takaisin vauhtiin.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta, tai kenties juuri sen ansiosta, autoilu on todella nautinnollista eikä pärjääminen vaadi loputonta hinkkaamista ja ratojen ulkoa opettelua. Aloittelijakin pääsee nauttimaan heti vauhdin huumasta.

Blur huokuu suurkaupungin sykettä. Kirkkaat neonvärit sekoittuvat tummaan värimaailmaan, jonka yhtenäisen tyylin täydentää konemusiikki, kisojen alun lähtölaskenta ja aiempia tapahtumia kertaava kertojaääni.

Bändäreitä, onko heitä?

Yksinpeli on nähty nopeasti. Kisat on jaettu yhdeksään osioon, joissa ajetaan seitsemän kilpailua. Jokaisen osion lopussa kaksinkamppaillaan katujen herruudesta kulmien kovimpien kollien ja kissojen kanssa. Eteneminen edellyttää sijoittumista kolmen parhaan joukkoon, mutta kaksinkamppailuihin päästäkseen on lisäksi läpäistävä kanssakilpailijoiden haasteet, joissa vaaditaan muun muassa jonkin tietyn kisan voittamista tai autojen tuhoamista.

Peruskisaamisen lisäksi tutuiksi tulevat yksin ajettavat aikahaasteet, vastustajien kurmottamiseen keskittyvät tuhoamiskisat sekä aiemmin mainitut kaksinkamppailut. Lisäpisteitä kisoissa saa fanimäärän kartuttamisesta ja radalta löytyvien porttien läpi ajamisesta.

Fanit ovat Blurissa tärkeässä roolissa. Menestyksekäs ja näyttävä ajaminen sekä vastustajien kiusaaminen palkitaan faneilla, jotka vastaavat kokemuspisteitä. Tasojen kertyessä autotalli täyttyy pikavauhtia.

Tekoälyn kepittäminen muuttuu melko pian puisevaksi. Yksinpelin loppua kohden haaste kasvaa oivasti, mutta kisat muistuttavat liiaksi toisiaan ja tekoälyn kikat oppii turhan nopeasti.

Suomi-poika mualimalla

Konekuskit kukistettuaan on aika siirtyä moninpelin pariin, joka on Blurin todellinen suola. Kisat ovat parhaimmillaan taukoamattoman toiminnan spektaakkeleita, joissa autot sinkoilevat törmäysten ja aseiden voimasta ympäriinsä. Menestyminen tuntuu aluksi sattuman kaupalta, mutta todellisuudessa pärjääminen vaatii ajotaitoa, taktista pelisilmää ja ratojen osaamista.

Tavallisten 10 ja 20 auton kisojen lisäksi osaa voi ottaa areenatyyppisiin tuhokekkereihin, joukkuekisoihin tai keskittyä aseettomaan ajamiseen. Suurin porkkana moninpelissä on tasojen kerääminen, sillä autojen lisäksi kokemuksen karttuminen avaa uusia pelimuotoja ja apuja, joilla esimerkiksi saa käyttöönsä lasertähtäimen tai kerää nopeammin faneja. Pikantin lisän nettikisailuun tuovat erilaiset haasteet, joissa pitää vaikkapa osua vastustajiin miinoilla. Tavoitteet täyttämällä plakkariin ropisee lisäkokemusta.

Teknisesti nettimoninpeli toimii hyvin, mutta toisinaan kisoista saattaa pullahtaa ulos kesken kaiken. Myös sujuvasti rullaava jaetulla ruudulla pelaaminen on varteenotettava vaihtoehto, jos omistaa tarpeeksi ohjaimia ja kavereita.

Blur luottaa yksinkertaisiin ja hyviksi havaittuihin valttikortteihin. Sujuva pelattavuus ja huima vauhdin tunne yhdistyvät palkitsevaan kilpailemiseen. Mikä tärkeintä, näyttävä meno ei hidastu missään vaiheessa.

Pelkkänä yksinpelinä Blur on sellainen kasikympin veto, mutta erinomainen moninpeli nostaa arvosanaa selvästi. Saavutettavaa riittää ja kilpailullinen pelaaja viettää taatusti tunnin poikineen nettikisojen parissa. Modern Carfare -nimitys ei ole kovin kaukaa haettu.

83