Boktai: The Sun is in Your Hand (GBA) – Kaamoskivaa

Hupaisa Boktai pakottaa pelaajat ulos pakkaseen, sillä Istrakanin vampyyrit kuolevat vain oikeassa auringonvalossa.

Erikoinen Boktai: The Sun is in Your Hand -toimintaseikkailu on Metal Gear -sarjasta tunnetun Hideo Kojiman käsialaa. Tarinan sankari solar boy -vampyyrinmetsästäjä Django hyödyntää auringonsäteitä mykistävän nokkelalla kikalla. Pelimoduulissa on valosensori, joka erottaa auringonvalon sähkölampusta. Seikkailun vampyyrit kuolevat vain auringossa, eikä tavallinen lukulamppu huijaa sensoria. Jos aurinko pysyy sitkeästi pilvessä, Django joutuu ennen pitkää vaikeuksiin. Olosuhteita valvotaan patterivarmistetulla kellolla.

Seikkailun rakenne on miellyttävän avoin ja paikkoja saa tonkia omaan tahtiin. Nätit luolastot, kartanot ja metsät avautuvat pääkartan yhdistämissä isoissa ryppäissä. Aurinkopoika jahtaa Istrakanin valtakuntaa uhkaavia kuolemattomia petoja. Öisin voimistuvaa kummajaiskaartia harvennetaan auringon energiaa kuluttavalla gun del sol -pistoolilla.

@Teksti:Joka kolon tutkiminen palkitaan monipuolisen gun del solin lisäosilla. Erilaisia aseen rungon ja aurinkolinssien yhdistelmiä on tusinoittain. Runko muuttaa säteen kokoa ja muotoa ja linssi määrää, kuinka nasevasti pyssy puree tietyn tyyppisiin vihollisiin, kuten jää- tai tulizombeihin. Kanuunassa on patteri, johon ladataan puhtia pilvisen sään ja yön varalle. Jos aurinko porottaa, säteet osuvat Gameboyhin ja solar boy seikkailee taivasalla, pyssyä voi ladata vapaasti.

Aurinko ei tavoita katon alla viipottavaa Djangoa, vaikka Gameboy lojuisi Saharan hiekassa. Onneksi useimmissa luolastoissa ja rakennuksissa aurinko paistaa lattialle aina jostain raosta. Himmeä valoläiskä paljastaa sopivan latauspaikan. Yöllä puhtia irtoaa vain aurinkosiemenistä ja suhteellisen harvinaisista energiapankeista. Oikean vuorokaudenajan ja valaistuksen huomioiminen laajentaa toimintaa häkellyttäviin suuntiin.

Boktainistit muistuttavat kasveja: varsi kenottaa ikkunoita ja aurinkoa kohti. Omituiset kurkotukset ovat arkipäivää, sillä pelkät verhot ja sälekaihtimet aiheuttavat ongelmia. Synkän talven syövereissä jo sopivan pelipaikan löytäminen on suuri voitto. Innokas pelaaja rynnii kesken tiukan matsin vaikka paljasjaloin pakkaseen, jos sisälle suodattuva valo ei riitä. Sukkasillaan lumessa kärvistelevään kolmekymppiseen Gameboy-faniin suhtauduttiin naapurustossani hilpeydellä.

Poskettomia pulmia

Jos aurinko katoaa kaamokseen, Django joutuu pulaan, sillä pomofriikit käristetään vain auringonpaisteessa. Vampyyriä pehmitetään ensin perustaistelussa ja nujakan hävinnyt kuolematon vetäytyy arkkuunsa, jonka solar boyn täytyy raahata pihalle. Painava arkku vedetään ketjulla suuren pile driver -loitsukuvion keskelle.

Tusinavihulaiset aiheuttavat arkkua raahaavalle sankarille ylimääräistä päänvaivaa. Säännöllisiä partioreittejä noudattavaa rupusakkia hämätään Metal Gear -tyyppisillä koputuksilla ja oikein ajoitetuilla ryntäyksillä. Kaiken huipuksi yksikseen jäänyt arkku hivuttautuu vaivihkaa takaisin kotia kohti. Kun arkun lopulta saa pile driveriin, solar boy ja hirviö tappelevat kuolemaan saakka. Kahakassa vampyyriä polttavat koneet toimivat vain suoralla auringonvalolla.

Pirteän tuore seikkailu viimeistellään loogisilla kytkin- ja palikkapulmilla. Django ei hypi eikä pudottaudu reunoilta alas, joten työnnettävien laatikoiden ja portaiden yhdistelmistä syntyy runsaasti kiperiä pähkinöitä. Rajallisten kiipeilymahdollisuuksien takia tietyt ongelmat tuntuvat tarpeettoman keinotekoisilta.

Tasaisesti raksuttava kello aiheuttaa omat ongelmansa. Pirullinen Kaamos-kirous tukkii aurinkopojan energiakanavat eikä Django saa lisäpuhtia taivaalta ellei kirousta murreta. Ilkeä loitsu haihtuu itsestään parissa viikossa, mutta kiireinen sankari joutuu töihin kukonlaulun aikaan. Kirous poistetaan aurinkopuun kasteella. Arvokas neste tippuu puusta vain auringon noustessa, joten ei muuta kuin aikainen herätys ja Gameboy kouraan.

Boktai on ensimmäinen GBA-peli, jonka voi tehdä vain taskukonsolille. Nokkela ja toimiva aurinkosensori-idea kantaa pitkälle, sillä pakkoulkoilu ja valoa kohti kurkottelu tuovat touhuun hauskan ja ennennäkemättömän kontaktin peli- ja reaalimaailman välille.

90